Nidiškiai išdavė jaunystės išsaugojimo paslaptį

Nidiškiai išdavė jaunystės išsaugojimo paslaptį

"Atsiprašau, noriu tiesiog ramiai pasivaikščioti", - nutraukė žurnalistų klausimų tiradą jaukiai tuščiomis gatvelėmis žingsniuojanti vietinė nidiškė, kai vieną žiemišką darbo dieną atvykę į Nidą bandėme pasiteirauti, ar nenuobodu vietiniams čia gyventi šaltuoju periodu. Nueidama tik tarstelėjo, kad mėgaujasi prabanga - kasdien ramiai nueiti nuo jūros iki marių. "Vasarą nėra kada", - pamojo nutoldama.

"Veiklos čia yra kiek tik nori. Jei tik yra poreikis, gali mokytis šokti, piešti, lankyti chorą, lankyti jogą, galų gale - žvejoti..." - vardijo ne vienas kalbintas nidiškis. Tačiau visi, tarsi susitarę, pripažino, kad žiemą jie tiesiog mėgaujasi ramybe.

Dirba, kad turėtų darbo

Kurortinių miestelių gyventojai pripratę, kad gyvenimas vasarą ir žiemą čia skiriasi tarsi diena nuo nakties. Vasarą Nidoje paprastai pilna turistų, norint rasti laisvą kambarį ar vietą kavinėje tenka gerokai pasistengti.

Tiesa, norint pavalgyti Nidoje šaltuoju metų laiku, taip pat reikia gerokai paklaidžioti, mat, kaip juokauja Neringos meras Darius Jasaitis, žiemą čia veikia tik dvi su puse kavinės. Tad nukulniavęs į vasarą pamėgtą kavinę gali nieko nepešti, daugelis jų tiesiog užrakintos.

"Mes žiemą dirbame tik dėl to, kad tai yra mūsų šeimos verslas. Kavinė yra mano mamos. Čia dirbu ir aš, ir sesuo, taip pat ir sesers dukra. Tiesiog susikūrėme sau darbo vietas, tad ir nesinori žiemą pačioms likti be darbo. Be to, norime išlaikyti kolektyvą, nes vien tik vasarai susirinkti darbuotojus nėra lengva", - pasakojo vienos iš žiemą veikiančių kavinių "Kuršis" administratorė Diana Starkutė-Kriukovė.

Moteris neslėpė, kad žiemą vietiniams kavinės reikalingos nebent dėl dienos pietų, dar vienas kitas ryte užsuka išgerti puodelio kavos. Vakarais lankytojų nedaug.

"Kasmet žiemą labai laukiame, kol užšals ledas, nes tada atvažiuoja žvejai. Jie paprastai irgi nori ateiti į kavinę pasišildyti", - sakė D. Starkutė-Kriukovė.

Ji Nidoje gyvena nuo vaikystės ir tikino, kad puikiai čia jaučiasi bet kuriuo metų laiku.

"Jaunystėje buvau pabandžiusi pabėgti į Kauną, bet grįžau atgal. Mes pripratę prie to sezoniškumo. Žiemą čia kaip tik rojus. Net namų gali neužrakinti. O svarbiausia, kad esame ramūs dėl savo vaikų saugumo. Jie gali ramiai savarankiškai patys nueiti po pamokų į būrelius", - pasakojo moteris.

Išdavė ilgaamžiškumo paslaptį

Žiemą Nidoje neveikia ir didžioji dalis suvenyrų parduotuvių. Tiesa, vieną jų radome atidarytą, bet pardavėjas, jaunas vyrukas, panašu, po vasaros dar nepasiilgo bendravimo. Sakė nelabai turintis ką ir papasakoti - pirkėjų nėra, bet dėl to neišgyvena.

"Kartais užsuka koks turistas. Kiek yra, tiek ir gana", - maloniai šypsojosi vardo nenorėjęs sakyti nekalbus pardavėjas.

"Žinoma, kad vasarą geriau. Pasiilgstame žmonių. Nors vasarą ir nusibosta, kai daug privažiuoja, bet kai išvažiuoja, vėl norime..." - atviravo prie maisto parduotuvės sutiktos vietinės senolės.

Jau 50 metų Nidoje gyvenanti Laima Markevičienė pasakojo, kad ir pati kartais išnuomoja kambarėlį turistams.

"Bet nuolatos negaliu to daryti, nes pati neturiu kur išsikraustyti", - sakė moteris.

Vasaros L. Markevičienė pasiilgsta dar ir dėl to, kad, užplūdus turistams, vietiniams sukuriama daug darbo vietų.

"Ir aš gaunu šiokio tokio darbelio", - šypsojosi moteris.

Pasiteiravus, kaip praskaidrina žiemiškas dienas, ponia Laima tikino, kad nuobodžiauti nėra kada: "Ir dainuojam, ir į bažnyčią nueiname."

Nuo 1957-ųjų Nidoje gyvenanti Rūta Griciuvienė antrino, kad jai čia viskas patinka, tad niekada net nebuvo kilusi mintis, kad galėtų gyventi kur nors kitur.

"Kai tik atsikėlėme čia gyventi, dirbau statybose, vėliau buvau ministrų kambarinė. Jaunystėje turėdavome daug veiklos, bet labiausiai mėgdavome eiti žvejoti. O dabar jau esu pensininkė, tad nieko ir nebereikia. Išeinu truputį pasivaikščioti, ir gana. Beje, kaip manote, kiek man metų?" - porino guvi moteriškė.

Pradėjus spėlioti, kad jai galėtų būti maždaug 70 metų, R. Griciuvienė smagiai nusikvatojo: "Gegužę jau bus 86-eri. Matote, koks geras Nidos oras, padeda mums nepasenti", - džiugiai kalbėjo ilgaamžė.

Traukia sentimentai

Kad Nidos oras - tarsi jaunystės eliksyras, tikino ir sutikta šeima. Pasirodo, vyras kilęs iš Nidos, bet dabar su šeima gyvena Gargžduose. Visgi sentimentai vilioja atvykti į gimtąjį miestą ne tik šiltuoju metų laiku.

"Tik turime laisvesnio laiko - ir važiuojame pasigrožėti. Beje, mėgstame ne tik Nidą, taip pat mielai lankome Šventosios ar Palangos pajūrį. Bet mane į Nidą traukia labiausiai. Matyt, esu sentimentalus. Jei būtų patogesnis susisiekimas su Klaipėda, gal netgi čia ir gyvenčiau, bet dabar iš Gargždų uostamiestį patogiau pasiekti", - pasakojo Giedrius Dovainis.

Pasiteiravus, ar nidiškiai turi kokį nors išskirtinį bruožą, G. Dovainis net nesusimastęs atsakė, kad jie tiesiog labai ramūs žmonės.

"Pati aplinka tai diktuoja. Kol nesi pajutęs to didesnio miesto gyvenimo ritmo, ir pats esi kur kas ramesnis. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia, užtenka užeiti į Neringos ir kito kurio nors miesto savivaldybę - kaip diena ir naktis. Čia viskas taip ramu", - svarstė G. Dovainis.

"O aš galiu pridurti, kad nidiškiai atrodo daug jaunesni, nei jiems yra metų. Galiu tai patvirtinti, nes kai pamatau kitus mano vyro bendraamžius, suprantu, kad maniškis labai gerai atrodo", - antrino Giedriaus žmona Vaida.

Jaunimas nesiskundžia

Su mažyliu išėjusi pasivaikščioti Silvija Žamoidaitė neslėpė, kad kartais žiemą jai būna nuobodoka, tačiau tai sykiu ir puiki galimybė pailsėti nuo šurmulio.

"Pramogos - tikrai ne vien žvejyba. Pavyzdžiui, aš nežvejoju, bet einu mokytis groti pianinu. Tiesa, pradėjau mokytis tik šiemet, bet labai patinka. Veiklos galima rasti įvairios, tik ne visada tam yra laiko, ypač kai esi trijų vaikų mama", - pasakojo nuo vaikystės Nidoje gyvenanti Silvija.

Neringos mero sekretore dirbanti Martyna Gutauskaitė gyventi į kurortą iš Kauno atvyko tik prieš metus.

"Žinoma, gyvenimas skirtingais metų laikais Nidoje visiškai kitoks. Vasarą čia daug visko vyksta, didžiulis šurmulys, o žiemą labai ramu. Net sunku rasti tinkamą lietuvišką žodį, kaip apibūdinti žiemišką aplinką... gal labiausiai tiktų sakyti, kad žiemą čia visi gyvena taikiai. Ir labai gerai, nes galime atsigauti po vasaros", - pasakojo Martyna.

Paoponavus, kad paprastai jauniems žmonėms labiau norisi didmiesčio šurmulio, Martyna nusijuokė, kad tikrai ne visiems.

"Aš pati esu rami asmenybė, tad man čia labai patinka. O jei noriu kokių nors pramogų, visada galima išvykti. Žemynas juk labai netoli. Kita vertus, yra ir čia ką veikti: juk galima žvejoti, slidinėti. Pavyzdžiui, pernai žiemą, kai miškas buvo užlietas ir užšalęs, buvo labai smagu jame su pačiūžomis čiuožinėti tarp medžių", - pasakojo mero sekretorė.

Ši žiema - kitokia

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila"direktorė Edita Lubickaitė pasakojo, kad šiais metais žiemos sezonas šiek tiek skiriasi nuo ankstesnių.

"Šventiniu laikotarpiu Neringoje pastebėjome, kad sulaukėme didesnio turistų susidomėjimo, matyt, dėl įvairios ir atraktyvios šventinių renginių programos. Paprastai žiemą sulaukiame nemažai poledinės žūklės mėgėjų, tačiau kol kas oro sąlygos nebuvo tam palankios ir šių turistų Neringoje nematyti", - kuo ši žiema išskirtinė, praėjusią savaitę pasakojo E. Lubickaitė.

Tiesa, praėjusios savaitės pabaigoje Neringos meras Darius Jasaitis socialiniuose tinkluose pasidalijo džiugia žinia, kad Kuršių marios jau užšalo.

Remiantis Nidos KTIC "Agila" lankytojų statistikos duomenis, vasarą čią apsilanko net 69 procentai turistų, žiemą jų kur kas mažiau. Tad suprantama, kodėl daugelis maitinimo ir apgyvendinimo įstaigų veikia tik vasarą.

"Mūsų duomenimis, praėjusią vasarą Neringoje veikė 54 maitinimo įstaigos, žiemos sezono metu veikia tik 6. Apgyvendinimo sektoriuje taip pat matomas skirtumas: vasaros sezono metu Neringoje veikia 10 viešbučių, taip pat gausi apgyvendinimo pasiūla privačiame sektoriuje. Žiemos sezono metu Neringoje veikia 3 viešbučiai, tačiau ir privatus sektorius turi ką pasiūlyti", - pasakojo "Agilos" vadovė.

Metų laikai daro įtaką atvykstančių svečių įpročiams.

"Vasarą svečiai atvyksta vadinamųjų "paplūdimio atostogų", rudenį ir pavasarį renkasi poilsį gamtoje, na, o žiemą daugiausia sulaukiama poledinės žūklės entuziastų", - minėjo E. Lubickaitė.

Žiemiški orai "atvėsina" ir kainas. Pavyzdžiui, vasaros sezono metu vidutinė nakvynės kaina viešbutyje dviviečiame kambaryje siekia nuo 80 iki 120 eurų su pusryčiais. Privačiame sektoriuje buto ar apartamentų kaina 4 asmenų šeimai taip pat siekia apie 80-120 eurų už parą. Žiemos sezono metu dvivietis kambarys viešbutyje kainuoja apie 50 Eur, buto kaina parai 40-50 eur.

"Tiesa, ieškant ekonominės klasės nakvynės, ir vasarą galima rasti kambarį dviem asmenims nuo 30 eurų", - minėjo E. Lubickaitė.

Jos nuomone, tiems, kas myli šį kurortą ir jame gyvena, metų laikai jokios įtakos neturi.

"Gal kaip tik, pabrėžčiau, kad nidiškius žavi sezonų įvairovė, kuri labai artima prigimtiniam žmogaus ciklui, koreliuojančiam su darbo ir poilsio režimų derme", - reziumavo "Agilos" vadovė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder