Neringa vilioja ant laužo keptomis žuvimis

Neringa vilioja ant laužo keptomis žuvimis

"Artėjančiam savaitgaliui paruošėme per 200 kg žiobrių - užteks visiems", - džiūgauja neringiškis Saulius Neliupšis, kasmet balandžio mėnesį Neringoje vykstančioms "Žiobrinėms" drauge su vietos žvejais parūpinantis šviežių žuvų.

Šiemet tradicinė "Žiobrinių" šventė Neringoje šurmuliuos visą savaitgalį, balandžio 26-28 dienomis. Tačiau geriausias laikas aplankyti Kuršių neriją - šeštadienis, mat tądien Nidos prieplaukoje bus sukrautas laužas, o jame kepamos mariose sugautos ir ypatingu būdu paruoštos žuvys, pagardintos druska, pipirais, česnaku ir kalendra.

Kiek mažesni už karpius žiobriai kaip tik šiuo metų laiku, pasak žinovų, patys skaniausi. Balandžio-gegužės mėnesiais šios žuvys iš Baltijos jūros masiškai plaukia neršti upėmis aukštyn, tad būna sultingos, riebios.

Pasak Sauliaus, su meškere nesiskiriančio jau tris dešimtmečius, ne kasmet mariose gausu žiobrių. Pernai dėl užsitęsusios žiemos laimikis buvo gerokai mažesnis, "Žiobrinėse" improvizavome: kepėme ir skumbres, ir sterko filė", - juokiasi žvejys.

Šiemet pasiilgę šviežių ar rūkytų žuvų vietos gyventojai ir Neringos svečiai artėjantį savaitgalį čia galės paragauti įvairiausių jų rūšių: rūkyto karšio, skumbrės, kvapnios žuvienės iš lašišų ir sterko.

Tiesa, į "Žiobrines" Neringoje verta atvykti ne vien dėl žuvies. Šventę kasmet organizuojantis Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras "Agila" į žiobrių ragautuves įpynė gausią pažintinių, edukacinių renginių programą.

Nidos žvejo etnografinė sodyba kvies susipažinti su žvejiška buitimi, sodybos lankymas balandžio 26-27 dienomis bus nemokamas.

Balandžio 26 d. Liudviko Rėzos kultūros centre Juodkrantėje bus pristatoma etnografės Aksaveros Mikšienės kulinarinio paveldo knyga "Lietuvininkų valgiai". Nidos bendruomenės namuose svečiuosis Izraelio ambasados Lietuvoje kino projekto filmas "Obuoliai iš dykumos". Preiloje muzikos garsų kelionę ves "Vinetu kaimo" vedliai.

Nuo šeštadienio popietės iki vakaro Nidos pamaryje bus kepamos žuvys, skambės žvejų dainos, vyks šokių mokymai, šventinį stalą paįvairins šišioniškos vaišės. Neringos sporto mokykla kvies susirungti mini golfo turnyre. Vakaro koncertui duris atvers Nidos bendruomenės namai.

Balandžio 28 d., sekmadienį, organizuojama teatralizuota ekskursija "Nidos aukso amžius: iš žvejų gyvenvietės į prašmatnų kurortą" (pradžia 12 val.). Ekskursijos dalyviai sutiks senuosius gyventojus, gatvėje prasilenks su pirmaisiais Nidos vasarotojais.

Visą savaitgalį Nidos, Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės svečių lauks didelis pasirinkimas šiai šventei paruoštų rūkytų žuvų.

PR

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder