Anšlaginis savaitgalis: lenktynės užpildė Palangos viešbučius

Anšlaginis savaitgalis: lenktynės užpildė Palangos viešbučius

Savaitgalį vyksiančios tradicinėmis tapusios lenktynės ties Palanga į kurortą privilios šimtus poilsiautojų. Tiek viešbučiai, tiek privatus sektorius užpildyti ir džiaugiasi galimybe užsidirbti, tačiau pastebi, jog paprastai jau gegužę užsipildydavęs rugpjūtis kol kas apytuštis, mat poilsiautojai bijo planuoti atostogas toliau nei 2-3 savaites į priekį. O paatostogauti Palangoje galima sumokėjus ir 15 eurų už kambarį, ir 500 eurų už ištaigingus viešbučio apartamentus.

„Aišku, lenktynių įdirbis duoda savo. Patys lenktynininkai renkasi anksčiau, ne tik savaitgaliui, nuo antradienio, trečiadienio suvažiuoja. Turi savo komandas, mechanikus ir visa kita. Tikrai viešbučiai jaučia, užimtumai išaugę, savaitgalis užimtas beveik visoj Palangoj. Be to, oras toks geras, pasitaisė, jaučiasi vasara. Daug žmonių bus, kavinės, restoranai turėtų pajusti. Smagu, bet kalbant ne apie lenktynių savaitgalį, tendencijos pasitvirtino, kad svečiai linkę rezervuoti savaitę į priekį, toliau vaizdas nesidėlioja, tik pavienės rezervacijos. Rugpjūtį tikrai ne, niekaip vaizdo nesimato“, – sako Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė.

Jos teigimu, rezervacijų į priekį gausą padidindavo užsieniečių viešnagės. Šiemet svečiai į kurortą nebeatvyko ir nakvynes atšaukė ar jų nebeplanavo dėl nebevyksiančių festivalių, konferencijų, kitų renginių.

Anot moters, situaciją diktuoja tiek orai, tiek pandemija ir tai, kad kurorte atostogauja kone vien tautiečiai. Planuojantys atostogas stebi prognozes, situaciją dėl viruso ir nenori įsipareigoti bei iš anksto mokėti už tolimą jų kalendoriuje viešnagę.

Kainas pamažino

Šiuo metu Palangoje galioja vidurvasario kainos, yra pats sezono įkarštis. Tiesa, kainos kiek mažesnės nei pernai.

Pasak I. Valaitienės, trijų žvaigždučių viešbutyje nakvynė su pusryčiais kainuoja 80-100 eurų, keturių žvaigždučių – 100-130 eurų. Kai kurie viešbučiai į šią kainą įskaičiuoja papildomas paslaugas, pavyzdžiui, apsilankymą baseine. Šį savaitgalį dėl lenktynių kainos kai kuriuose viešbučiuose kilstelėtos apie 10 proc.

„Viešbučiai bandydami konkuruoti tarpusavyje, netekę užsienio rinkų, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, kitų šalių, pasimažino kainas. Darbo dienomis nepasiektas toks užimtumas kaip pernai. Bandant konkuruoti, prisitraukti klientą, kainos mažesnės“, – sakė I.Valaitienė.

Savaitgalis sausakimšas

Viešbučio „Palangos žuvėdra“ vadovas Kristupas Šliogeris 15min teigė, jog visa liepa viešbutyje pilnutėlė, o lenktynių savaitgalio nakvynės išparduotos jau gerokai anksčiau.

„Visa liepa sausakimša beveik. Kai orai pabjuro buvo laisvų dienų, o lenktynių savaitgalis gerokai iš anksto išparduotas. Tai didžiausias vasaros ažiotažas, džiaugiasi žmonės ir orais, ir renginiu. Šį savaitgalį gerokai iš anksto užsisakę, manau, kad nebėra vietų ne tik pas mus. Kainos šiuo metu nekoreguojam, ji svyruoja nuo 75 iki 500 eurų. Taip, tokia kaina už „Royal tower“ apartamentus su panoraminiu balkonu virš pušų. Tokios pikinio sezono kainos. Žiemą kai kurie kambariai kainuoja perpus pigiau, nuo 30 eurų“, – sakė K.Šliogeris.

Vadovas taip pat pastebi, jog anksčiau jau gegužę būdavo išparduodami numeriai iki vasaros pabaigos, likdavo pavienės datos, o šiuo metu toliau nei 2-3 savaitės poilsiautojai viešbučio kambarių neieško.

„Visi bijo, jei ir rezervuoja, nenori avanso mokėti. Rezervacijos trumpesnio periodo. Žiūri į orą, situaciją. Savaitę, dvi savaites į priekį perka. Rugpjūtis būdavo išparduotas, o dabar kabo“, – kalbėjo viešbučio vadovas.

Šis viešbutis kainų lyginant su pernykštėmis nemažino. Didžiąją dalį atostogautojų šiuo metu sudaro lietuviai. Tuo K.Šliogeris džiaugiasi. Sako, jog tautiečiai iš naujo atranda kurortą, laužo susidarytus stereotipus.

„Daug kas žiūrėdavo su pašaipėle, blogo tono, blogo stiliaus kurortas. Palanga per pastaruosius 5-10 metų pasikeitė, reikia ją atrasti. Tai nebe 90-ųjų kurortas, o stilingas gražus, patogus. Tai labai pažymi žmonės, kad labai pasikeitė, malonu girdėti. Nida, mano galva, stagnuoja, o Palanga eina smarkiai į priekį“, – sakė vadovas.

Džiaugiasi ir privatus sektorius

Artėjančiu savaitgaliu džiaugiasi ir privatus sektorius, vienijantis kambarius, butus, kotedžus nuomojančius palangiškius. Asociacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė 15min sakė, jog lenktynės Palangai „labai didelį pliusą duoda“.

„Visi kambariai užimti. Mažai kur lieka vietų. Jei važiuot neužsisakant, rizikuoja nerasti vietos. Lenktynės baigsis ir jau nuo pirmadienio –prašom, laukiame. Taip visą laiką banguoja. Buvo savaitgaliai šilti, buvo svečių, oro neliko, žmonių nėra. Palanga ir gyventojai 99 proc priklauso nuo pono Dievo. Jei žemdirbiai nori lietaus, mes visai jo nenorim“, – juokiasi I.Švanienė.

Jos teigimu, privatus sektorius šį sezoną kainų nesumažino, o amplitudė labai didelė. Galima rasti kambarį vos už 15 eurų dviem, kuriame – „išmiegojai ir dingai“. Tokius mėgsta jaunimas, taupantis pinigus pramogoms.

„Bet gali mokėt ir 50, ir iki 100 eurų. Tai kambarys su dušu, patalyne, rankšluosčiais, viešbutinio tipo. Viešbučiai vis tiek brangiau poilsiautojui. Kainos tokios pat kaip pernai, kai kur net ir aukštesnės. Nieko nuostabaus nematau, orientuojasi pagal situaciją. Buvo žentas Kipre komandiruotėj, sakė vien tušti viešbučiai, tad mes dar neturim ko dejuoti“, – sakė moteris.

I.Švanienė sako nė nesistebinti, jog rezervuoti apartamentų žmonės neskuba, mat situaciją diktuoja ir orai, ir virusas.

„Nematau nieko stebėtina, pati situacija diktuoja, kad taip elgtis reikia. Vėl pradeda lįsti covid, tai ką gali užsisakinėti... Žmonės stebi situaciją, jei bus viskas gerai, spės užsisakyti. Pasiūla viršija n kartų paklausą. Pažiūrėkit, kiek prisistatę Palangoje vilų! Nežmoniškai daug, bet pigiau nepaatostogausit, nes žmonėms ir taip buvo birželis tik šiaip sau, pora savaitgalių karštų. Liepa vidutinė, nesakyčiau, kad bloga, gink Dieve. Visi užsidirba, kad išgyventų net ne devynis, o dešimt mėnesių. Ką uždirbi, padalini iki kito sezono. Tik tiek, kad pasikeitė kontingentas, rusakalbių praktiškai nėra. Rusakalbiai, baltarusiai buvo pagrindas, net ir lenkų sumažėję, latvių nedaug, estų daugiau. Latviai turbūt renkasi Ventspilį, kur pigiau“, – kalbėjo I. Švanienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder