Jackai dėl kurhauzo ginklų nesudeda

Jackai dėl kurhauzo ginklų nesudeda

Daug metų vykę teisminiai ginčai tarp kurhauzo bendraturčių Palangos savivaldybės ir Jackų šeimos, regis, užbaigti. Birželio mėnesį teismas, o trečiadienį - ir Vyriausybė nusprendė, kad pastatas perduodamas kurorto žinion. Tiesa, Jackai nusileisti nežada.

Kurhauzo bendraturčiai ilgą laiką nesusitarė, kas kaltas dėl dalies apleisto pastato. Kurorto valdžia teigė, kad Jackos jau keliolika metų nerodo iniciatyvos tvarkytis, tačiau verslininkai įsitikinę, kad tvarkytis jiems trukdė vietos valdininkai.

Praėjusiais metais Palangos apylinkės teismas atmetė Kultūros paveldo departamento (KPD) ieškinį, kuriuo buvo prašoma valstybės žinion paimti dalį daugiau nei dešimtmetį neva netvarkomo Palangos kurhauzo. Tačiau šiemet vasarą Palangos meras Šarūnas Vaitkus Savivaldybės vardu kreipėsi į Vyriausybę, kad sunykusi medinė kurhauzo dalis būtų perduota kurortui.

Tokį kreipimąsi paskatino Klaipėdos apygardos teismo neginčijama nutartis, kad Jackų šeimai priklausanti medinė Palangos kurhauzo dalis turi būti perimta valstybės nuosavybėn. Teismo nutartyje taip pat nurodyta, kad už paimamą turtą Jackams priteisiama 10 tūkst. eurų kompensacija, tačiau iš Jackų kaip žalą už kultūros vertybės nepriežiūrą valstybei priteista 29 tūkst. eurų.

Verslininkas Gediminas Jacka sakė, kad bylinėjosi ir su KPD, ir su Savivaldybe, ir su Nacionaline žemės tarnyba, nes šie neleido pradėti tvarkyti sudegusios kurhauzo dalies.

"Mes neturėjome galimybių atstatyti šitą kurhauzą, o jį iš mūsų atėmė, nes mes nieko nedarėme", - "Vakarų ekspresui" komentavo G. Jacka.

Jis teigė, kad svarsto galimybę kreiptis į teismą dėl padarytos žalos, nes ekspertai anksčiau buvo nustatę, kad Jackų šeimai priklausanti kurhauzo dalis verta daugiau nei 500 tūkst. eurų, bet jie tokios kompensacijos negavo, o dar patys turėjo sumokėti.

"Palangos savivaldybė ir meras stengsis, kad kurhauzas būtų atstatytas, o visuomenei nesvarbu, kam priklauso turtas - ar Savivaldybei, ar Jackų šeimai, svarbu, kad jis būtų atstatytas. Tad nuskriausti kol kas esame tik mes", - vakar sakė G. Jacka.

Meras Š. Vaitkus džiaugėsi, kad pagaliau bus galima sutvarkyti kurorto simboliu vadinamą kurhauzą.

"Teisingumas triumfavo, nes 15 metų nuo šio objekto padegimo vieta tikrai nekaip atrodė. Juolab kad šis pastatas yra Palangos simbolis, pastatytas 19 amžiuje. Galima sakyti, kad nuo jo ir prasidėjo kurorto vystymasis, todėl buvo gėda, kad šis simbolis tiek metų buvo apleistas, neprižiūrimas ir nesutvarkytas", - pažymėjo Š. Vaitkus.

Jis dėkojo teismui ir Vyriausybei, kad buvo nuspręsta perduoti kurhauzą Palangos miestui, kuris kartu su KPD galėtų skubiai jį restauruoti ir pritaikyti visuomenės poreikiams.

Kitą savaitę KPD ir Palangos savivaldybė pasirašys turto perdavimo aktą, tada bus įregistruota nuosavybė. Pasak Š. Vaitkaus, nieko nelaukiant bus pradėta rengti restauracinį ir pritaikymo visuomenės poreikiams projektą, mat tam pinigų kurorto Taryba buvo numačiusi iš anksto. Tikimasi, kad kitų metų vasarą projektas jau bus baigtas ir bus galima pradėti restauravimo darbus. Spėjama, kad tai galėtų kainuoti iki 2 mln. eurų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder