"Ne plastiko bangai" jau antrąjį kartą išjudino Neringą vartojimo įpročių pokyčiams

"Ne plastiko bangai" jau antrąjį kartą išjudino Neringą vartojimo įpročių pokyčiams

Nebūti abejingiems tokiems reiškiniams bei keisti vartojimo įpročius šiemet jau antrąjį kartą pakvietė buriuotojų iniciatyva "Ne plastiko bangai". Subūrusi gausų būrį buriuotojų, Neringos kurorto svečių ir gyventojų ši iniciatyva inicijavo dar vieną vidurvasario talką pajūryje. Rinkti Baltijos jūros sugrąžintų šiukšlių susirinko apie 70 tarptautinės Kuršių marių regatos dalyvių, kuriuos lydėjo Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, Kuršių nerijos nacionalinio parko, Neringos savivaldybės atstovai.

"Tam, kad pasikeistų dabartiniai mūsų įpročiai, kurie kelia grėsmę jau net mūsų vaikų ateičiai šioje planetoje, turime nuolat dirbti su savimi - atsisakyti žalingų įpročių ir ugdyti naujus. Buriuotojai, būdami itin arti gamtos, tą puikiai mato ir supranta, todėl jau antrus metus siekia išjudinti ir platesnę visuomenės dalį. Jau tradicija tampantis "Ne plastiko bangai" projektas yra šių pastangų dalis",- teigė šią iniciatyvą praėjusių metų Kuršių marių regatos metu pradėjusios Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis.

Ties pasieniu su Kaliningrado sritimi prasidėjusi talka tapo puikia galimybe ne tik permąstyti žmogaus veiklos padarinius, bet ir prisiimti asmeninę atsakomybę.

"Džiaugiamės, kad iniciatyva "Ne plastiko bangai" prasidėjo būtent Neringoje - teritorijoje, kurios išlikimui nuolatinį pavojų kelia žmogaus veiklos, nulemtos gamtos stichijų. Tenka apgailestauti, kad šiandien stebime nuolatinį procesą, kuomet po kiekvienos labiau vėjuotos dienos Baltijos jūra į krantą sugrąžina žmonių atsikratytas šiukšles. Pokytis įmanomas tik tuomet, jei kiekvienas iš mūsų prisiimsime asmeninę atsakomybę bei pradėsime keisti savo įpročius. Tikiuosi, kad buriuotojų pavyzdys taps užkrečiamas", - viliasi Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Neringoje šiandien galima išvysti ir daugiau iniciatyvos "Ne plastiko bangai" rezultatų - vienkartinio plastiko gaminių atsisakė didžiausias kurorto prekybos centras. Prie iniciatyvos prisijungė ir paslaugų sektorius.

Praėjusiais metais Neringos savivaldybė, Lietuvos buriuotojų sąjunga ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija pasirašė memorandumą "Ne plastiko bangai", kurio tikslas - sumažinti vienkartinių plastikinių gaminių vartojimą Neringoje bei neigiamą plastikinių gaminių poveikį į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytai Kuršių nerijos aplinkai.

Memorandumu įsipareigota numatyti ir įgyvendinti priemones, skirtas mažinti vienkartinių plastikinių gaminių vartojimą ir plastiko atliekų susidarymą. Vykdyti prevenciją ir švietėjišką darbą bei glaudžiai bendradarbiauti prisidedant prie vienkartinių plastikinių gaminių vartojimo mažinimo tokiose srityse kaip švietimas, renginių organizavimas, kurortinių paslaugų teikimas.

Šiemet, palaikydama "Ne plastiko bangai" iniciatyvą, prie Kuršių marių regatos draugų prisijungė pakuočių perdirbimu besirūpinanti organizacija "Gamtos ateitis", kuri regatos metu Nidoje nuo antradienio iki penktadienio 16 val. organizuoja edukacinius užsiėmimus vaikams.

"Mums labai smagu tapti šio didelio ir tvaraus renginio dalimi. Smagu matyti, kaip jauni žmonės, šeimos, vaikai susijungia vienam bendram tikslui - švarinti gamtą nuo kitų, neatsakingų žmonių gamtoje paliktų pėdsakų. Tikimės ir linkime, kad ši unikali savo banga lengvai užlies ir visą Lietuvą",- teigė įmonės "Gamtos ateitis" vadovas Karolis Šiaudkulis.


Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder