Gargždiškė mina teismų slenksčius: jubiliejui užsienyje išleidusi 5 tūkst., šventės negavo

Gargždiškė mina teismų slenksčius: jubiliejui užsienyje išleidusi 5 tūkst., šventės negavo

Lietuvoje pirmosios į užsienį dėl karantino per kelionių agentūras neišvykusių ir pinigų neatgavusių tautiečių bylos teismuose. Viena jų vyksta pajūryje.

Dar balandį į Egiptą su šeima atšvęsti septyniasdešimtmetį planavusi gargždiškė negavo nei kelionės, nei už ją sumokėtų 5000 eurų. Tiesa, rugsėjį kelionių organizatoriai pinigus pervedė, tačiau dabar moteris siekia prisiteisti bylinėjimosi išlaidas, kurių bendrovė „Novaturas“ mokėti nenori ir aiškina, kad suma buvo sumokėta laikantis Lietuvoje galiojančio termino – 90-ies dienų.

O Europos teisė liepia tai padaryti per keturiolika. Dėl tokio įstatymų prieštaravimų Europos Komisija mūsų šalį padavė į teismą.

Gargždiškė Liucija mina teismų slenksčius. Šį pavasarį moteris su vyru nusprendė abiejų septyniasdešimtmečius sutikti Egipte. Į jubiliejų užsienyje pasikvietė ir septynis giminaičius bei draugus. Kelionių organizatoriams, įmonei „Novataras“, moteris už kelionę bei viešbučius su „viskas įskaičiuota“ paslauga pervedė beveik 5000 eurų.

Tačiau kovo 13 Lietuva paskelbė, kad dėl koronaviruso į Egiptą vykti nerekomenduojama, tad „Novaturas“ kelionę atšaukė. Tada moteris kelionių organizatorių pareikalavo grąžinti pinigus.

„Kovo 16, kovo 23, balandžio 2 buvo rašyta, skambinta, niekas neatsakinėjo. Tada sakom, kad reikia kreiptis į teismą. 4925 eurai man yra dideli pinigai“, – sako Gargždų gyventoja Liucija Širvinskienė.

Moteris į teismą kreipėsi balandžio 9 dieną, tačiau esą tik liepos pradžioje sulaukė pažadų, kad pinigai bus grąžinti per 90 dienų. Pinigai į jos sąskaitą atkeliavo rugsėjo pradžioje. Tačiau moteris jau buvo sumokėjusi advokatui, todėl dabar iš „Novaturo“ siekia prisiteisti bylinėjimosi išlaidas – per tūkstantį eurų.

„Aš verslo žmogus, aš galiu panaudoti pinigus kažkur kitur, o ne taip, kad kažkas naudotųsi iš mano pinigų ir sau verslą darytų“, – pasakoja L. Širvinskienė.

O štai kelionių organizatoriaus atstovai aiškina, kad dėl visko kaltas koronavirusas. Esą kelionių teko atšaukti tiek daug, kad įmonė neturi užtektinai pinigų visiems juos grąžinti iš karto. Neva klientams jau išmokėjo pusantro milijono eurų. Todėl neva ir tenka laukti. O bylinėjimo išlaidų gargždiškei padengti nesiruošia, esą jie sumą grąžino per 90 dienų, kaip to ir reikalauja Lietuvos įstatymai.

„Jeigu taip žiūrėti pagal įstatymo raidę, kuri numato už dėl pandemijos neįvykusias keliones pinigus keliautojams gražinti per 90 dienų laikotarpį nuo apribojimo vykdyti veiklą būtent į tą šalį, kurią jie buvo įsigiję keliones, mes siekiame su keliautojais atsiskaityti anksčiau“, – teigia  „Novaturas“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė.

Į kelionę neišvykusios moters advokatas tvirtina, kad šiuo atveju reikia vadovautis Europos Sąjungos teise. Remiantis ja, pinigus už neįvykusią kelionė organizatoriai turi sugrąžinti per keturiolika dienų, o ne per 90 d., kaip tai numato dabartiniai mūsų šalies įstatymai.

„Būtent dėl šios priežasties Europos Komisija yra pradėjusi teisės pažeidimo procedūrą, prieš Lietuvos valstybę ir ši civilio kodekso nuostata Prieštarauja Europos Sąjungos teisei ir mano, kad šita civilinio kodekso norma bus artimiausiu metu pakeista“, – kalbėjo nukentėjusiosios advokatas Donatas Lengvinas.

Kas teisus teismas spręs spalį. O ši byla, kurioje į keliones dėl koronaviruso neišvykę žmonės kelionių organizatorių reikalauja grąžinti pinigus yra viena pirmųjų Lietuvoje. Jų baigtis gali tapti precedentu kitose analogiškose bylose ateityje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder