Ankstyvas sniegas nesutrikdė Palangos gyvenimo

Ankstyvas sniegas nesutrikdė Palangos gyvenimo

Anksčiau nei pernai prasidėjusi žiema komunalininkus privertė spėriai pasitelkti smėlio barstytuvus

Vis prastėjančios oro sąlygos ir žiemos šaltukas primena apie save nuklodamas kurorto gatves bei šaligatvius storu sniego sluoksniu. UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktoriaus Konstantino Skieraus teigimu, pernai gruodį sniego nuo gatvių valyti neteko. Šiemet staiga pablogėjusios eismo sąlygos dar neprivertė sunerimti vairuotojų, o ir pėstieji traumų kol kas išvengia.

Planuose – 400 tonų druskos

Pasak K. Skieraus, šiemet komunalininkai jau įsigijo apie 120 tonų druskos. Žinoma, tokio kiekio neužteks gatvėms prižiūrėti visu šaltuoju sezonu, tačiau situaciją kiek komplikuoja per maži sandėliai. „Jeigu žiema bus panaši kaip pernai, planuojama įsigyti apie 400 tonų druskos, dabar toks kiekis paprasčiausiai netelpa“, - teigė direktorius.

Taip pat yra ir su smėliu – gatvėms barstyti šiuo metu rezerve yra 40 kubinių metrų, tačiau, jeigu intensyviai sunkės eismo sąlygos, gali prireikti įsigyti kur kas didesnį kiekį – apie 100 kubinių metrų.

„Palangos komunalinio ūkio“ vadovo teigimu, iš miesto biudžeto lėšų gruodžio mėnesiui numatyta pasilikti apie 83 tūkst. litų. Jo manymu, tiek šios sumos, tiek esamos technikos visiškai užtenka numatytiems darbams. „Šiuo metu turime 9 žmonės, kurie dirba nuolat, dar yra trys atsarginiai darbininkai, jie prireikus galėtų pagelbėti. Taip pat yra ir su technika – visiškai užtenka ir tos, kurią naudojome iki šiol“, - teigė K. Skierus.

Barstoma mažiau nei pusė gatvių

„Palangos komunalinio ūkio“ personalas budi ir naktį. „Visą parą yra stebimos oro sąlygos, jų pokyčiai, kad būtų galima greitai reaguoti. Kai reikia, gatves pradedame valyti jau nuo 4 val. ryto. Štai užvakar pasunkėjus eismo sąlygoms nuo 18 val. buvo išsiųsta darbuotis technika“, - teigė direktorius.

„Palangoje yra 300 gatvių – tai tikrai daug, tačiau tik 70 svarbiausių numatyta barstyti druska bei smėliu, valyti sniegą. Kitu atveju Savivaldybei paprasčiausiai neužtektų lėšų“, - apie esamą situaciją pasakojo K. Skierus.

Pasak jo, tokia politika vyrauja visame pasaulyje, tiesiog turi būti numatytos prioritetinės, gyvybiškai svarbios teritorijos, kurias reikia prižiūrėti, o visa kita – žvyrkeliai ar kiti šalutiniai keliai – lieka gyventojų kompetencijai.

Eismo sąlygomis nesiskundžia

Palangoje įsikūrusios taksi įmonės vadovas Antanas Jokšas gatvių priežiūros efektyvumą šaltuoju metų laiku vertina tik teigiamai. „Jau daugelį metų esu patenkintas tuo, kaip yra valomos ir barstomos gatvės. Kad ir dabar, staiga pasnigus, nebuvo dar jokių eismo įvykių. Apskritai, mano manymu, kasmet mieste važiavimo sąlygos vis gerėja“, - pozityvia nuomone dalijosi A. Jokšas.

Transporto paslaugas teikiančios UAB „Vlasava“ direktoriaus Sauliaus Čepkausko teigimu, „Palangos komunalinis ūkis“ darbuojasi iš peties. „Kurorte gatvių priežiūra tikrai esame patenkinti. Valomi visi pagrindiniai keliai, ir druskos negailima, tačiau štai Klaipėdoje – visiškai priešinga situacija. Vairuotojai grįžta ir skundžiasi, kad gatvės nenukasamos, paliktos vėžės, o maršrutų ten turime daug“, - sakė pašnekovas.

Susižeidusiųjų antplūdžio nėra

Užklupus sniegui dažniausiai padaugėja ir sužeidimų, patirtų nugriuvus ant slidaus grindinio. Pasak Klaipėdos Jūrininkų ligoninės Palangos departamento Bendrosios terapijos skyriaus vedėjos Laimutės Ežerinskienės, kol kas didesnio sužalotųjų antplūdžio nejaučiama.

„Mano žiniomis, šią savaitę tik vieną dieną kreipėsi daugiau žmonių, patyrusių traumų. Buvo 4 atvejai – 3 kaulų lūžiai ir 1 patempimas“, - teigė medikė. Pasak jos, žiemą tikrai juntamas traumų pagausėjimas – dažniausiai lūžta ilgieji kaulai, dilbiai, taip pat gausu čiurnos srities sužalojimų, ne retai pasitaiko įvairių sumušimų bei patempimų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder