Išankstinis balsavimas vangus, bet sklandus

Išankstinis balsavimas vangus, bet sklandus

Trečiadienį Danės rinkimų apygardoje prasidėjo išankstinis balsavimas rinkimuose į atsilaisvinusią vietą Seime. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, rinkimai vyko sklandžiai - nesulaukta jokių nusiskundimų nei iš Klaipėdos savivaldybės, nei iš devynių centrinių paštų skirtinguose Lietuvos miestuose.

Tiesa, išankstiniai rinkėjai nebuvo labai aktyvūs - iki pietų savo balso į Klaipėdos miesto savivaldybę atiduoti atėjo per 20 Danės apylinkės gyventojų, ne itin aktyviai rinkėjai balsavo ir pašto skyriuose.

Z. Vaigausko teigimu, Danės apygardoje iš viso užregistruoti 42 597 rinkėjai. Kad rinkimai įvyktų jau pirmajame rate, reikia, kad balsuoti ateitų 40 proc. visų apygardos rinkėjų. Taip pat dar būtina, kad iš atėjusių rinkėjų bent pusė balsuotų už vieną kandidatą. Priešingu atveju teks organizuoti antrąjį rinkimų ratą, kuriame dalyvautų du kandidatai ir nebebūtų svarbu, kiek rinkėjų atvyktų ir kokia balsų persvara būtų išrinktas nugalėtojas.

Į Klaipėdos meru tapusio Vytauto Grubliausko atlaisvintą vietą Seime siekia atsisėsti konservatorius Naglis Puteikis, socialdemokratas Aloyzas Každailevičius, liberalcentristas Valdemaras Puodžiūnas, "darbiečių" iškeltas Raimondas Paliukas, Liberalų sąjūdžio kandidatė Diana Stankaitienė bei partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatas Vytautas Vaičius.

Rinktis iš šių kandidatų, VRK pirmininko teigimu, gali tie rinkėjai, kurie šioje apygardoje rinko Seimo narį 2008 m. spalio 12 d., net jeigu šiuo metu iš apygardos ir yra išvykę. Į šią teritoriją jau po 2008 m. rinkimų atsikraustę rinkėjai balsuoti negali. Tiesa, rinkėjų sąrašas, pasak Z. Vaigausko, pasipildė ir keliais naujais - tais, kuriems tik po 2008-ųjų rinkimo sukako 18 metų.

Rinkėjai, rinkimų dieną negalintys atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę, balsuoti iš anksto gali dar ir rytoj Klaipėdos savivaldybės pastate nuo 8 iki 20 val. bei apskričių (Vilniaus, Alytaus, Panevėžio, Kauno, Utenos, Tauragės, Marijampolės, Šiaulių ir Telšių) centriniuose paštuose jų darbo valandomis. Rytoj ir poryt bus rengiamas ir balsavimas namuose. Patys rinkimai į Seimą vienmandatėje Danės rinkimų apygardoje vyks sekmadienį.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder