Netinkamai atsikračiusiems atliekomis - baudos

Netinkamai atsikračiusiems atliekomis - baudos

 

Dalis Neringos gyventojų ir toliau piktnaudžiauja netinkamai atsikratydami didžiosiomis atliekomis. Dėl to Neringos savivaldybė nusprendė griežtinti Atliekų tvarkymo taisyklių kontrolę.

Blogiausia padėtis - Nidos Purvynės gatvėje, kur, panaikinus didžiųjų atliekų aikštelę, buityje nebereikalingais baldais ir kitais rakandais atsikratoma greta mišrių komunalinių atliekų konteinerių.

Neringos savivaldybė primena, kad baldus, elektros ir elektronikos atliekas, tekstilę, stambias antrines žaliavas gyventojai turi priduoti į didelių gabaritų atliekų surinkimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, adresas: Nidos-Smiltynės pl. 12. Ten pat turi keliauti ir naudotos lengvųjų automobilių padangos, statybinės bei griovimo, medienos atliekos, nepavojinga elektros ir elektroninė įranga, liuminescencinės lempos, užterštos pakuotės bei pašluostės, dažų, lakų likučiai, baterijos, akumuliatoriai ir kt.

Asmenys, kurie nesilaikys Atliekų tvarkymo taisyklių ir nebereikalingais daiktais mėgins atsikratyti tam neskirtose teritorijose, bus baudžiami įstatymų nustatyta bauda. Įspėjimais nebebus apsiribojama. Didelių gabaritų atliekų surinkimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės darbo laikas II-V nuo 9 iki 18 val., VI nuo 10 iki 14 val. Telefono numeris pasiteirauti 8 659 29420.


Neringiškių vaikams - turininga ir saugi vasara

KVIEČIA STOVYKLAUTI. Nidoje ir Juodkrantėje vyks vaikų stovyklos.

Jau trečiąją vasarą Neringos savivaldybė organizuoja vaikams skirtas stovyklas, kuriose bus galima susirasti naujų draugų, įgyti naujų patirčių ir žinių.

Šios stovyklos organizuojamos kartu su projekto "Kompleksinės paslaugos šeimai Neringos savivaldybėje" partneriu VšĮ Šv. Ignaco Lojolos kolegija.

Stovyklos vyks birželio 25-29 dienomis Juodkrantėje ir rugpjūčio 26-30 dienomis Nidoje. Neringiškiai į organizuojamas stovyklas kviečiami registruoti savo 11-14 metų vaikus. Šiuo amžiaus tarpsniu žengiama į paauglystės etapą, todėl stovyklose bus siekiama vaikus įtraukti į dienos veiklų planavimą, užsiėmimų vedimą savo bendraamžiams, taip bus skatinamas vaikų kūrybiškumas, atsakomybė už bendrą veiklą, ugdomi bendradarbiavimo įgūdžiai ir kompetencijos.

Registracija į stovyklas vykdoma el. paštu [email protected], tel. 8 6820 7797, 8 610 81162 arba Neringos bendruomeninių šeimos namų "Facebook" paskyroje.

Projekto "Kompleksinės paslaugos šeimai Neringoje" tikslas - suteikti kompleksinę pagalbą šeimai, užtikrinant paslaugų prieinamumą kuo arčiau šeimos gyvenamosios vietos, siekiant įgalinti šeimą įveikti iškilusias krizes. Detalią informaciją apie projektą gali suteikti Vilma Kavaliova, Verslo ir strateginės plėtros skyriaus vedėja (el. p. [email protected], tel. (8 469) 51259) arba Audronė Tribulaitė, Socialinės paramos skyriaus vedėja (el. p. [email protected], tel. (8 469) 52394).


Vyko tarptautinis forumas

PARENGĖ REZOLIUCIJĄ. Forumą apibendrino rezoliucija, kurios projektas pristatytas renginio pabaigoje.

Praėjusią savaitę Neringoje vyko dvi dienas trukęs tarptautinis forumas "Kuršių nerija mums ir pasauliui". Forume skaitomi pranešimai leido aptarti šiandien Kuršių nerijai aktualias problemas, teritorijos valdymo klausimus palyginti su užsienio šalių patirtimi.

Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis teigia, kad UNESCO statusas Neringai ne tik teikia didžiulę reklamą, bet, tenka apgailestauti, tampa kai kurių valstybės tarnautojų įrankiu, pakeičiančiu argumentus teritorijos vystymo klausimai.

"Dažnai sakoma, UNESCO neleidžia, bet mano ir kai kurių Neringos savivaldybės tarybos narių nuomone, neleidžia vietinė teisė. Toks pasakymas yra vietinių valstybės tarnautojų bandymas prisidengti, kai nėra argumentų, kodėl vieni ar kiti dalykai negalimi. Tuomet ir ištraukiama UNESCO vėliava. Didžiausią nerimą šiandien kelia tai, kad net ir tuo atveju, jei visos institucijos sutartų, kad vienoje ar kitoje vietoje reikia pastatyti tualetą, vien teritorijų planavimo procedūros užimtų nuo penkerių iki septynerių metų. Tai mus varo į neviltį", - teritorijų planavimo procedūrų sudėtingumą kaip vieną iš kliuvinių puoselėjant pusiasalį ir jame esančią kurortinę infrastruktūrą įvardija meras D. Jasaitis.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser pastebi, kad konfliktų fone užgožiamos tikrosios pusiasalio vertybės, kinta Kuršių nerijos įvaizdis.

"Pamenu, gal prieš dvejus metus skaičiau paskaitą Nacionalinės moksleivių akademijos stovyklai, kur susirenka patys gabiausi Lietuvos vaikai. Aš jų paklausiau - kai aš jums pasakau žodžius "Kuršių nerija", kas pirmiausia šauna į galvą? O jie man sako - gaisrai ir nelegalios statybos. Moksleiviai jau nebežino Kuršių nerijos kaip pačios įstabiausios teritorijos, o skandalai ir kažkokie mūsų nesusikalbėjimai ima viršų. Mes negalime to leisti. Pasaulis Kuršių neriją pripažino sulygindamas su pačiais įstabiausiais kultūros paveldo objektais. Esame vieno lygio su Didžiąja kinų siena, Egipto piramidėmis. Ją pripažino ir apie milijonas lankytojų, kurie kasmet atvažiuoja. Ar pripažinome mes, ar pripažino Lietuva?" - teiraujasi A. Feser, pridurdama, kad iki šiol Kuršių nerija neturi jokio išskirtinio statuso, išskyrus kurorto. Realiai valstybės mastu ji yra tik eilinė savivaldybė, nors galvojama kitaip.

Kitais metais sukaks 20 metų, kai Kuršių nerija buvo įrašyta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Apmąstymai apie tai, kas buvo padaryta, o gal nepadaryta, ir subrandino idėją organizuoti tarptautinį forumą.

"Šiandien laikas prisiminti istoriją, kokie gi buvo lūkesčiai, kokia atsakomybė, našta, kokios perspektyvos. Forumu siekiame atkreipti dėmesį ir į įsisenėjusias Kuršių nerijos problemas. Tikiuosi, kad pavyks susitarti ir parengti siūlymus, kaip jas spręsti, ir galvoti apie tai, kad reikia parengti specialų šalies įstatymą Kuršių nerijai", - teigia forumą inicijavusios Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Evelina Karalevičienė.

Rengiantis forumui diskutuota apie tai, kad Kuršių nerijos įstatymo projektas galėtų būti parengtas jau kitais metais, kai bus minima įrašymo į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą sukaktis. Žinoma, visi forumo dalyviai vieningai sutiko, kad tokio įstatymo priėmimas truktų daug ilgiau.

Forume pranešimus skaitė UNESCO saugomų ir į Kuršių neriją panašių užsienio teritorijų atstovai iš Didžiosios Britanijos, Italijos, Ispanijos, Lenkijos ir Vokietijos.

Forumą organizavo Valstybinė kultūros paveldo komisija, Neringos savivaldybė ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija. Forumą globojo Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros komitetas.

 

Renginiai Neringoje

Birželio 18 d., antradienį, 19 val. Aurelijos Mykolaitytės monografijos "Kuršių nerija lietuvių literatūroje: kultūros atminties paradigmos" pristatymas. Dalyvauja autorė Vytauto Didžiojo universiteto docentė Aurelija Mykolaitytė. Pokalbį ves Neringos kultūros almanacho "Dorė" sudarytoja ir redaktorė Raimonda Ravaitytė-Meyer. Eduardo Jonušo namuose Nidoje (E. Jonušo g. 1).
Birželio 18-30 dienomis Liudviko Rėzos kultūros centras kviečia aplankyti Lietuvos nacionalinio kultūros centro parengtą fotografijų parodą "Baltų genčių kostiumai". Liudviko Rėzos kultūros centro stiklinėje verandoje (L. Rėzos g. 8B, Juodkrantė).
Birželio 21-23 d. vyks XXI tarptautinis folkloro festivalis "Tek saulužė ant maračių". Nidos uosto teritorijoje ir kitose erdvėse.
Birželio 23 d., sekmadienį, 19 val. Joninių pasidainavimai Juodkrantėje. Svečiuose kapelija "Mingė", vadovas R. Bučmys. Dalyvaus Liudviko Rėzos kultūros centro folkloro ansamblis "Aušrinė", vadovė R. Pečiukonytė, liaudiškos muzikos kapela "Kuršininkai", vadovė D. Tregub. Kuršių marių krantinėje ties Raganų kalnu. Esant blogam orui arba lietui lyjant - Liudviko Rėzos kultūros centro lauko estradoje (L. Rėzos g. 54C-9, Juodkrantė).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder