JAV ambasadorė susitiko su Klaipėdos rotariečiais

JAV ambasadorė susitiko su Klaipėdos rotariečiais

Ketvirtadienį po pietų Klaipėdoje svečiavosi Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė Lietuvoje Anne Elizabeth Derse. Jos vizito tikslas – susitikti su uostamiesčio „Rotary“ klubais, kuriuos sudaro išimtinai daug Klaipėdos labui nuveikę verslininkai ir savo sričių profesionalai.

Neformalios diskusijos metu garbioji viešnia didžiausią dėmesį skyrė Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo klausimams, kuriuos išskyrė į keturias dalis.

Pirmoji sritis, sulaukusi gausių pagyrų – tai lietuvių vykdoma misija Afganistane. Dideli pasiekimai Goro provincijos atkūrimo darbuose, pasak ambasadorės, suartino tokią mažą šalį kaip Lietuva su ekonomikos milžine JAV. A. E. Derse teigimu, ši maža šalis yra viena didžiausių ir didžiausią entuziazmą rodančių pagalbininkių vykdant NATO misijas.

Ypač svarbūs „Rotary“ klubams pasirodė ekonomikos klausimai. Jungtinių Valstijų atstovė užtikrino, jog šios šalies požiūris į verslo vystymą Baltijos valstybėse – itin teigiamas. Vienintelė problema – tai maža informacijos sklaida ir žinių apie Lietuvą trūkumas. Tačiau kvalifikuota darbo jėga bei patogi geografinė padėtis su laiku turėtų išspręsti šį klausimą ir mažai žinomai šaliai atsivertų vartai į tarptautinio verslo vandenis.

Klaipėdoje greitu metu iškilsiantis suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas – vienas iš ekonominio bendradarbiavimo pavyzdžių, nes būtent JAV kompanija šiam energetinę nepriklausomybę užtikrinančiam projektui atliko galimybių studiją.

„Daugelis mūsų klausia, kodėl glaudžiai bendradarbiaujame ne tik pelną nešančiose srityse, tačiau domimės ir socialiniais projektais. Tačiau Baracko Obamos ir Hillary Clinton vykdoma politika teigia, jog ne pelno siekiančios organizacijos – tai demokratijos pagrindas. Skatinami būtent šių idėjų, mes Lietuvoje domimės smurto šeimoje mažinimu, moterų teisėmis bei itin jautria tema – homoseksualumo toleravimu“, - susirinkusiems verslininkams pasakojo ambasadorė.

Viso susitikimo metu buvo pabrėžiamas šiuo metu vykdomo bendradarbiavimo tęstinumas. Pasak Anne Elizabeth Derse, amerikiečiai jau seniai žiūri į Lietuvą kaip į lygiavertį partnerį, todėl Klaipėdos verslininkai turėtų drąsiau žvelgti į užjūrio rinką, kur esą jie yra ypač laukiami.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder