Ginčai dėl ežero valymo brangiai kainavo

Ginčai dėl ežero valymo brangiai kainavo

Galų gale prasidėjo gerokai dėl įvairių priežasčių užsitesęs Mumlaukio ežero valymo projektas. Kol virė ginčai dėl darbų kainos, ji pabrango apie 200 tūkast. litų.

Planuojama, kad pavasarį prasidėję darbai bus užbaigti jau po mėnesio. Jį valyti nutarta nustačius, jog dugne susikaupė iki pusantro metro dumblo, pablogėjusi vandens kokybė, žuvų veisimosi sąlygos, ežere sparčiai auga vandens augalai, o pakrantės sunkiai prieinamos visuomenei.

Dėl to nutarta išvalyti dugną bei sutvarkyti aplinką - apgenėti medžius, krūmokšnius.

Šiemet planuojama atlikti apie 30 proc. visų suplanuotų darbų.

"Ruošiami specialūs sėdintuvai, į kuriuos dumblas iš ežero dugno bus pumpuojamas specialiais vamzdžiais, o vanduo natūralia tėkme grįš atgal, dumblas vėliau bus išvežtas į sąvartyną.

Menkaverčiai pakrančių medžiai ir kiti augalai jau genėjami.

Bent jau tiek suplanuota padaryti šiais metais, geriausia yra tai, kad valymas galų gale prasidėjo", - sakė Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Šis vandens telkinys jau turėjo būti išvalytas kur kas anksčiau - projekto pradžia numatyta ankstyvą 2009-ųjų pavasarį, tačiau po darbų vykdytojo pasirinkimo konkurso, kurį laimėjo įmonė "Hidrum", rezultatai buvo panaikinti, liepta rengti naują. Tai padaryta dėl Europos Sąjungos (ES) fondų lėšas skirstančios Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA), mat jos specialistai pastebėjo, jog viena iš konkurso pašalinta bendrovė savo paslaugas siūlė už 900 tūkst. litų - 200 tūkst. mažiau nei laimėjusioji. Vėliau šią procedūrą atlikti rekomendavo ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

Po naujo, šį pavasarį pasibaigusio konkurso, jį ir vėl laimėjo "Hidrum", tačiau darbų kaina išaugo dar labiau - dabar ji siekia 1,387 mln. litų, iš kurių 208 tūkst. bus skirta iš miesto biudžeto, o likusi suma - iš ES fondų.

"Su APVA esame susitarę dėl terminų pratęsimo", - sakė L. Dūda.

Ežero tvarkymo darbams koją kišo ne tik ginčytinos viešųjų pirkimų procedūros, bet ir kai kurie Klaipėdos politikai. Šį pavasarį Tarybos narys Algirdas Grublys pareiškė, kad derėtų nesikišti į natūralius procesus ir telkinio nevalyti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder