Danei - tarptautinis dėmesys

Danei - tarptautinis dėmesys

Rugsėjo 29 - spalio 1 dienomis Klaipėdoje vyks tarptautinis vandens forumas, kuriame dalyvaus vandentvarkos ir kitų sričių specialistai iš Lietuvos, Švedijos, Lenkijos, Kaliningrado. Forumo tikslas - diskutuoti, dalintis patirtimi, kartu priimti sprendimus, kad Baltijos valstybių upės būtų tinkamai valdomos ir neplukdytų teršalų į jūrą.

Forume bus kalbama ir apie Akmenos-Danės upę, jo dalyviams bus rengiamos ekskursijos po Kuršių marias ir Danės pakrantėmis

Įvairių valstybių gamtosaugininkams Klaipėdą kaip forumo vietą padėjo pasirinkti toliau vykdomas projektas "Akmenos-Danės upės baseino šiuolaikiškas valdymas" - Klaipėdos universiteto Baltijos aplinkos planavimo ir tyrimų instituto grupės specialistai jau antri metai analizuoja upės baseino įvairius taršos židinius, ieško sprendimų, kaip juos pašalinti, skleidžia informaciją upės žemupio ir aukštupio gyventojams. Siekiant sumažinti upės taršą buvo įkurta Akmenos-Danės upės vandens naudotojų bendrija.

Tokios mums neįprastos bendrijos steigimas yra numatytas vandensaugos įstatymuose, tačiau pirmieji ją įkūrė būtent klaipėdiečiai.

Vandens apsaugos įstatymuose upių vandens naudotojais vadinami fiziniai ir juridiniai asmenys, kurie naudoja upės vandenį nuotekoms išleisti, rekreacijai, laivybai, žuvininkystei, žvejybai bei kitoms reikmėms.

Salantų miškuose prasidedanti 65 kilometrų ilgio Akmena-Danė surenka visus gyventojų teršalus ir plukdo juos į Kuršių marias bei Baltijos jūrą. Todėl už upės vandenų skaidrumą, pakrančių patrauklumą yra atsakingi visi upės baseino gyventojai. Mes visi privalome būti upės bičiuliais ir ja rūpintis.

Dar 2000-ųjų liepą tuometinio Klaipėdos miesto savivaldybės Gamtosaugos skyriaus iniciatyva Danės dugnas buvo valomas nuo stambių atliekų. Ši akcija atskleidė, kad žmogus beatodairiškai teršdamas vandens telkinius gali juos paversti dvokiančiomis duobėmis, prie kurių ir pats nenorės prieiti - taip jau buvo su Jono kalnelio tvenkiniu. Upės dugno valymo metu buvo ištraukta šimtai tonų į upę sumestų įvairiausių daiktų: plastikinių valčių, namų apyvokos daiktų, dviračių, padangų, butelių ir net seifo dėžių... Šitoks barbariškas žmogaus elgesys sukelia ne tik ekologines, bet ir finansines problemas - atliekų ištraukimas iš upių kainuoja milžiniškus pinigus.

Švedijos ir kitų valstybių, skrupulingai saugojančių gyvenamąją aplinką, patirtis rodo, kad tinkamas upių baseinų valdymas padeda išsaugoti švarias upes ateities kartoms. Vyksiančiame Vandens forume dalinsimės patirtimi, kaip šiuolaikiškai valdyti upes. Tai, kad Akmenos-Danės upės baseine esančioms Klaipėdos, Kretingos ir Klaipėdos rajonų savivaldybėms sunku subalansuoti darnų upės valdymą, jau aišku. Todėl pasimokyti iš kitų šalių šioje srityje vykdomų darbų bus labai naudinga.

Klaipėdiečių nuomonės, pasiūlymai taip pat labai svarbūs ir priimtini. Juk tik mes privalome sugrąžinti Danės upei tą žavesį, tuos skaidrius vandenis, kuriuos ji turėjo prieš keletą dešimtmečių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder