Dėl šunų paplūdimyje - ir muštynės, ir policija

Dėl šunų paplūdimyje - ir muštynės, ir policija

Jei vasaros savaitgaliais pajūryje ar poilsiautojų nugulusiose paežerėse nepastebėtume bent vieno šuns, kažko trūktų. Šunys yra tapę būtinu paplūdimio atributu, nors jau seniai patvirtintos taisyklės, draudžiančios į paplūdimį atsivesti savo augintinį. Kaip DELFI pasakojo vilnietė Dalia, jai teko stebėti vaizdelį, kai į diskusiją – galima šuniui maudytis ar ne, įsijungė pusė paplūdimio. Kilo tikras triukšmas. Tuo tarpu gelbėtojams, kad išprašytų nekviestus svečius, tenka sutelkti visą savo išradingumą, rašo delfi.lt.

Dėl šuns maudynių - verdančios aistros

„Savaitgalį bandžiau kovoti su kaitra prie ežero Trakų rajone. Pasirinkau ne oficialų paplūdimį, o priėjimą prie ežero kiek tolėliau. Nors jau buvo pavakarys, žmonių buvo daug. Man besimaudant atėjo šeima su pakankamai dideliu šunimi, kuris kaipmat puolė į vandenį. Nesu nusiteikusi prieš šunis, visada mėgstu juos pakalbinti, bet nepasakyčiau, kad tas vaizdelis man patiko. Nusprendžiau paplaukti tolyn, kol tas šuo išsiturkš“, - pasakojo moteris.

Netrukus ji išgirdo barnį – su maža mergaite besimaudanti moteris padarė šuns šeimininkei pastabą. „Tačiau pastaroji, užuot atsiprašiusi, pradėjo akis draskyti. Esą kas čia per naujiena – visuose paplūdimiuose jie laiką leidžia kartu su šunimi, ir kas čia per nesąmonė neleisti gyvūnui atsigaivinti, juolab kad niekur niekada jokio ženklo, tai draudžiančio, nėra mačiusi. Netrukus į pokalbį įsijungė ir daugiau poilsiautojų, kurie pasidalino į dvi stovyklas. Vieni šuns nepageidaujančiai poilsiautojai bandė įteigti meilę gyvūnams, kiti užsipuolė jo šeimininkę. Šiaip ar taip, šuo maudėsi tiek, kiek norėjo“, - istoriją tęsė Dalia.

Pasak pašnekovės, matyti besimaudančius šunis jai ne kartą teko ir Vilniaus Žaliųjų ežerų paplūdimyje – tiesiai priešais Gelbėjimo stotį. Gelbėtojai, apskritai turėję išprašyti jo šeimininkus, nereagavo net į jo maudynes.

Šunis vaiko policija

Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas patvirtino, kad dėl šunų Palangos paplūdimyje iš tiesų kyla didelių problemų.

„Visur paplūdimiuose yra ženklai, kad su šunimi ateiti draudžiama, tačiau žmonės bando išsisukinėti – esą mes gi nežiūrime pakėlę galvą į viršų, kur tie ženklai. Mes žiūrime po kojomis, kad nepargriūtume. Tik kai praėjusią savaitę keturias dienas iš eilės padarėme masiškus reidus kartu su policija ir vietine spauda, dingo visi šunys. Žinoma, kai pasikeis pamaina, atvyks nauji žmonės, vėl prasidės tas pats. Teks vėl daryti reidus. Aš suprantu ir tuos žmones – jiems nėra, kur dėti šuns. Tačiau tokios yra tvarkos taisyklės ir jų reikia laikytis. Kažkada siūliau įkurti šunų viešbutį ar dalį paplūdimio atitverti poilsiautojams su šunimis. Tačiau tai padaryti nėra taip paprasta – reikia keisti daug teisės aktų. Visgi toks paplūdimys, ko gera, būtų geriausia išeitis. Tuomet nekiltų tiek konfliktų. Aišku, jį daryti reikėtų ne centrinėje dalyje, o kur nors pakraštyje. Duoti žmonėms maždaug 300 metrų ilgio teritoriją ir leisti būti su šunimis. Galėtų jie patys ten valytis arba patys gulėti ant šunų „apdirbto“ smėlio“, - delfi.lt sakėpašnekovas.

Už pasirodymą paplūdimyje su šunimi iškviesta policija arba savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnai gali surašyti protokolą dėl šunų laikymo taisyklių nepaisymo bei skirti įspėjimą arba baudą iki 200 Lt. 

Platina ligas?

Pasak Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Giedrės Aleksienės, taisyklės, draudžiančios į paplūdimį atsivesti šunis, sukurtos ir patvirtintos ne veltui.

„Egzistuoja net kelios problemos. Pirmiausiai šuo gali tiesiog išgąsdinti žmones, ypač vaikus, o tam tikrais atvejais – ir sužaloti. Per savaitę mes gauname apie 70-80 pranešimų apie įvairias kąstines žaizdas. Žinoma, į šį skaičių įeina visos viešos vietos, taip pat valkataujantys šunys. Trečia problema – estetinė. Gulėti šalia šuns išmatų niekam nemalonu, net ir dideliems šunų mylėtojams. Galiausiai viena rimčiausių problemų, kad šunys platina užkrečiamąsias ligas“, - delfi.lt sakė specialistė.

„Užsikrėsti šia liga paplūdimyje visiškai realu. Toksokarų kiaušinėliai su smėliu patenka ant žmogaus rankų, o nuo jų – su maistu į žarnyną. Paplūdimyje juk mes neplauname rankų. Žinoma, šunų šeimininkai turėtų nešiotis maišelius ir kastuvėlius susirinkti savo augintinio išmatoms, bet Lietuvoje tokios mados nėra. Gal tik vienas kitas surenka“, - svarstė G. Aleksienė.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder