Danės upėje padaugėjo žuvies

Danės upėje padaugėjo žuvies

Atlikus Danės upės aplinkos minitoringą paaiškėjo, kad vandens kokybė išlieka ta pati jau penketą metų. Tiesa, šis monitoringas nenustato, ar Danės upėje pagauta žuvis tinkama maistui, tačiau stebima, kad žuvų čia padaugėjo ir jų randama vis įvairesnių.

Aplinkos monitoringas Danės upėje atliekamas nuo 2007 metų. Pasak savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Rasos Povilanskienės, pagal visų aplinkos kokybės rodiklius, išskyrus žuvų būklės, reikšmingų pokyčių pastaruoju metu nepastebėta - visu stebėjimų laikotarpiu Danės upėje buvo užfiksuotos iki 2-4 kartų didesnės nei leistina fosfatų bei fosforo ir nitritų koncentracijos, taip pat čia buvo fiksuojamos mažiausios leidžiamos deguonies koncentracijos liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

"Iš kur atsiranda fosfatai upėje? Iš skalbimo miltelių. Jie nutekamaisiais vandenimis patenka į upę. Todėl aplinkosaugininkai prašo žmonių būti sąmoningais ir perkant buities chemiją stebėti, kad fosfatų joje būtų ne daugiau nei 5 procentai", - rekomendavo R. Povilanskienė.

Pasak jos, vanduo upėje tiriamas toje vietoje, kur Danės upė tik įteka į Klaipėdą. Kaip vandens kokybė upėje keičiasi uostamiesčio teritorijoje, R. Povilanskienė duomenų neturi.

"Į klausimą, ar galima Danės upėje maudytis, galiu atsakyti tiek, kad oficialių maudyklių čia nėra. Tam, kad ištirti, ar upės vanduo nekenkia žmonių sveikatai, turėtų būti atliekami mikrobiologiniai tyrimai, tokių mes Danės upėje neatliekame", - komentavo R. Povilanskienė.

Nieko konkretaus ji negalėjo atsakyti ir Danės upėje žuvį mėgstantiems gaudyti žvejams - savivaldybė netiria, ar šioje upėje pagauta žuvis tinkama valgyti.

"Galiu pasakyti tik tiek, kad žuvies upėje padaugėjo ir stebima daug didesnė žuvų įvairovė nei praėjusiais metais", - sakė valdininkė.

Be kita ko ji priminė, kad Klaipėdos teritorijoje Danės upėje atliekami tik sanitariniai vandens valymai - t. y. nuo vandens paviršiaus surenkamos šiukšlės. Šiemet tokiems valymams visuose uostamiesčio vandens telkiniuose planuojama išleisti 50 tūkst. litų - 15 tūkst. mažiau nei ankstesniais metais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder