Gargždų gimtadienio šventė: mažiau, bet originaliau

Gargždų gimtadienio šventė: mažiau, bet originaliau

Likus dviem savaitėms iki 766-ojo Gargždų miesto gimtadienio, vakar Kultūros centro konferencijų salėje susirinko šventės organizatoriai, atsakingi asmenys, valdžios bei žiniasklaidos atstovai, aptarti būsimo renginio detales. Šiemet rajono centras miestiečius ir svečius pakvies į kiek kuklesnę nei pernai, tris dienas, gegužės 31–birželio 2 d., truksiančią fiestą „Labas, vasara!“.

Šventė už 10 tūkst. eurų

Organizatoriai pripažįsta, kad suorganizuoti patrauklų renginį su net 7 kartus mažesniu biudžetu – nelengva užduotis. Nors šiųmetė šventė neprilygs pernai kone 80 tūkst. eurų miestui kainavusiam jubiliejiniam renginiui, tikimasi, kad susidomėjimo nepraras. Priešingai, prie organizavimo prisidėję vietiniai kultūros, sporto sričių atstovai, aktyvūs gargždiškiai pasistengė, kad gimtadienį linksmai ir įdomiai galėtų švęsti visų amžiaus grupių ir įvairių pomėgių gyventojai bei svečiai. Be to, šiemet organizatoriai nusprendė neprašyti ir rėmėjų paramos, o įtilpti į 10 tūkst. eurų sumą, kurią skyrė Savivaldybė.

„Pernai vyko įspūdingas jubiliejinis gimtadienis, praūžė itin daug pramogų, veiklų, koncertų, kurias iš dalies finansavo rėmėjai. Mes manome, kad jubiliejiniai metai tokie ir turėtų būti. Na, o šiemet leisime rėmėjams, paprastai tariant, atsipūsti. Norime suformuoti nuomonę, kad Gargždų miesto gimtadienio rėmimas yra galimybė prisidėti prie šventės žmonėms, o ne prievolė“, – sakė neseniai iš motinystės atostogų sugrįžusi Kultūros centro renginių ir teatro režisierė Kristina Kazlauskaitė-Kažukauskienė.

Šiemet miesto gimtadienio šūkiu bus pasveikinta vasara. Anot organizatorių, ilgai galvoti šaukinio neprireikė, nes tradiciškai birželio pradžioje švenčiamas gimtadienis tarsi duoda startą šiltajam sezonui rajone.

„Vasarą esame sutikę įvairiose vietose. Vykdavo eisenos miesto gatvėmis, šokome aikštėje prie Kultūros centro, išnaudojome įvairiausias erdves parke, taip pat būrėmės į vieną vaizdingiausių vietų rajone – Minijos slėnį. Tad atlikus apklausas ir atsižvelgus į gyventojų išsakytas nuomones, tapo aišku, kad gargždiškiai savo miesto gimtadienį nori švęsti tik pastaroje vietoje“, – renginio erdvę atskleidė K. Kazlauskaitė-Kažukauskienė.

 

 

Gargždų miesto gimtadienio sąmata.

 

Linksmybės mažiesiems

Kaip ir pernai, prekybininkų mugė, veiksianti šeštadienį (birželio 1 d.) nuo 10 val., bus įkurta parko dalyje, atviroje aikštelėje, prie pagrindinių laiptų į Slėnį.

„Išlaikant vientisą renginio tematiką, mugė bus papuošta vyraujančia scenografija. Norime, kad prekybininkai nebūtų atskirti nuo renginio, tad čia skambės muzika, vaikščios ir puikią atmosferą kurs įvairūs animatoriai“, – kalbėjo Kultūros centro renginių ir teatro režisierė.

Šiemet pagrindiniu miesto gimtadienio simboliu taps margaspalviai vėjo malūnėliai. Šventės teritorijoje bus įkurti trijų metrų aukščio vėjo malūnai, kurie suksis, kurs žaismingą nuotaiką.

Pirmoji šeštadienio programos dalis – dovana vaikams.

„Tai bus lyg didelis, linksmas, vasariškas, pilnas staigmenų, vaikų koncertų, gimtadienis. Netrūks veiklų ir stebuklų“, – mažiesiems skirtą programą pristatė K. Kazlauskaitė-Kazlauskienė.

Nuo 13 val. startuos jaunųjų talentų menų festivalis „Jaunieji žvaigždūnai“. Jo metu, ant dviejų Slėnyje įrengtų scenų pasirodys šokantys ir dainuojantys rajono vaikai. Anot šventės režisierės, sprendimas naudoti sceną ir tokio pat dydžio pakylą, priimtas dėl patogumo – siekiant suvaldyti festivalyje itin gausiai dalyvausiančio jaunimo srautus ir organizuoti sklandžius perėjimus tarp numerių. Scena, kurioje bus pastatyti mikrofonai ir kita garso technika, bus skirta atlikėjams, pakyla – šokių kolektyvams. Vaikų menų festivalį ves teatro studijos „Kėdės“ aktoriai. Tuo pat metu renginio svečių lauks aibė atrakcijų, veiks kūrybinės dirbtuvėlės, vaikai galės išbandyti tapimą ant veidukų, šukuosenų kūrimo pramogas. Taip pat bus galima pasigaminti vasariškos atributikos – lėktuvėlių, vėjo lazdelių, malūnėlių ir kt. Mažieji turės galimybę pūsti muilo burbulus, nusifotografuoti prie fotosienos, pašokinėti ant batutų. Džiaugiamasi, kad prie šventės prisidėjo ir privačios įstaigos bei organizacijos, kurios rūpinsis vaikų užimtumu. Taip pat jaunieji šventės dalyviai galės iš arti susipažinti su specialių tarnybų, policijos, gaisrinės, greitosios pagalbos, kariuomenės technika.

Gimtadienis – be garbės piliečio apdovanojimo?

Šeštadienį nuo 16 val. šventės svečiai bus kviečiami šokti linijinius šokius. Prisijungti galės kiekvienas – laukiami tiek vaikai, tiek suaugusieji bei senjorai.

Numatyta, jog 17 val., Minijos slėnyje, vyks Gargždų miesto garbės piliečio apdovanojimai. Tiesa, organizatoriai nėra įsitikinę, ar ši ceremonija apskritai bus.

„Pasikeitus valdantiesiems, garbės piliečio kandidatų svarstymo ir rinkimų procedūra užsitęsė ilgiau nei ankstesniais metais. Žinome tik tiek, kad vis dėlto rinkimai paskelbti, gyventojai gali siūlyti kandidatus, bet ar apdovanojimų ceremonija vyks per miesto gimtadienio šventę – iki šios dienos nėra aišku, nors į programą yra įtrauka“, – aiškino K. Kazlauskaitė-Kažukauskienė.

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės kultūros skyriaus vedėjo Gintauto Bareikio, yra žinomas vienas kandidatas, tačiau nėra sudaryta atrankos komisija, kurios pagrindu turėtų būti teikiamas Savivaldybės tarybai tvirtinti garbės piliečio siūlymas.

Vicemerės Violetos Riaukienės teigimu, komisija galėtų būti sudaryta ateinančio Tarybos posėdžio metu, o per pertrauką atstovai ir galėtų išdiskutuoti bei nuspręsti dėl kandidatų.

„Kita vertus, nėra tokios prievolės, kad būtinai kasmet turime skelbti garbės pilietį miesto gimtadienio metu“, – svarstė vicemerė Audronė Balnionienė.

„Garbės piliečio ženklą esame jau užsakę, tačiau kaip bebūtų, finansiškai nenukentėtume. Jei šiemet niekam jo neįteiksime, apdovanosime kitąmet“, – teigė Kultūros centro direktorės pavaduotoja, laikinai einanti direktorės pareigas Asta Vaičiulienė.

Šventę vainikuos fejerverkai ir diskoteka

Nepaisant neaiškumų dėl miesto garbės piliečio apdovanojimo renginio, šeštadienio vakarą vainikuos pagrindinis renginio koncertas, kurio metu pasirodys grupė „The Voiceless“, televizijos projekto „X Faktorius“ nugalėtoja Iglė bei atlikėjas Martynas Kavaliauskas.

„Violončelėmis grojančius muzikantus pasikvietėme kaip atsvarą tiems, kas nemėgsta populiariosios muzikos, na, o atsižvelgus į jaunimo pageidavimus, koncerte pasirodys šiuo metu itin populiari jaunosios kartos muzikos dainininkė Iglė. Linksmybes vainikuos Martyno Kavaliausko koncertas su gyvo garso grupe, kurio metu skambės patys žinomiausi Lietuvos ir pasaulio hitai, – koncertą pristatė K. Kazlauskaitė-Kažukauskienė.

Anot organizatorių, renkantis atlikėjus buvo atsižvelgta ir į kainą. Neslėpta, jog kartais norai prasilenkdavo su galimybėmis. Taip pat palyginta, jog pernai Sauliaus Prūsaičio ir gyvo garso koncertui buvo atseikėta kone 5 tūkst. eurų, kas sudaro pusę šių metų biudžeto.

Koncerto pabaigoje dangų nutvieks gimtadienio fejerverkas, o linksmybės tęsis diskoteka po atviru dangumi su didžėjais iš Gargždų.

Gargždų kultūros centro darbuotojai apgailestavo, jog prie šventės organizavimo, metai iš metų, mažai prisideda švietimo atstovai. Anot A. Vaičiulienės, sunkiai sekasi bendradarbiauti su mokyklomis, bendrojo ugdymo įstaigų vadovai ir mokytojai pro pirštus praleidžia prašymus, bent kokia nors dalimi, pavyzdžiui, miesto puošimo klausimu, prisidėti prie šventės rengimo.

„Koncertuose vaikai dalyvauja noriai, kolektyvai ruošiasi visus metus – tai džiugina. Ne kartą kvietėme prisidėti prie miesto puošybos, tačiau sulaukėme itin daug nepasitenkinimo“, – komentavo A. Vaičiulienė.

Visgi, susitikime buvo nutarta aktyviau siekti bendradarbiavimo su mokyklomis.

Rengs ekskursiją apie Gargždų žydus

Miesto šventės renginiai prasidės dar gegužės 31 d. Penktadienį 17 val. Gargždų kultūros centre bus pristatyta vaikų dailės studijos ir „Nomedos“ dailės klubo paroda „Vasaros sapnas“. Na, o kultūrine programa penktadienio vakarą pasirūpino miesto bendruomenė. 17 val. gargždiškiai ir visi norintieji kviečiami į ekskursiją „Žydiškieji Gargždai“, kurią ves gidė Monika Vasylienė.

„Norime parodyti, kad miestas istoriškai visuomet buvo daugiatautis, atviras visam pasauliui. Nutarėme, kad miesto gimtadienio šventėje dėmesys bus skirtas žydų bendruomenei, kuri šiuo metu yra itin sumažėjusi. Tad per kultūrą norime priminti, parodyti tai, kas dar yra likę, išsaugotą ir kas atkurta“, – idėją pristatė miesto bendruomenės atstovas Vytautas Čeledinas.

Gidė M.Vasylienė prisipažino, kad ekskursija jai taip pat bus iššūkis, nes iki šiol visuomenei jos dar nebuvo pristačiusi.

„Žydų tema labai aktuali ne tik Gargždams. Mano kolegė šią temą puikiai išnagrinėjo Klaipėdoje, tačiau tuos, kurie pastarojoje ekskursijoje dalyvavo, skubu įspėti, jog tai nėra tas pats. Gargžduose vyko visai kitoks gyvenimas ir tą ne kartą dar pabrėšiu“, – ekskursijos išskirtinumą nupasakojo M. Vasylienė.

Žygis, truksiantis apie porą valandų, prasidės nuo Gargždų autobusų stoties, kur ir laukiami visi norintieji. Jokios registracijos nereikės.

Skambės klezmerių muzika

Anot gidės, ekskursijos metu bus kalbama apie žydų bendruomenės gyvenimo detales, politinę, ekonominę situaciją, palaipsniui pereinant prie vienos didžiausių tragedijų – holokausto. Taip pat bus kalbama apie žydų religiją, laidojimo, atminties kultūrą. Maršrutas nusitęs per Mariaus Prekevičiaus aikštelę iki „Minijos“ tilto.

„Pakalbėsime ir apie garsiausias šventes, kurios buvo švenčiamos tarpukaryje. Originaliausios šventės rengtos Gargžduose buvo tos, kurios buvo suorganizuotos bendruomenių. Ir, žinoma, čia aktyviai dalyvaudavo ir žydai. Jie net turėjo šventimo taisykles, nurodančias, kaip ir kiek prie organizavimo turėtų prisidėti viena ar kita bendruomenė. Apžvelgsime renginių scenarijus“, – intrigavo M. Vasylienė.

Gidė pažymėjo, kad prievolės įveikti visą maršrutą nėra, be to, itin laukiami vaikai, nes ekskursijos pabaigoje ketinma surengti protų mūšį, kurio metu bus galima laimėti simbolinių prizų.

Anot bendruomenės atstovo, ateityje būtų galima šią idėją tęsti ir renginių metu visuomenei pristatyti vis kitą, kadaise Gargžduose gyvavusią bendruomenę.

19.30 val., M. Prekevičiaus vardo krepšinio aikštelėje, buvusioje žydų sinagogos vietoje, vyks išskirtinis grupės „RakijaKlezmer Orkestra“ koncertas.

„Tai – jaunų muzikantų iš Kauno grupė, kuri bando atkurti senąją tarpukario muziką bei ją atlieka. Jie turi itin įdomią programą, kurią atveš į Gargždus“, – atlikėjus trumpai pristatė V. Čeledinas.

Programa marga sportiniais renginiais

Šiemet miesto gimtadienio šventės programoje bus itin gausu sporto renginių. Jų netrūks tiek šeštadienį, tiek sekmadienį. Birželio 1 d. 10 val. „Kranto“ pagrindinės mokyklos kortuose vyks suaugusiųjų ir jaunimo teniso varžybos.

„Varžybas organizuojame norėdami pristatyti neseniai atidarytus teniso kortus. Turnyras bus rengiamas kaip užsienyje – pralaimėjusieji iš varžybų iškris. Šis turnyras vyks dvi dienas, dalyvaus 16 dalyvių. Finalą numatome sekmadienį“, – dėstė Sporto centro direktorius Vaidas Liutikas.

Krepšinio gerbėjai šeštadienį 11 val. kviečiami į centrinį miesto stadioną. Čia vyks suaugusiųjų ir jaunimo varžybos trys prieš tris. Po jų – baudų ir tritaškių metimo konkursas be amžiaus apribojimo. Tuo pat metu stadione vyks ir pliažo tinklinio varžybos.

„Miesto gimtadienio metu gyventojams pristatysime diskgolfo žaidimą, kadangi turime minčių Gargžduose atidaryti šios sporto šakos parką. Taip pat kviečiame jį išbandyti visus, nes šis žaidimas tinka bet kurio amžiaus žmonėms“, – sakė V. Liutikas.

Sekmadienį (birželio 2 d.) nuo 10 val. iki 14 val. vyks „Gargždų miesto plento taurė 2019“.

„Sekmadienis – labai tinkama dviračiams diena. Į varžybas suvažiuos sportininkai mėgėjai iš daugiau nei pusės šalies miestų. Taip pat varžybose galės dalyvauti ir vaikai, nuo 2 metų. Tad visus kviečiu išbandyti 18 km trasą, kurią važiavo Lietuvos čempionate dalyvavę sportininkai“, – ragino Sporto centro vadovas.

Sekmadienio vidurdienį Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios už miestą ir miestiečius.

„Tikimės, kad šventė bus smagi, mes ją stengiamės daryti iš visos širdies. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo žmonių nuotaikos – pozityviai nusiteikę visada ras kuo pasidžiaugti. Artėjančios vasaros, gimtadienio proga noriu visiems palinkėti geros nuotaikos“, – šypsojosi režisierė K. Kazlaiskaitė-Kažukauskienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder