Palangos „dušinės“

Dabar dar juokingiau: Palangos „dušinės“ – teisėtos, tačiau niekas nežino jų paskirties

Vertindami Palangoje prie jūros iškilusių vadinamųjų dušinių teisėtumą prokurorai užsispyrę tikina neįžvelgiantys pažeisto viešojo intereso. Bet abejonėms tašką turėjusiame padėti jų nutarime lenda balti siūlai.

Sovietmečiu paplūdimių prieigose veikusios dušinės rekonstruotos į poilsio aptarnavimui skirtą pastatą, kurio naudojimą pagal paskirtį kontroliuos Palangos savivaldybė.

Tačiau ką iš tiesų reiškia tokia pastato paskirtis ir ko ten ateityje nebus galima daryti, kurorte neišmano niekas.

Tokios paskirties nėra

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra atmetė visuomenės įtarimus ir pagrįstu bei teisėtu pripažino Klaipėdos apygardos prokuratūros nutarimą atsisakyti ginti viešąjį interesą. 

Tačiau ar kolegas klaipėdiečius tikrinę sostinės prokurorai nebus klaidingai nusirašę nuo institucijų pateiktų raštų, o gal įpirštų teiginių net netyrė, nes Generalinė prokuratūra visuomenei paskelbė tai, ko iš tiesų negali būti.

Kaip savo pranešime skelbia prokurorai, nusidėvėjęs dušinių pastatas buvo rekonstruotas į naujos kokybės ir kitos – poilsio aptarnavimo paskirties – statinį. Anot Generalinės prokuratūros, būtent tokios paskirties, kurią leidžia teisės aktai ir šioje vietoje galiojantys teritorijų planavimo dokumentai.

Bet bėda ta, kad nei 2015 metais, kai buvo leista statyti šį pastatą, nei praėjusiais metais prokuratūrai tikrinant statybos priekopėje teisėtumą pastatų paskirtį reglamentuojantys teisės aktai tokios poilsio aptarnavimo paskirties iš viso nenumatė.

Negali būti poilsio pastatas

Kad tokia pastatų paskirtis neegzistuoja, „Lietuvos rytui“ patvirtino ir Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vyresnysis patarėjas Dangyras Žukauskas: „Su žmonių poilsiu susiję tik poilsio paskirties statiniai: poilsio namai, kempingai, kaimo turizmo pastatai, medžioklės nameliai, vasarnamiai ar kiti pastatai, kurie visi yra pritaikyti trumpalaikiam apgyvendinimui.“

Anot jo, prokuratūros minimas poilsio aptarnavimas labiau primena su poilsiu susijusias paslaugas, tačiau tam tikslui statybos techninis reglamentas „Statinių klasifikavimas“ numato atskirą paslaugų paskirties pastatų pogrupį.

Nors vadinamųjų dušinių pripažinimo tinkamomis naudoti procedūros pradėtos pernai, pastatas vis dar aptvertas.

Prieš penkerius metus Palangos savivaldybė rekreacinės paskirties žemės sklype išdavė leidimą statyti „poilsio negyvenamąjį pastatą, priskiriamą kitoms pastatų grupėms“. Kad tai būsiantis poilsio aptarnavimui skirtas pastatas, išaiškinta tik jo techninio projekto aiškinamojoje dalyje.

„Tokiomis formuluotėmis, matyt, siekiama visus įtikinti, kad šitas arklys yra automobilis“, – taip pastato projekto autorių pastangas įvertino D.Žukauskas. Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vyresnysis patarėjas teigė, kad rekreacijai skirtame sklype tokios paskirties statinys gali stovėti, bet tik ne šioje Palangos vietoje.

Mat sklypas Meilės alėjoje, kuriame stovi skandalingasis pastatas, yra pajūrio juostoje, kurioje žmonėms draudžiama gyventi nuolat ar laikinai. 5 nuotr.Nors vadinamųjų dušinių pripažinimo tinkamomis naudoti procedūros pradėtos pernai, pastatas vis dar aptvertas.

Inspekcija pasirinko tylą

Kokios paskirties pastatas suprojektuotas, nesiryžo pasakyti ir jo autorės – Kauno projektavimo įmonės „Dalis erdvės“ vadovas Astijus Taujanskas.

Iš pradžių jis teisinosi nebepamenąs senų projektų, bet vėliau nusprendė, jog dėl šio pastato Palangoje jis tiek daug kartų visiems yra aiškinęs, kad dabar tai jau jam nusibodę.

Yra žinoma, kad praėjusių metų pabaigoje jau buvo prasidėjusios pastato pripažinimo tinkamu naudoti procedūros. Buvo sudaryta valstybinė komisija, kurios kai kurie nariai šio pastato naudojimui jau yra pritarę.

Ar rekonstruotos dušinės jau yra pripažintos tinkamomis naudoti, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nuo praėjusio ketvirtadienio taip ir neatsakė. Kaip ir nepaaiškino, kaip su laikin

Nežino, ką reikės tikrinti

 Pasak Generalinės prokuratūros, statinių naudojimo priežiūrą vykdo savivaldybės. Todėl pareiga tikrinti, ar šis pastatas bus naudojamas pagal paskirtį, tenka Palangos savivaldybei.

Už statinio ar patalpų naudojimą pažeidžiant nustatytus reikalavimus ir naudojimą ne pagal paskirtį Administracinių nusižengimų kodeksas numato baudas – nuo 140 iki 1500 eurų, o už pakartotinį nusižengimą – nuo 200 iki 3 tūkst. eurų.

Tačiau kurorto savivaldybėje niekas negalėjo paaiškinti nei kaip gali būti naudojamas poilsio aptarnavimo paskirties pastatas, nei ką jame veikti bus draudžiama.

„Gal jame turėtų veikti poilsiui skirtų reikmenų nuomos punktas ar masažo kabinetai“, – svarstė savivaldybės Juridinio ir personalo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Korsakas.

Nors vadinamųjų dušinių pripažinimo tinkamomis naudoti procedūros pradėtos pernai, pastatas vis dar aptvertas.

Jis negalėjo atsakyti, kaip savivaldybės specialistai ruošiasi tikrinti, ar šiame pastate gyvenama, nes tokių įgaliojimų jiems teisės aktai nesuteikia. O kaip reikės kontroliuoti, ar šis pastatas bus naudojamas pagal paskirtį, neišmano ir tai privalėsiančio daryti Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas bei miesto vyriausiasis architektas Vytautas Indreika.

„Poilsiui aptarnauti skirtas pastatas bet kuriuo atveju privalės būti atviras visuomenei, nes jo paskirtis bus aptarnauti poilsiautojus“, – svarstė V.Indreika. O kodėl tuomet šis pastatas yra ne paslaugų paskirties?

„Tiesą sakant, nežinau. Reikėtų pastato projekte pasidomėti, kokiai paskirčiai numatytos jo patalpos ir erdvės. Aš šio projekto nesu matęs“, – aiškino Palangos vyriausiasis architektas.

Pajūrio juostoje pardavinėjami butai

Tikrinti, ar šalia kopų esantys pastatai naudojami pagal paskirtį, Palangos savivaldybė gali ir nelaukdama, kol rekonstruotos buvusios dušinės nebebus aptvertos statybvietės tvora. Meilės alėjoje, vos už 50 metrų, stovi kitas 4 aukštų statinys, kuris atsirado vietoj čia buvusios kavinės „Voveraitė, vardu Salvadoras“ su keliais kambariais viršuje.

Meilės alėjoje, vos už 50 metrų nuo vadinamų dušinių, stovi kitas 4 aukštų statinys, kuris atsirado vietoj čia buvusios kavinės „Voveraitė, vardu Salvadoras“.

Prieš 12 metų šioje vietoje nugriautas 432 kvadratinių metrų ploto pastatas po „rekonstrukcijos“ išsipūtė daugiau nei dvigubai. Prieš keletą metų kilus dušinių statybos skandalui tuometė Aplinkos ministerijos sudaryta komisija susidomėjo ir šalia jų statomu griozdu.

„Voveraitės“ vietoje prasidėjusios statybos buvo sustabdytos, nebaigti mūrai nejudinami stovėjo ilgai, tačiau po kurio laiko statybos atgijo ir jas greitai baigus prieš trejus metus pastatas įteisintas.

Nors šioje vietoje draudžiama nuolat ar laikinai gyventi, čia yra poilsio paskirties pastatas su gyvenamosios paskirties patalpomis.

Vasaros metu internete skelbiama ne tik apie šiame name esančių apartamentų nuomą už 180 eurų per parą, bet ir tai, kad jame parduodami butai.

Pernai vasaros pabaigoje nekilnojamojo turto pardavimo agentė patvirtino, kad tuo metu viršutiniame aukšte buvo parduodami du 65 ir 50 kvadratinių metrų ploto butai, kurių kaina siekia nuo 280 000 iki 360 000 eurų.

Palangoje pastatų naudojimo paskirtį tikrindavo savivaldybės Statybos skyrius, kuris praėjusiais metais buvo sujungtas su Architektūros ir teritorijų planavimo skyriumi. Apie nustatytus pastatų naudojimo pažeidimus kurorto savivaldybėje niekas neprisimena.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder