Sprendimas dėl mažų žuvų rūkyklų - rudenį

Sprendimas dėl mažų žuvų rūkyklų - rudenį

Seimas rudeniui nukėlė sprendimą dėl vasarą mažoms žuvų rūkykloms aktualių problemų.

Nors po pateikimo Seimas pritarė parlamentaro „valstiečio“ Petro Nevulio siūlymui įstatyme nustatyti, kad nuo objektų, kurių gamybos pajėgumas – iki 150 kg žuvų per parą, sanitarinės apsaugos zonos dydis būtų sumažintas iki 6 metrų, tačiau jo prašymo dar šį mėnesį svarstyti tai numatantį Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo papildymo projektą neišgirdo ir nukėlė rudeniui.

Pasak Seimo nario P. Nevulio, projektą parengti paskatino tai, kad iškilo grėsmė Neringos kurorto išskirtinumu laikomam kulinariniam paveldui – tradiciniam žuvų ruošimo ir rūkymo procesui.

Pasak P. Nevulio, priėmus siūlomą pataisą, būtų sudarytos palankesnės sąlygos smulkiam ir vidutiniam verslui, sumažinta administracinė našta bei sudarytos sąlygos šimtametes tradicijas turinčio žuvų ruošimo ir rūkymo proceso išsaugojimui.

Seimo narys Sergejus Jovaiša pastebėjo, kad kai kam gal rūkyta žuvis skaniai kvepia, bet kai kam gal graužia akis.

Seimo nariui Linui Balsiui nepatiko iniciatyva reglamentuoti atstumą, ir tai jam kelia įtarimą dėl to, ar čia nėra tam tikro intereso.

Neringoje gyvenęs Seimo narys Antanas Vinkus tvirtino, kad nė vienas turistas neįsivaizduoja Neringos be rūkytos žuvies, tai šimtmečiai daroma Kuršių nerijoje ir daugeliui gyventojų tai yra vienintelis pragyvenimo šaltinis. Jo nuomone, rūkyklos dūmas tikrai žmonių sveikatai nepakenks.

Pagal galiojantį Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymą, atstumas nuo objektų, kurių gamybos pajėgumas iki 5 ir daugiau tonų žuvų per parą, – 50 metrų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder