Siekiama užkirsti kelią Nidos KTIC "Agila" rekonstrukcijos darbams

Siekiama užkirsti kelią Nidos KTIC "Agila" rekonstrukcijos darbams

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" rekonstrukcijos darbus siekia sustabdyti su UAB "Irdaiva" (dabartinis pavadinimas UAB "Active Construction Management") siejama įmonė.

Ieškinį Klaipėdos apygardos teismui pateikė UAB "Statybų kodas" - įmonė, kuri Kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" rekonstrukcijos darbų viešojo pirkimo proceso metu net gi nebuvo prisijungusi prie pirkimo paskyros, neteikė pirkimui klausimų ir pasiūlymų.

"Tai reikštų tai, kad ši įmonė neturi jokio suinteresuotumo pirkimu, o tik piktnaudžiauja teise kreiptis į teismą, siekdama tiesiog sustabdyti Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" rekonstrukcijos darbus", - teigia Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Anot mero, siekį "kišti pagalius į ratus" pagrindžia tai, kad tiek UAB "Statybų kodas", tiek UAB "Irdaiva" (UAB "Active Construction Management") vienintelis akcininkas yra tas pats asmuo.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" rekonstrukcija sustojo būtent dėl ūkio subjektų grupės, tuomet atstovaujamos UAB "Irdaiva", darbų rangovo sutarties nevykdymo. Šiai įmonei praėjusių metų rudenį paskelbus bankroto bylą, rangos darbai stojo visoje Lietuvoje. Dėl galimo sukčiavimo, piktnaudžiavimo padėtimi ir dokumentų klastojimo vykdant Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" rekonstravimo darbus UAB "Irdaiva" pradėtas ikiteisminis tyrimas.

STEBINA. Neringos savivaldybės mero teigimu, stebina ir Viešųjų pirkimų tarnybos pozicija, kurios tuometinė vadovė viešai pareiškė, kad UAB "Irdaivos" bankrotą buvo galima nuspėti.

Tai, kad minimos dvi įmonės yra susijusios patvirtinta ir faktas, kad po bankroto bylos iškėlimo UAB "Active Construction Management" (buvusi UAB "Irdaiva"), daugiau nei tris kartus padidėjo UAB "Statybų kodas" darbuotojų skaičius. Tikėtina, kad iš bankrutuojančios įmonės tiesiog buvo pervesti darbuotojai į UAB "Statybų kodas". Beveik tris kartus išaugo ir UAB "Statybų kodas" darbuotojų darbo užmokestis - taip galėjo būti atstatytas bankrutuojančioje įmonėje anksčiau dirbusių darbuotojų darbo užmokestis.

"Šios dvi įmonės yra betarpiškai susijusios. Jas sieja vienintelis akcininkas, tad be abejonės UAB "Statybų kodas" veiksmai teikiant visiškai nepagrįstus ieškinius yra bandymas daryti spaudimą Neringos savivaldybei ir, žinoma, kerštauti sustabdant Neringai svarbaus objekto rekonstrukciją", - pabrėžia meras Darius Jasaitis.

UAB "Statybų kodas" į Klaipėdos apygardos teismą kreipėsi dėl naujai paskelbto Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" rekonstrukcijos darbų pirkimo, kuris jau yra įvykęs ir rangos sutartis pasirašyta. UAB "Statybų kodas" ginčija pirkimą tuo aspektu, kad pirkimas "neturi jokio pirkimo objekto", esą iš esmės keičiamas techninis projektas, pagal kurį buvo perkami rangos darbai.

REKOMENDACIJA. "Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacija svarstyti apie pirkimo nutraukimo galimybę yra neįgyvendinama, nes pirkimas jau yra įvykęs ir rangos darbų sutartis pasirašyta", - teigia Neringos meras Darius Jasaitis.

Taip tikrai nėra - Neringos savivaldybė įgyvendino tik rekonstrukcijos rangos darbų pirkimą ir su šiuo projekto etapu susijęs techninis projektas nėra keičiamas. Nupirkti tik statybos montavimo darbai. Keičiama projekto dalis, susijusi su įrangos įrengimu, tačiau šiai rekonstrukcijos etapo daliai, kaip ir buvo visada numatyta, bus vykdomas atskiras pirkimas ir su jau įvykusiu nieko bendro neturi.

Tokių klausimų nekilo kitoms įmonėms, kurios dalyvavo atvirame rekonstrukcijos darbų viešajame konkurse. Pasiūlymus iš viso pateikė 9 tiekėjai. Pasiūlymų neteikė, bet pirkimu domėjosi prisijungę prie jo paskyros dar 21 tiekėjas. Nei vienas iš minėtų tiekėjų neteikė pretenzijų - tai reikštų, kad pirkimo sąlygos buvo aiškios ir suprantamos.

Tuo tarpu UAB "Statybų kodas" ir UAB "Active Construction Management" prie pirkimo paskyros net nebuvo prisijungusios, tai reiškia net neketino teikti pasiūlymo.

Neringos savivaldybės mero teigimu, stebina ir Viešųjų pirkimų tarnybos pozicija, kurios tuometinė vadovė viešai pareiškė, kad UAB "Irdaivos" bankrotą buvo galima nuspėti, bet tai netrukdė šiai įmonei ir toliau dalyvauti valstybinių institucijų skelbiamuose viešuosiuose pirkimuose , dėl to žalos valstybei neišvengta.

Šiandien Viešųjų pirkimų tarnyba ir vėl skundėjo pusėje. Klaipėdos apygardos teismui pateiktoje išvadoje Viešųjų pirkimų tarnybos nuomone, turėtų būti svarstomas naujo Nidos KTIC "Agila" viešojo pirkimo procedūrų nutraukimas.

"Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacija svarstyti apie pirkimo nutraukimo galimybę yra neįgyvendinama, nes pirkimas jau yra įvykęs ir rangos darbų sutartis pasirašyta. Tai tik įrodo, kad rekomendacija teikta atmestinai, neatidžiai ir neįsigilinus į pirkimo vykdymo procedūras", - stebisi D. Jasaitis.

Meras priduria, negana to, Viešųjų pirkimų tarnyba teikdama rekomendacijas remiasi prielaidomis, o ne faktais.

Užsakymo nr. 283186

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder