Į poilsio namus Palangoje investuoja 15 mln. eurų: išsaugos ir išplės pušyną

Į poilsio namus Palangoje investuoja 15 mln. eurų: išsaugos ir išplės pušyną

Palanga, lapkričio 18 d. (ELTA). Buvusios Seimo poilsinės „Viešnagė“ teritorijoje Palangoje pradedama naujų poilsio namų statyba. Investuotojai darbus, kurių vertė sieks 15 mln. eurų, ketina užbaigti per dvejus metus ir užtikrina, kad sklype esantis pušynas bus išsaugotas bei pasipuoš dar 30 naujų pušų.

Projektą vystanti bendrovė „Hanika“ 1,1 hektaro sklypą su „Viešnagės“ poilsinės pastatu įsigijo 2018 m. iš bendrovės „Gaumista“ – po to, kai ši sudarė taikos sutartį su Palangos miesto savivaldybe dėl kelerius metus trukusių teisinių ginčų. Savivaldybė tuomet sutartimi įsipareigojo įregistruoti teritorijos detalųjį planą, suderinti projektą, o savininkai – plėtoti išskirtinai tik poilsio paskirties projektą.

Pasak „Hanikos“ direktorės Eglės Gorelienės, ankstesnių sklypo savininkų taikos sutartimi su savivaldybe suderintos projekto sąlygos bus ne tik visiškai įgyvendintos, bet ir pagerintos.

Siekiant išsaugoti kuo daugiau žalumos, projekte visiškai atsisakoma antžeminių automobilių statymo vietų, kurios pagal 2016 m. patvirtintą detalųjį planą būtų užėmusios beveik 1,7 tūkst. kv. metrų. Vietoj to po senuoju poilsinės pastatu bus įrengta požeminė dviejų aukštų aikštelė, kurioje tilps visi automobiliai.

„Mums tai kainuos brangiau, tačiau leis užtikrinti, kad apželdinta sklypo dalis siektų ne anksčiau suderintus 50 proc., o padidėtų net iki 70 proc. Mūsų, kaip investuotojų, tikslas yra užtikrinti teritorijos patrauklumą, todėl medžių sklype išsaugojimas buvo esminis prioritetas rengiant projektą“, – pranešime žiniasklaidai cituojama E. Gorelienė.

Sklype iš viso yra 217 medžių. Buvusių savininkų ir savivaldybės taikos sutartyje leidžiama šalinti 18 menkaverčių medžių. Tačiau naujieji projekto vystytojai rado sprendimų, kaip 5 medžius išsaugoti ir dar pasodinti čia 30 pušų, ne mažesnių kaip 6 metrų aukščio.

„Dvigubai daugiau brandžių pušų atsiras vietoj miškininkystės specialistų nurodymu šalintinų 13 menkaverčių lapuočių, visiškai nudžiūvusių medžių, pažeistais kamienais, susiformavusiais puviniais, lūžusiomis viršūnėmis ir menkos estetinės vertės“, – teigia E. Gorelienė.

Planuojama, kad investicijos į poilsio namus sieks apie 15 mln. eurų. Iš viso bus statomi keturi pastatai, užstatant tik laisvas nuo želdinių vietas. Architektūrinė idėja ir planų konfigūracija užtikrins 5 metrų spindulį apie kiekvieną saugotiną medį. Bendras pastatų plotas sieks 3,3 tūkst. kv. metrų, o aukštingumas neviršys trijų aukštų – kaip buvo ir iki šiol. Juose planuojama įrengti apie 40 poilsio apartamentų.

Pasak E. Gorelienės, poilsio namai projektuoti atsižvelgiant į miškininkystės specialistų, geologų, kitų ekspertų rekomendacijas. Rangovai, kurie teritorijoje vykdys darbus, taip pat supažindinti su želdynų ekspertų rekomendacijos dėl medžių kamienų, šaknų ir lajų apsaugos bei priežiūros.

E. Gorelienės teigimu, Klaipėdos regioninė architektų taryba 2019 m. pabaigoje aukštai įvertino projekto architektūrinę kokybę, sprendinių pagrįstumą bei išskirtinę pagarbą šioje vietoje dominuojančiam pušynui.

„Viešnagės“ poilsio namus projektavo žinomas architektas Donatas Rakauskas. Jo suprojektuoti „Eglės apartamentai“ Palangoje jau yra pelnę prestižinį – geriausio metų poilsio būsto objekto – apdovanojimą Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos ir Darnios plėtros akademijos konkurse „Už darnią plėtrą“.

Konkurso komisija tuomet, kaip vieną iš projekto privalumų, akcentavo rastą galimybę darniai integruotis į esamą gamtinę aplinką – pušynus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder