Jūros tyrimams pasitelkiami ne tik dronai, bet ir palydovai

Jūros tyrimams pasitelkiami ne tik dronai, bet ir palydovai

Vasaros metu tiek uostamiesčio gyventojai, tiek svečiai pastebi paplūdimiuose išmestas įvairių jūrinių augalų sankaupas, kurios ilgainiui pradeda skleisti nemalonų kvapą. Todėl vis dažniau kalbama apie didelį Baltijos jūros užterštumą ir svarstoma, kaip reikėtų spręsti šią situaciją.

Ketvirtadienį Klaipėdos mokslo ir technologijų parko iniciatyva vyko pasitarimas dėl Baltijos jūros pakrantės zonos taršos plastiko atliekomis. Klaipėdos mokslo ir technologijų parko informacijos vadybininkė Jurga Petraitė teigė, kad susitikimo tikslas buvo pristatyti startuojantį projektą ESMIC (Plastiko taršos vertinimas, monitoringas ir mažinimas Latvijos-Lietuvos pajūryje taikant inovatyvias priemones ir sąmoningumo kėlimą), į kurį yra įsitraukęs Klaipėdos universitetas, Klaipėdos mosklo ir technologijų parkas, o taip pat ir partneriai Latvijoje.

Susitikimo metu buvo pristatyti projekto tikslai, kurie siejasi su plastiko taršos Baltijos jūroje stebėjimu. Siekiant nacionalinėms, savivaldos bei kitoms organizacijoms pasiūlyti veiksmingus kovos su plastiko tarša būdus, pirmiausiai norima surinkti kuo daugiau tikslių duomenų apie šią problemą. Tai atliekama pasitelkiant į pagalbą ne tik dronus, bet ir palydovinę informaciją. Kitas labai svarbus šio projekto tikslas – visuomenės švietimas.

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslininkas dr. Arūnas Balčiūnas pristatė šiuo metu esančią situaciją ir jos problematikos mastą, bei kokių veiksmų planuojama imtis mokslinių tyrimų aspektu. Kadangi į projektą yra įtraukiama ir švietėjiška veikla, kartu su Savivaldybe buvo tariamasi, kaip skatinti žmonių sąmoningumą, įtraukiant bendruomenes.

Projekto rėmuose suplanuoti darbai įsibėgės vasarą, kuomet stebimas intensyviausias vandens žydėjimas. Projekto metu surinkta informacija neliks vien ekspertų tyrinėjimų objektu – siekiant auginti aplinkosauginę kultūrą su ja bus supažindinta ir plačioji visuomenė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder