Gintaro šventėje pasiektas įspūdingas rekordas

Gintaro šventėje pasiektas įspūdingas rekordas

Šeštadienį Palangoje vykusioje tradicinėje Gintaro šventėje vėl lijo gintarais:  pajūrio „auksas“ dosniai buvo barstomas paplūdimyje, šeštą kartą vyko greitojo gintaro rinkimo čempionatas, o šventę vainikavo naujas Lietuvos rekordas – ilgiausi gintaro karoliai, kurie nusidriekė net 314 metrų.

Prie Jūratės ir Kąstyčio skulptūros daugiau nei 3 valandas trukęs karolių vėrimas buvo pats įspūdingiausias reginys.

Po keletą metrų karolių iš viso vėrė daugiau nei 100 žmonių. Dalyvauti rekordo kūrime galėjo kiekvienas norintis. Jam buvo įteikiamas dubenėlis su pragręžtais gintaro gabaliukais, kuriuos savanoriai turėjo verti ant kelių metrų ilgio vielos.

Gintariukus stropiai vėrė net vaikai. Prie Lietuvos rekordo prisidėjo ir Palangos svečiai iš Latvijos, bei mūsų kurorte viešėję studentai iš kitų užsienio šalių.

Tie, kuriems pakyrėdavo kruopštus darbas, savo vietą prie stalų užleisdavo kitiems. O norinčiųjų suverti rekordinius karolius netrūko.

Vėliau žmonių suvertos gintaro karolių atkarpos buvo tvirtinamos viena su kita ir šitaip gavosi begalinio ilgio gintarėlių juosta.

Išmatuoti karoliai buvo susukti ant milžiniškos ritės ir vėliau bus eksponuojami Palangos amatų centre. 

Senasis prieš tai buvusių ilgiausių karolių rekordas krito po 9 metų pertraukos. Tuomet 283 metrų ilgio karolius per Kurorto šventę buvo suvėrę Palangos gintaro gildijos meistrai.

Šį kartą 314 metrų ilgio karoliams buvo sunaudota apie 23 kilogramai smulkaus gintaro, kurio kiekvienas gabaliukas buvo su išgręžta skylute.

Be gintaro gabalėlių iš Palangos šventės niekas neišvažiavo. Centriniame paplūdimyje Bangpatys į jūros pakrantę išbarstė apie 30 kilogramų gintaro, kurį žmonės dar rinko iki vakaro.

Kaip sparčiai ir kruopščiai reikia rinkti gintarą, pademonstravo čempionato dalyviai, kuriems iš jūros žolių ir samanų reikėjo kuo greičiau ir kuo daugiau išrinkti po 100 gramų paberto gintaro gabalėlių.

Čempionato nugalėtojas Tadas Karvelis iš Ukmergės surinko net 80 gramų į smėlį paberto gintaro.

Nedaug jam atsiliko Steponas Obalevičius iš Joniškio. Trečioje vietoje liko ankstesniais metais tris kartus čempionu buvęs Švedijoje gyvenantis Gintaras Baltušonis, kuris į Palangą atskrenda per kiekvieną Gintaro šventę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder