Kuršių nerijoje didėja rinkliava už automobilį, neatmetama, kad ateityje ji kils dar

Kuršių nerijoje didėja rinkliava už automobilį, neatmetama, kad ateityje ji kils dar

Nuo birželio 20-osios norintiesiems automobiliu patekti Neringą reikės mokėti brangiau – artimiausius du mėnesius įvažiavimas lengvuoju automobiliu kainuos 30 eurų. Pernai vasaros sezono metu šis mokestis buvo trečdaliu mažesnis.

Neringos savivaldybė siekia sureguliuoti automobilių srautus. Nuo 20 iki 30 eurų rinkliava padidinta pastebėjus, kad praėjusiais metais, lyginant su 2018-siais, automobilių nesumažėjo, netgi priešingai.

„Praėję metai parodė, kad automobilių srautas buvo tiesiog neįsivaizduojamai didelis, o Kuršių nerijoje mes turime tokią infrastruktūrą, kokią turime, aikštelių yra tiek, kiek yra. Ir be jokios abejonės turėjome priimti kažkokius sprendimus. Taryba, įvertinusi visas aplinkybes, pasitarusi su verslu, vis dėlto ryžosi padidinti vietinės rinkliavos mokestį už įvažiavimą į Kuršių neriją“, – sako Neringos mero pavaduotojas Narūnas Lendraitis.

Siūlymą palaikė ir Kuršių nerijos nacionalinio parko administracija.

„Mums paplūdimių talpa tikrai yra milžiniška, tikrai didžiuliai plotai. Esame skaičiavę komfortiško buvimo paplūdimyje zoną, tai toli toli gražu iki ribos. Tačiau labai visi nori čia ne tik gyventi normalų savo gyvenimą, kurį turi mieste, bet ir ilsėtis. Ir vis dėlto automobiliai yra tas atributas, kuris primena normalų gyvenimą, taigi tiesiog galvojame, kad reikia kažkokiom galbūt netgi drastiškesnėmis priemonėmis žmones atpratinti važiuoti atostogų automobiliu. Reikia vidinio supratimo, kad šitą vietą turime saugoti ir išlaikyti tokią“, – teigė parko direktorė Aušra Feser.

Neringos savivaldybė neatmeta, kad ateityje įvažiavimo rinkliavą gali ir dar labiau didėti – svarstoma apie 50 eurų sumą.

Šiemet iš rinkliavos planuojama surinkti bemaž 2,5 mln. eurų, tačiau dėl koronaviruso pandemijos šiemet gerokai sumažėjo į Kuršių neriją atvykstančių poilsiautojų, tad ir mokesčio surinkta mažiau. „Lyginant laikotarpį šių ir praėjusių metų tą patį laikotarpį, surinkome vietinės rinkliavos 80 tūkst. mažiau“, – LRT RADIJUI komentavo vicemeras N. Lendraitis.

Neringos valdžia sako, kad visi iš rinkliavos surinkti pinigai skiriami infrastruktūrai gerinti, tarp jų ir stovėjimo vietoms įrengti. „Kai kalbame apie infrastruktūrą, kalbame apie visą viešąją infrastruktūrą – tie patys mūsų atsinaujinę tualetai, aikštelės, pėsčiųjų takai“, – sakė N. Lendraitis.

Anot nacionalinio parko direktorės A. Feser, vasaros sezono metu daugybė problemų kyla automobilių stovėjimo aikštelėje greta Negyvųjų kopų, bet padidinti stovėjimo vietų skaičiaus galimybių nėra: „Turime didelę problemą prie Naglių rezervato, kur norinčių patekti labai daug, o galimybių išplėsti aikštelę praktiškai nėra. Tai labai laukiame kelio rekonstrukcijos, kai ten bus autobusų sustojimo aikštelė, kada galėsime žmonėms siūlyti važiuoti autobusu, nebūtinai savo automobiliu“.

30 eurų siekianti rinkliava už įvažiavimą į Kuršių neriją galios iki rugpjūčio 20-osios, kitais mėnesiais suma bus gerokai kuklesnė – 5 eurai. Neringos savivaldybė skaičiuoja, kad pernai į Kuršių neriją atvyko apie 300 tūkst. rinkliava apmokestintų automobilių, 2018 m. šis skaičius buvo beveik 50 tūkst. mažesnis. Poilsiautojai į Neringą raginami vykti be automobilio, į Kuršių neriją siūloma keliauti autobusais arba vandens transportu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder