Jubiliejinė M. L. Rėzos premija - A. Danilevičiui

Jubiliejinė M. L. Rėzos premija - A. Danilevičiui

Jubiliejinė -10-oji - Martyno Liudviko Rėzos kultūros ir meno premija skirta Juodkrantėje gyvenančiam skulptoriui ir pedagogui Albertui Danilevičiui.

Šį sprendimą praėjusį ketvirtadienį priėmusi Neringos savivaldybės taryba atsižvelgė į Liudviko Rėzos kultūros centro tarybos (kuratoriumo) nuomonę.

Premija A. Danilevičiui paskirta už kultūros ir meno iniciatyvas, telkiančias profesionalaus meno kūrėjus ir stiprinančias vietos bendruomenę, už edukacinę veiklą, skatinančią bendruomenės kūrybiškumą ir Kuršių nerijos savitumą atspindinčią autoriaus kūrybą.

Plungėje gimęs A. Danilevičius akmens apdirbimo mokėsi Telšių taikomosios dailės technikume, o po to Vilniaus dailės akademijoje baigė skulptūrą. 1994-aisiais su šeima iš Vilniaus persikėlęs į Juodkrantę dailininkas savo gyvenimą ir kūrybą susiejo su Kuršių nerija, tapdamas šios ypatingos žemės "genius loci" (vietos dvasios) menininku.

Būtent A. Danilevičius yra nendrinių ugnies skulptūrų simpoziumų Juodkrantėje iniciatorius ir ilgametis jų dalyvis. Gintaro įlanką puošiančių skulptūrų deginimas tapo neatsiejama rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dienos dalimi. Taip pat jis ir Pajūrio apsauginio kopagūbrio simpoziumo sumanytojas bei dalyvis, Juodkrantės pamario akmens skulptūrų simpoziumo dalyvis (sukurtos skulptūros "Debesys - krantas", "Lela"), Smėlio skulptūrų simpoziumo iniciatorius.

Jubiliejinės premijos laureatas kuria skulptūras iš akmens, medžio, metalo, gamtinių medžiagų - nendrių, žabų, smėlio, ledo. Įsimintini A. Danilevičiaus darbai, sukurti itin griežtą apsaugos režimą turinčiose Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijose: tvorelės ir pakyla Naglių gamtos rezervate, "Neringos krėstas" - Tylos slėnyje, memorialinė lenta ant Thomo Manno namo, antkapiniai paminklai dailininkams Eduardui Jonušui etnografinėse Nidos kapinėse, Vaclovui Kaminskui - Juodkrantės kapinėse, knygų nameliai-švyturiai Nidoje ir Juodkrantėje.

Premija tradiciškai bus teikiama sauso mėnesį, minint Martyno Liudviko Rėzos gimtadienį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder