Arena bus ir geras, ir blogas kaimynas

Arena bus ir geras, ir blogas kaimynas

Klaipėdos arena - didžiausias miesto valdžios projektas per visą Nepriklausomybės laikotarpį, skirtas visuomenės poreikiams tenkinti. Nors ir kylanti ne taip greitai kaip privataus sektoriaus finansuojami prekybos centrai, arena duris atverti turėtų jau po mėnesio. Aplink gyvenantiems miestiečiams tai kelia ir džiaugsmą, ir nerimą.

Vieni jų sako, jog sulig statybomis prasidėjusių problemų tik daugės, kiti - priešingai, teigia, kad jos galų gale baigsis.

Nerimauja dėl vaikų

Švyturio arenos valdytojai skelbia apie renginių gausą, kuriuose per metus tikimasi sulaukti maždaug 200 tūkst. lankytojų. O tai - jau visa Klaipėda, kuri vienintelė iš šešių didžiųjų Lietuvos miestų iki šiol neturinti tokios paskirties statinio. Todėl kai kurie šalia gyvenantys klaipėdiečiai prisibijo judėjimo ir triukšmo.

"Na gerai, čia dabar gražu, bet nerimaujame dėl savo vaikų, - paklaustas apie arenos kaimynystę sakė iš karto už automobilių stovėjimo aikštelės esančio Minijos gatvės 115 namo gyventojas Artūras. - Galėjo pastatyti nuo triukšmo ir eismo apsaugančias tvoras, kaip Kauno gatvėje, prie "Akropolio". Vaikai gali išbėgti žaisti į aikštelę. Tačiau vien dėl to, kad greta pastatė areną, neišsikraustysime, čia pigu gyventi žiemą, malkomis kūrename."

Joje, pasak Artūro, jau dabar vakarais renkasi jaunimas, čia linksminasi bandydami iš savo automobilių išspausti viską, kas įmanoma.

Greta esančio namo gyventoja Vida Galdikienė sakė taip pat jau ne kartą pastebėjusi automobiliais ir motociklais į aikštelę vakarais atvažiuojančius jaunuolius.

"Mano miegamasis - pirmame aukšte, langai - tiesiai į areną. Bijau, kad bus daug triukšmo, juk girdime garsus iš miesto centro per Jūros šventę, o arena yra čia pat. Šiaip čia būdavo rami vieta", - sakė beveik tris dešimtmečius šioje vietoje gyvenanti moteris.

Nesusitvarkė iki galo

Geografiniame miesto centre tarsi galingo cunamio į krantą išmestas Klaipėdai taip būdingos raudonos spalvos milžiniškas katamaranas tarp aplinkinių pastatų "įsipaišo" visai neblogai, tačiau kontrastų netrūksta.

Ypač važiuojant Minijos gatve: senas namas - arena - aptriušęs sandėliukas - arena ir t. t., o stabtelėjus Taikos prospekto ir Dubysos gatvės sankryžoje areną gali užgožti grafitais apipaišytas senutėlis prekybos centras "Šilas". Ir iš pačios arenos viršutinių aukštų į vakarus vaizdelis nekoks: šiukšlynas "Baltijos" stadiono prieigose, sudegęs pastatas Strėvos gatvėje.

"Mūsų namai statyti apie 1960-uosius ir nėra labai baisūs, juos galbūt reikėtų perdažyti. Galėjo mūsų kiemą išasfaltuoti - juk čia savivaldybės žemė. Pažiūrėkite, kaip atrodo sandėliukai - visai sutriušę. Bet jeigu miestui tinka ir tokie vaizdai - tegul viskas lieka po senovei. Valdžia miesto įvaizdžiu turi rūpintis, o juk atvažiuos daug svečių. Truputį baiminuosi dėl to, ar nesiautės čia sirgaliai chuliganai, ar nepadaugės vagių. Ar nestatys mūsų kieme lankytojai automobilių", - pasakojo V. Galdikienė.

Tačiau didžiausia arenos statybų žala jai atrodo tarp namo ir šalia esančio viešbučio iškirsti medžiai. Kaip pranašumus klaipėdietė įvertino sutvarkytą anksčiau akis badžiusią dykynę bei galimų darbų pasiūlą.

"Tačiau, mano nuomone, tokį objektą reikėjo statyti ne čia, o kur nors už miesto, prie autostrados. Ir visi kaimynai - gyvena čia 16 šeimų - panašiai mano. Svarbiausia, kad nenuspręstų griauti sandėliukų - kur malkas reikėtų laikyti? Tikimės, kad nesugalvos mūsų iškraustyti. Nors jeigu man atsibos triukšmas, pati iš čia išsikraustysiu", - sakė ji.

Romanui gražu žiūrėti

Šiauriau nuo arenos esančiame privačių gyvenamųjų namų kvartale - visai kitokios nuotaikos nei Minijos gatvėje.

"Labai gerai, kad šioje vietoje nusprendė statyti areną. Atsimenate, kas čia anksčiau buvo - kažkoks laukas su krūmais, o dabar taip sutvarkys aplinką, kad gražu žiūrėti", - džiaugėsi Skinijos gatvėje sutiktas Romanas.

Jis teigė nesuprantąs, kaip gali būti šiuo objektu nepatenkintų aplinkinių.

Jeigu svečiams nepatiks arenos kaimynystėje stovinčių namų fasadai, tuo pasirūpinti turėtų valdžia, sako gyventojai.


"Net jeigu sako, kad trukdys triukšmas, netikiu. Čia privatūs namai su storomis sienomis, o ne daugiabučiai, kuriuose girdi, ką kaimynas kalba. Arenos statybas vertinu tik teigiamai", - sakė vyras.

Regi naujo centro viziją

Paprašytas įvertinti arenos kaimynystę Mechanizacijos gatvėje esančio namo gyventojas Alvydas Šilys pirmiausiai ištarė "labai faina".

"Todėl, kad Klaipėda gražėja. Juk kai prieš 20 metų atsikėliau, čia ilgą laiką buvo pelkynai. Bus kur nueiti. Iki šiol čia nebuvo tinkamos salės, todėl nemažai renginių uostamiestį aplenkdavo ir vykdavo kituose miestuose, kuriuose jau yra arenos. Galų gale ir dėl to, kad su draugais bus galima nueiti alaus atsigerti", - pranašumus vardijo iš savo kiemo dalį arenos matantis vyras.

Jis neatmetė galimybės, kad lankysis ir Klaipėdos krepšinio klubo "Neptūnas" rungtynėse (ekipa Švyturio arenoje planuoja žaisti visas ateinančio sezono namų varžybas), tačiau tik su sąlyga, jog trečias pagal dydį miestas suburs stiprią komandą, o bilietų kainos bus lanksčios.

Šalia arenos esančių namų gyventojai baiminasi, kad į stovėjimo aikštelę žaisti neišbėgtų ir nenukentėtų jų vaikai.

"Bilietų į Europos čempionatą neturiu, bet ir neieškojau, labai jau silpna grupė Klaipėdai teko", - sakė sportu besidomintis klaipėdietis.

A. Šilys sako, kad pasibaigus statyboms bus tik vienas trūkumas.

"Kai atidarys Dubysos gatvę, mūsų kvartale suintensyvės eismas. Anksčiau irgi taip būdavo: nuo centro pusės važiuojantys vairuotojai iš Sausio 15-osios gatvės įsukdavo į Birutės gatvę ir mažesnėmis gatvelėmis, tarp jų ir mūsų, važiuodavo iki Dubysos gatvės, taip išvengdami šviesoforų. Manau, kad ir dabar taip bus", - samprotavo jis.

Dėl tūkstantinių minių keliamo triukšmo vyras nesijaudina ir linki juo sekti kitiems aplinkiniams gyventojams.

"Srautai po renginių greitai išsiskirstys, tam sudarytos labai palankios sąlygos - išvažiavimai į pagrindines gatves. Jeigu po Jūros šventės dar didesnės minios greitai išsiskirsto, tai čia juo labiau. Manau, kad miestui daugiau problemų kelia uosto plėtra, reikia daugiau galvoti, kaip vengti į jį ir iš jo judančių krovinių srautų", - sakė A. Šilys.

Klaipėdiečio teigimu, pastačius areną, jos ir aplinkinės teritorijos taps tikru miesto centru su pramogų, prekybos, finansų ir gyvenamaisiais kvartalais.

Bus įdomu stebėti, kaip politikams seksis gaivinti senamiestį, kai duona ir žaidimai - abipus Taikos prospekto. Vienoje pusėje - prekybos ir pramogų centras, kitoje - arena, kurioje kas antrą dieną kas nors vyksta.

Aplinkiniams gaila dėl statybų iškirstų medžių.

Arena čia reikalinga

Taikos prospekte, netoli arenos, kelių praeivių pasiteiravome, ar jie žino, kas tas raudonos spalvos objektas. Nežinančių nesutikome, žinantieji tvirtino, kad Klaipėdai arena yra reikalinga.

Povilas ir Raimonda

Čia stato krepšinio aikštelę - Klaipėdoje bus krepšinio čempionatas. Girdėjome, kad salėje vyks ir visokie renginiai, būtinai į kurį nors nueisime.

Eglė

Žinau, kad čia statoma arena krepšinio čempionatui. Mielai nueičiau jo pažiūrėti, bet neturiu bilietų.

Renatas

Ten statoma sporto arena, nuolat domiuosi, kaip einasi jos statybos. Ji čia reikalinga - Šiauliai, Panevėžys ir kiti miestai arenas turi, o Klaipėda - ne. Kai tik pastatys, norėčiau nueiti į kokį renginį, bet labiausiai - į Europos krepšinio čempionato rungtynes. Deja, kol kas neturiu bilietų, bet gal pavyks gauti čempionato metu.

Jevgenijus

Žinoma, kad žinau, kas čia vyksta - statoma krepšinio salė, joje čempionatas vyks. Miestui tokio objekto reikia, kai galėsiu nueisiu areną apžiūrėti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder