Apžiūrėti ir įvertinti žymiausi rajono piliakalniai

Apžiūrėti ir įvertinti žymiausi rajono piliakalniai

Praėjusią savaitę Savivaldybės vadovai lankė Kalniškės, Žvaginių, Skomantų, Veiviržėnų ir Eketės piliakalnius – vertino jų pritaikymo rekreacijos ir turizmo poreikiams galimybes.

Įrengiama automobilių aikštelė ir pėsčiųjų takai

Kalniškės piliakalnyje šalia Gargždų šiuo metu įgyvendinamas antrasis Klaipėdos rajono savivaldybės projekto „Kalniškės piliakalnio pritaikymas kultūros ir viešojo turizmo reikmėms“ etapas.

Siekiant pagerinti turistų ir gyventojų aptarnavimo infrastruktūrą, piliakalnio prieigose bus įrengiama naujai suprojektuota automobilių stovėjimo aikštelė, pėsčiųjų takai. Į piliakalnį galės patekti ir neįgaliųjų vežimėliuose sėdintys žmonės – bus įrengtas ir jiems pritaikytas takas.

Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Sonata Šmatauskienė pasakojo, kad siekiant užtikrinti maksimalų piliakalnio pasiekiamumą, ateityje reikėtų įgyvendinti ir trečiąjį projekto etapą, kuriame numatyta pastatyti per Miniją medinį tiltą.

Senkeliu per tiltą gargždiškiai piliakalnį galėtų pasiekti ir pėsčiomis nuo Gargždų miesto parko per Miniją. Su Lietuvos automobilių kelių direkcija jau ne kartą diskutuota ir dėl dviračių bei pėsčiųjų tako įrengimo kelyje Gargždai–Vėžaičiai. Tačiau kol kas neaišku, kada ateis šio kelio eilė.

Turistus domina istorija

Antrąjį – Žvaginių piliakalnį apžiūrėję Klaipėdos rajono savivaldybės vadovai – mero pavaduotojos Audronė Balnionienė ir Violeta Riaukienė, Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas ir jo pavaduotojai, Rasa Petrauskienė ir Justas Ruškys – domėjosi šio objekto lankomumu.

Piliakalnis turistus traukia dėl pietinėje papėdėje įrengto Ablingos memorialo. Jis skirtas 1941 metais birželio 23  dieną vokiečių sušaudytiems 42 Ablingos gyventojams. Karo pradžios aukas primena 30 tautodailininkų išskobtų medinių skulptūrų. Pastarosios neseniai perdažytos ir atnaujintos.

Piliakalnį ir aplinką prižiūrinti Endriejavo seniūnija tikisi, kad Savivaldybė ir ateityje prisidės prie skulptūrų priežiūros bei padės kovoti su šiukšlintojais, kurie piliakalnio papėdėje dažnai palieka nenuginčijamų savo buvimo pėdsakų.

Reikalingi archeologiniai tyrimai

Didelių planų dėl miestelio centre stūksančio piliakalnio turi ir Veiviržėnų bendruomenė. Jos tikslas – upės slėnį padaryti dar patrauklesnį ir patogesnį kiekvienam veiviržėniškiui ar miestelio svečiui.

Bendruomenės iniciatyva slėnyje buvo atnaujinta vasaros estrada: įrengtas stacionarus stogas virš scenos, išbetonuota šokių aikštelė, pastatyti 200 sėdimų vietų suoliukai žiūrovams.

2018 metų vasarį bendruomenė pateikė paraišką LR žemės ūkio ministerijai gauti paramą „Kaimo vietovių viešųjų erdvių sutvarkymo, pritaikant jas kaimo gyventojų poreikiams“ projektui. Gauta 5000 eurų parama buvo skirta pėsčiųjų nusileidimo takui į Veiviržo slėnį įrengti, išvalytas tvenkinys.

Traukos objektu Veiviržėnų bendruomenė nori padaryti ir Veiviržėnų (Vilkių) piliakalnį. Didžiausia problema – statūs, iki 15 metrų siekiantys šlaitai, dėl kurių sunkoka patekti ant piliakalnio. Laiptų reikia patogesnių, tačiau norint teritorijoje vykdyti darbus, privaloma atlikti archeologinius tyrimus ir parengti projektinę dokumentaciją.

Dėmesys – poilsiautojų patogumui

Klaipėdos rajono savivaldybė trejiems metams yra nupirkusi trijų piliakalnių priežiūros darbus. Kaip tvarkomi du iš jų – Skomantų ir Eketės – vadovai galėjo įsitikinti išvykos metu.

Skomantų piliakalnis vadinamas pačiu įspūdingiausiu rajono piliakalniu, tačiau čia nebeliko kadaise įrengtų laiptų. Reiktų juos atkurti, kad būtų patogiau prieiti.

Kalbėdama apie didžiausią Klaipėdos rajone  ̶  Eketės piliakalnį  ̶  Sendvario seniūnijos seniūnė Loreta Urbutė pasakojo, kad norėtų sutvarkyti jo pagrindinę aikštelę, įrengti apžvalgos aikšteles, takus, suoliukus, atkurti laužavietę. Seniūnijos iniciatyva sutvarkyti Eketės piliakalnio želdiniai: iškirsti menkaverčiai krūmai ir medžiai, teritorija nuolat šienaujama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder