„Biofuture“ – prieš Šyšą: įmonei gresia bauda

„Biofuture“ – prieš Šyšą: įmonei gresia bauda

„Šilutės biodegalų bendrovė neneigia, kad penktadienį, jos teritorijoje įvykus avarijai, lietaus kanalizacijos vamzdžiais į Šyšos upę buvo išleista teršalų,“ – teigė šį incidentą tirianti aplinkos apsaugos pareigūnė Galina Misevičienė po apsilankymo akcinėje bendrovėje „Biofuture“.

Pasak Šilutės rajono aplinkos apsaugos agentūros vyr. specialistės G. Misevičienės, šiandien ji buvo susitikusi su pačiu bioetanolio bendrovės direktorium Benediktu Degučių, kuris jai paaiškinęs, kad penktadienį įmonės teritorijoje įvyko avarija, po kurios į Šyšos upę nutekėjo neva nežinia koks kiekis neaiškios kilmės skysčio, ir, kaip visada tokiais atvejais, įsipareigojo užtikrinti, kad tai daugiau nepasikartos, pažadėjo atsiųsti į Aplinkos apsaugos agentūrą už incidentą atsakingą įmonės darbuotoją asmeninei administracinei atsakomybei prisiimti.

„Bus surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, jam gresia bauda nuo 1000 iki 5000 litų, – telefonu sakė gamtosaugininkė. – Bijau, kad daugiau nieko šioje istorijoje man nepavyks nuveikti“.

Iš „Biofuture“ įmonės teritorijos į Šyšos upę plūstantys teršalai buvo pastebėti penktadienį po pietų. Į incidento vietą atvykusi G. Misevičienė paėmė vandens mėginius ties taršos šaltiniu bei apie 500 metrų pasroviui, ties geležinkelio tiltu, ir nedelsdama išvežė į Jūrinių tyrimų departamento laboratoriją Klaipėdoje.

Aplinkosaugininkės teigimu, tądien jai nebuvo suteikta galimybė apžiūrėti įmonės teritoriją, be to, ji labai skubėjusi nuvežti vandens mėginius į Klaipėdos laboratoriją. Todėl AB „Biofuture“ patikrinimą ji nupsrendusi pratęsti pirmadienį.

Tiesa, pati G. Misevičienė į Šyšos vandens mėginių tyrimą daug vilčių nededa.

„Jis nepadės išaiškinti į upę išleistų teršalų cheminės sudėties. Iš tyrimo tik paaiškės, ar buvo padaryta žala Šyšos ekosistemai, – paaiškino aplinkos apsaugos pareigūnė. – Jeigu buvo išleistas nedidelis kiekis, esant tokiam aukštam upės vandens lygiui, to poveikio gali ir nebūti“.

Praeityje AB „Biofuture“ ne vieną kartą buvo baudžiama už aplinkos teršimą. Šiuo aspektu jai ramūs buvo tik 2011 – ieji.

Jūrinių tyrimų centro Aplinkos kokybės skyrius neparuošė atsakymo Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentui, ar lietaus kanalizacija į Šyšos upę ties spirito ir etanolio gamykla „Biofuture“ bėgo itin nuodingos medžiagos, rašo 15min.lt.

Bendrovės direktorius Benediktas Degutis į žurnalistų klausimus neatsakinėjo, nes kol kas vykdomas tyrimas. 

Tačiau tai tikrai ne vienintelis atvejis, kai galimai teršiama upė.

Pakrantėje gausu plastikinių alaus butelių, kuriuos dažnas vairuotojas panaudoja savo automobiliui plauti.

Beje, žmonių grupelė, pasivadinusi Šilutės gražintojais, plaukė baidarėmis ir rinko šiukšles, taip pat ir butelius. Kai kurie radiniai juos šokiravo.

„Išspręsti upės teršimo problemas, kol čia gyvenantieji leidžia sau ir automobilius krante plauti, ir pramonės nuotekas į lietaus kanalizaciją leisti, ir iš sklypų vamzdžiais buitinius vandenis į upę išmesti, tuščią gėrimų tarą švystelti, neįmanoma“, – 15min.lt kalbėjo vienas aplinkosaugininkų.

Šyšos upė gamybiniais ir buities teršalais dėl avarinių situacijų ir aplaidumo yra teršiama kone kasmet.

Ekologijai neabejingi žmonės siūlo savivaldybei spręsti svarbesnį uždavinį – nedelsiant nupirkti ir sumontuoti šiuolaikinę autonominę aparatūrą su teisiškai pripažintais analizatoriais, jei „MG Baltic“ koncernas savo įmonei „Biofuture“ neįstengia jos parūpinti. 

Beje, po 2007-aisiais, 2009-aisiais ir 2010-aisiais vykusių įmonės „Biofuture“ ekologinių avarijų, kurios padarytos kelių milijonų litų žalos Šyšos ekosistemai Šilutės valdžia žadėjo daugiau to netoleruoti. „Biofuture“ bendrovės valdybos pirmininkas Artūras Listavičius iškart po paskutinio incidento Šilutės visuomenei žadėjo įdiegti daug naujos įrangos, turėsiančios užkirsti kelią šio vandens telkinio teršimui.

Juokaujama, kad Seimo rinkimams besiruošiantis konservatorius A.Listavičius neberanda laiko spirito ir etanolio gamyklai prižiūrėti, o skambūs pažadai liks tik dar vienais pažadais.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder