Festivalis "Tek saulužė ant maračių": gražiausios Joninių tradicijos ir trijų dienų šventė

Festivalis "Tek saulužė ant maračių": gražiausios Joninių tradicijos ir trijų dienų šventė

 

 

Ar esate pusryčiavę su paukščiais? Kupoliavę ir pynę vainikus Tylos slėnyje, o saulei nusileidus išplukdę juos į plačiuosius Kuršių marių vandenis? Gražiausias Rasų (Joninių) tradicijas supynęs į trijų dienų šventę, į Neringą kviečia tarptautinis folkloro festivalis "Tek saulužė ant maračių".

Birželio 21-23 dienomis Neringoje vyksiantis festivalis pristatys turtingą pamario krašto etninės kultūros paveldą, suburs kelias dešimtis Lietuvos ir užsienio tradicinio ir modernaus folkloro ansamblių, menininkus, amatininkus, gamtininkus - visus Kuršių nerijos mylėtojus.

"Šiųmečio festivalio programa plėtos gyvybės medžio temą, - pristatydama festivalį sakė Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro direktorė Edita Lubickaitė. - Pasaulio sandorą bei struktūrą simbolizuojantis gyvybės medis visose pasaulio tautose reiškia bendrą pasaulio įvaizdį. Tad ir mes festivalyje kviečiame pasinerti į harmoniją, pažinti tradicinės gyvensenos grožį, įkvėpti Neringos ir būti jos įkvėptiems."

"Tek saulužė ant maračių" penktadienio ir šeštadienio rytą kvies į "Pusryčius su paukščiais". Ornitologo Modesto Bružo lydimi į išvyką užsiregistravę svečiai turės galimybę rytais stebėti paukščius Bulvikio rage, įspūdingame iškyšulyje į Kuršių marias.

Vienoje gražiausių Kuršių nerijos vietovių - ant Parnidžio kopos - vyks Šeiko šokio teatro istorinės ekskursijos-šokio spektaklio "Užpustyti" premjera.

Savaitgalio dienomis įvairios pažintinės, edukacinės, kūrybinės veiklos trauks lankytojus į Nidos žvejo etnografinę sodybą, Kuršių marių krantinę Nidoje, kitas lauko erdves. Mažieji kurorto svečiai turės galimybę susipažinti su senaisiais amatais, išmėginti medaus kopinėjimą, bitės laikymo saujoje atrakciją ir daug kitų veiklų. Šeštadienio popietę čia bus galima iš arti pamatyti beišnykstantį Klaipėdos krašto kryžių, vadinamųjų krikštų, rūpintojėlio kūrybinį procesą.

Mėgstantieji aktyvias pramogas Nidos lėktuvų kilimo ir nusileidimo take turės galimybę išmėginti buriavimą vėjaračiais (blokartais).

Scenoje Nidos uoste visus tris festivalio vakarus skambės tradicinis ir modernus folkloras. Lietuvos ir užsienio (Lenkijos, Baltarusijos) liaudies muzikos kolektyvų pasirodymus keis šiuolaikinės muzikos projektai. Penktadienį Neringoje skambės "Balto smėlio dainos", Laurio Amantovo džiazo kvarteto (Latvija) atliekamos kompozicijos, ambientinės muzikos projektas "Tykumos", šeštadienį koncertuos "Planeta polar" ir "Rakija Klezmer orkestar".

Bene labiausiai laukiama festivalio kulminacija - Joninių šventė - Neringoje vyks sekmadienį nuo 21 val. Renginį tiesiogiai transliuos LRT televizija.

Festivalio organizatoriai: Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras "Agila", Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija. Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Neringos savivaldybė.

Išsami XXI tarptautinio festivalio "Tek saulužė ant maračių" programa skelbiama www.visitneringa.com.


Į Neringos paplūdimius grįžta nemokami jogos užsiėmimai

Ilgametė Neringos vasaros tradicija - nemokamos jogos mankštos - ir vėl grįžta į Nidos ir Juodkrantės paplūdimius.

Ši vasara jau tryliktoji, kai jogos mankštos organizuojamos Nidos centriniame paplūdimyje. Į pirmuosius užsiėmimus iš pradžių rinktasi nedrąsiai, tačiau geri atsiliepimai mankštas išpopuliarino taip, kad atsirado poreikis jas organizuoti ir Juodkrantėje. Jau nebestebina, kai Nidos ir Juodkrantės centriniuose paplūdimiuose susirenka apie pusę šimto mankštų dalyvių. Kai kurie kurorto lankytojai net ir savo viešnagę Neringoje planuoja atsižvelgdami į jogos mankštų grafiką.

Pirmoji mankštų diena šiais metais - birželio 21-oji. Būtent šią dieną minima Tarptautinė jogos diena. Pirmojo užsiėmimo metu Nidoje vyks hathajoga, o Juodkrantėje - aštanga. Kas savaitę besikeičiantys instruktoriai šią vasarą kvies išbandyti įvairias jogos rūšis - sportinę, "Prana Vashya", sveikatinimo, "Nirvana fitness", ir "Joga breathwork". Taip pat vyks kalanetikos ir giliųjų raumenų treniruotės.

Darbo dienomis mankštos vyks du kartus per dieną - ryte nuo 8 iki 9 val. ir vakare nuo 19 iki 19.45 val. Šeštadieniais, sekmadieniais ir švenčių dienomis - tik rytais nuo 8 val. Vieta - Nidos ir Juodkrantės centriniai paplūdimiai, esant vėjuotam orui - priešpliažio zonoje. Mankštos vyks iki rugpjūčio 25-osios.

Projektą vykdo Lietuvos jogos asociacija, o finansuoja Neringos savivaldybė Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis.


Joninių šventė Juodkrantėje

Birželio 23-iosios vakarą Kuršių marių krantinėje ties Raganų kalnu skambės ilgiausiai metų dienai ir trumpiausiai nakčiai skirtos dainos.

Kartu su juodkrantiškiais ir gyvenvietės svečiais vakaros svečiai iš kito kranto - kapelija "Mingė (vadovas R. Bučmys), taip pat Liudviko Rėzos kultūros centro folkloro ansamblis "Aušrinė" (vadovė R. Pečiukonytė), liaudiškos muzikos kapela "Kuršininkai" (vadovė D. Tregub). Vakaro "Joninių pasidainavimai Juodkrantėje" pradžia - 19 val. Esant blogam orui arba lietui lyjant vakarojimas persikels į Liudviko Rėzos kultūros centro lauko estradą (L. Rėzos g. 54C-9).

Reikalingas matematikos mokytojas

Nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. Neringos gimnazijai reikalingas matematikos mokytojas (-a).
Darbo pobūdis: matematikos mokymas 5-9 klasėse.
Reikalavimai: darbo patirtis; vyr. mokytojo kvalifikacija.
Siūlome: visas priemones, reikalingas dirbti; apgyvendinimą, kelionės išlaidų kompensavimą.
Kreiptis tel. 8 687 29050, CV siųsti el. paštu [email protected]. Priėmimas į darbą vykdomas atrankos būdu (pokalbis).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder