Darbas vasarą – ir už įstatymo ribų

Darbas vasarą – ir už įstatymo ribų

Kasmet pasibaigę mokslo metai skelbia žinią – netrukus jaunuoliai šluos darbo pasiūlymus. Norintieji užsidirbti pinigų išbando įvairias sritis.

Tačiau dalis darbdavių vengia teisingų darbo grafiko parodymų ir siekdami trumpalaikės naudos priima mažiau darbuotojų bei neoficialiai pailgina darbo laiką.

Triūsė prieš egzaminus

Šiemet gimnaziją baigęs Deividas sakė, jog planuoja darbuotis iki paskutinės vasaros dienos. „Visi egzaminai labai „kirtosi“ su darbu. Manau, didžiausias minusas – miego trūkumas ir mažas stimulas jiems ruoštis“, – kalbėjo vaikinas.

Abiturientė Kristina minėjo, kad dar mokslo metais dirbo savaitgaliais, ir tik prasidėjus vasarai pradėjo triūsti pilnu etatu: „Su egzaminais darbas šiek tiek dubliavosi, bet laiko vis tiek atradau ir mokymuisi.“

Šių jaunuolių veiklos pačios įvairiausios – pavyzdžiui, Kristina gamina kavą. „Dirbu lauke, kadangi pati turiu automobilį, tai nuo namų iki darbo vietos man lieka 20–25 minutės kelio“, – pasakojo mergina.

Akvilė (vardas pakeistas) yra dviejų restoranų padavėja, o Deividas dirba barmenu.

Na, o kokios yra suteikiamos darbo sąlygos? Akvilė gauna nemokamą maitinimą ir apgyvendinimą. Deividui, kaip ir Kristinai, apgyvendinimo nereikia. Pastarajai merginai vadovas dažnai siūlo kažką atvežti pavalgyti. „Tačiau kai netoleruoju laktozės, daug kas iškrenta iš sąrašo, tai dažniausiai maistą atsivežu pati“, – kalbėjo mergina.

Darbo valandos – ilgos

Kalbėdamas apie darbo pliusus Deividas minėjo, jog jam visada norėjosi daugiau viešumo, todėl baras suteikė naujų galimybių. „Būtent ten dingo scenos baimė, pradėjau daryti įvairius eksperimentus su gėrimais, šou su ugnimi, patobulinau bendravimo įgūdžius, esu ir kaip psichologas.

Dabar jaučiuosi esantis arčiau miesto bendruomenės“, – atskleidė vaikinas. Daug pliusų įžvelgė ir Kristina: „Pradedant naujomis pažintimis ir baigiant įgūdžiais. Sužinojau naujos informacijos apie kavą ir jos paruošimą.“ Akvilė džiaugėsi įgūdžiais nuo restorano svečių kokybiško aptarnavimo iki įvairiausio maisto asortimento pažinimo.

Visų kalbintų pašnekovų darbo laikas įvairus – Kristinos grafikas yra slenkantis, mat dirba 15 dienų per mėnesį ir gauna kas antrą laisvą savaitgalį: „Darbo valandos yra ilgos. Dažniausiai dirbu apie 12 valandų, bet kartais, jei būna daugiau klientų, tenka dirbti ir 13 valandų.“

Deividas laisvadienius turi tik pirmadienį bei antradienį. „Trečiadienį, ketvirtadienį ir sekmadienį dirbu nuo 18 iki 00 val., o penktadienį ir šeštadienį nuo 18 iki 02 val. Žinoma, prieš darbą būna specifinio tvarkymosi, tad kartais ateinu anksčiau“, – kalbėjo abiturientas.

Nežymėti viršvalandžiai

Sudomino Akvilės atvejis, mat ji dirba 4 dienas po 17 valandų, tuomet gauna vieną laisvą dieną, vėliau vėl 2 dienas po 15 valandų. Ji sutiko atskleisti, kad gauna fiksuotą atlyginimą už etatą (pagrindiniame darbe – 1,5, o dar kitoje vietoje – 0,5 etato), grafike yra fiksuojamos trumpesnės darbo valandos, tačiau visas atlyginimas yra oficialiai sumokamas.

Kaip „Bangai“ teigė Valstybinės darbo inspekcijos prie LR socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė, pažeidžiant darbo įstatymus, darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų reikalavimus grėstų bauda nuo 30 iki 2000 eurų.

Specialistė atkreipė dėmesį, kad nuo vasaros vidurio iki pabaigos atliks tikslinius planinius patikrinimus šalies kurortinėse vietovėse.

Planuojama atlikti 85 inspektavimus apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiančiose įmonėse ne tik Lietuvos pajūryje, bet ir kituose rajonuose. Patikrinimu metu ypatingas dėmesys skiriamas jaunimo ir užsieniečių įdarbinimui.

J. Kažukauskaitė-Sarnickienė minėjo, jog jei darbdavys nesilaiko darbo teisės nuostatų, pavyzdžiui, verčia dirbti daugiau valandų negu numatyta darbo sutartyje, nesuteikia pietų pertraukos ir pan., darbuotojas turi teisę su rašytiniu skundu kreiptis į VDI teritorinį skyrių dėl konkrečios situacijos identifikavimo ir poveikio priemonių darbdavio atžvilgiu pritaikymo.

Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė teigė, kad per šių metų pirmąjį pusmetį į įstaigą kreipėsi 1,8 tūkst. besimokančių asmenų, iš jų 100 – moksleiviai.

„Šių metų tendencija – darbdaviai jaunų darbuotojų pradėjo ieškoti nuo balandžio, kai įprastai mokiniams skirtus pirmuosius darbo pasiūlymus pateikdavo gegužę“, – akcentavo atstovė pridurdama, jog pasiūlymais dosniausi darbdavys – paslaugų, ypač viešbučių ir aptarnavimo, viešojo maitinimo sektorius, taip pat ūkininkų ūkiai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder