"Buvo likę vos 10 cm ir vanduo būtų bėgęs į namus"

"Buvo likę vos 10 cm ir vanduo būtų bėgęs į namus"

Šiemet potvynis Rusnę užklupo viduržiemį, ir, atrodo, niekur trauktis nežada. Vanduo ant kelio Šilutė–Rusnė jau antra savaitė kinta vos keliais centimentrais. Tačiau praeitos savaitės viduryje, Pakalnėje upė pradėjo rodyti savo galybę prieš visai šalia upės vagos įsikūrusių sodybų gyventojus. Vieni jų – Daiva ir Raimondas Plikšniai, turintys keturis vaikučius, kurių jauniausiam – vos dvi savaitės.

Šiuo metu Kuršių marios yra užsidariusios ir nepriima atitekančio vandens, todėl ledai užsigrūdo Pakalnėje. Skirvytė taip pat užsidariusi, todėl visi tie ledai, kurie tekėjo į Atmatą, pradėjo tekėti į Pakalnę. Tai turėjo įtakos ne tik vandens lygio pakilimui ant užlieto kelio, bet ir ties upėmis.

"Kieme buvo tikras šaktarpis"

Sausio 10-ąją Pakalnės upė visiškai užtvindė Plikšnių sodybos kiemą. ,,Negalėjome nei ledu pereiti, nei vandeniu perplaukti“, - pasakoti pradėjo sodybos šeimininkas. O viskas prasidėjo jau prieš kiek daugiau nė savaitę. Vanduo po truputėlį pradėjo ,,sėlinti“ sodybos link. Penktadienį kiek nuslūgo, vanduo sumažėjo apie 10–15 cm. Dabar šeima turi mažytį ruoželį sausos žemės aplink namus, apie 2 m. ,,Ketvirtadienį trūko tik 10 cm, kad vanduo pradėtų bėgti į namus. Tačiau nieko baisaus nebūtų atsitikę, gi turime antrą namo aukštą“, - sakė pozityviai nusiteikęs R.Plikšnys. Vienintelis nepatogumas, pasak Raimondo, užlietos kanalizacijos bei vandentiekio sistemos. O visa kita, nė vienam šeimos nariui netrukdo. ,,Kol yra elektra, viskas gerai. Ir toliau darome kasdienius savo darbus“, - teigė pašnekovas.

"Mes žinome, kur gyvename"

Taip sakė R.Plikšnys, paklaustas, ar nebaisu užlietoje sodyboje gyventi. ,,Mes iš potvynio didelės tragedijos nedarome, juk vis viena nieko pakeisti negalime ir tikrai dėl to nesiskundžiame, - kalbėjo pašnekovas. – Žinoma, jaudulio visuomet šiek tiek yra“. Šeima susirinko visus daiktus, esančius lauke, kuriuos gali nuplauti potvynio vanduo, savo šunis taip pat parsivedė namo, nes ir šie nebeturi sausos vietos. Automobilį pastatė arčiau kelio, esant reikalui, išvyksta ten, kur reikia. ,,Gyvenimas dėl potvynio nesustojo vietoje. Tiesiog dabar yra galimybė pasidaryti tuos darbus, kurių anksčiau nepasidarydavai, - sakė R.Plikšnys. – Pririšinėju šiukšlių dėžes, kad nenuplauktų, prikalu tai, ko neprikaliau, priveržiau tai, ko nebuvau priveržęs. Taip ir tvarkomės po truputėlį“.

Pasak sodybos šeimininko, šiai stichijai buvo pasiruošę iš anksto, prisipirkę guminių batų, malkas aukštai sukėlę, namai taip pat yra maksimaliai pakelti.

Įžvelgia ir gerąją pusę

Pasak R.Plikšnio, ši situacija nepridarė labai daug nemalonumų, atvirkščiai, dabar visa šeima gali daugiau laiko pabūti kartu. ,,Kaip smagu dabar žinant, kad joks svetimas čia neužklys“, - džiaugėsi pašnekovas.

Kitas geras dalykas – dingo visi kurmiai iki tol rausę savo kanalus sodyboje. ,,Ir kaip dabar čia gražu aplink, nepakartojamas vaizdas, kurio niekur kitur nepamatysi. Žinoma, kai matai kokią savo jėgą rodo upė, darosi šiek tiek baugu, bet labiau gražu“, - pasakojo R.Plikšnys. Dabar visa šeima, o labiausia Daivos ir Raimondo atžalos, laukia kol aplink esantis vanduo užšals. ,,Tuomet vaikai turės nuosavą čiuožyklą namo kieme“, - sakė pašnekovas. O užšalus būtų lengviau ir neužlietą kelio ruožą pasiekti. Juk nereiktų eiti vandeniu, būtų galima ledu keliauti.

Dabar į mokyklą einantys Plikšnių vaikai kol kas lieka namuose. ,,Pakentės pora dienų, o vėliau žiūrėsime, arba vesime vandeniu iki tilto, kur paims mokyklinis autobusiukas, arba užšals ir jokių problemų nebeliks.

"Niekada negrįžčiau į didmiestį"

Pasak R.Plikšnio, per 11 gyvenimo metų saloje, yra matęs visko, net dar baisesnių potvynių. Buvo ir taip, kad pakilęs vanduo veržėsi ir į namus. ,,Čia ir žmonės labai draugiški, dažnai mums skambina, klausia, ar nereikia ko atvežti, netgi sulakėme kvietimų apsigyventi Rusnės seniūnės Dalios Drobnienės namuose kol vanduo atslūgs, - džiaugėsi pašnekovas. – Kur daugiau gali sulaukti tiek dėmesio? Visi čia savi, todėl ir pačiam norisi atiduoti ,,dūšią“ dėl tokių žmonių“.

Įdomu, kaipgi Daiva Plikšnienė jaučiasi, ar nebijo potvynio vandenų. ,,Ne, tai žmona nenorėjo palikti namų. Pasakė, kad liksime čia“, - sakė R.Plikšnys.

Naujagimis jaučiasi gerai

Daiva ir Raimondas Plikšniai sausio 2-ąją sulaukė naujagimio. Beje, tai antrasis šiais, 2013 metais, gimęs kūdikis Šilutės ligoninėje. Vos prieš porą savaičių pasaulį išvydęs sūnus dabar jaučiasi gerai ir visai nesirūpina dėl potvynio. ,,Juk jam lauke būti nereikia, todėl nėra jokio pavojaus čia būti kartu su mumis visais“, - kalbėjo R.Plikšnys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder