"Giedanti Vydūno upė"

"Giedanti Vydūno upė"

Laivų statykloje pristatytas vertikalaus šokio projektas "Giedanti Vydūno upė" buvo neabejotinai ryškiausias ir daugiausiai dėmesio sulaukęs renginys Klaipėdoje, skirtas Vydūno 150-osioms gimimo metinėms ir Lietuvos šimtmečiui paminėti.

Į įspūdingą reginį AB Vakarų laivų gamyklos uždarame elinge susirinko daugiau kaip pusantro tūkstančio žmonių.

Didingą reginį, dedikuotą Vydūnui, kūrė baleto šokėjai Inga Briazkalovaitė ir Aurelijus Liškauskas, kurie šoko prisitvirtinę virvėmis ir karabinais 25 metrų aukštyje, grupės "Driezhas" gyvai atliekama muzika, efektingos Vestos Obolevičiūtės sukurtos vaizdo projekcijos.

Pasidalinti įspūdžiais ir įvertinti klaipėdiečių menininkų kūrybinį projektą "Giedanti Vydūno upė" paprašėme jo žiūrovų.

Fantastiškas renginys!

Vytautas GRUBLIAUSKAS, Klaipėdos meras

"Aukščiausios prabos emocijos. Stebėdami šį pasirodymą dar kartą turėjome progos įsitikinti, kokie talentai gyvena ir kuria Klaipėdoje. Išskirtine didybe alsuojanti jūrinio pramoninio komplekso erdvė tapo kone šventove vertikaliam šokiui.

"Giedanti Vydūno upė" atitekėjo į kiekvieno šį reginį stebėjusio žiūrovo širdį. Fantastiškas sumanymas, fantastiškas renginys! Galbūt ne visi vienodai jį giria, liaupsina ir dievina, tačiau jis tikrai nepaliko abejingų žiūrovų.

Stebėdamas baleto artistų Ingos Briazkolovaitės ir Aurelijaus Liškausko polėkį, fantaziją ir drąsą, imu skaičiuoti aukštesnes Klaipėdos erdves, kuriose jie galėtų įgyvendinti savo idėjas."

Pranoko lūkesčius

Jolanta TOLIUŠYTĖ, AB Vakarų laivų gamyklos komunikacijos vadovė

"Kai sulaukėme užklausos iš organizatorių dėl galimybės įgyvendinti unikalų vertikalaus šokio projektą mūsų laivų statykloje, neįsivaizdavome, kur ir kas bus daroma, juo labiau nežinojome, kokio rezultato tikėtis.

Ruošiantis projektui, įdomu buvo stebėti mūsų darbuotojų reakcijas, kai pirmą kartą šokėjai pakibo ant virvių. Vieni manė, kad užsakėme aukštalipius vartams paremontuoti, kiti juokavo, kad gal nusprendėme dulkes nuvalyti. Per pertraukas darbuotojai smalsiai stebėjo šokėjų treniruotes, ir net 350 VLG įmonių grupės darbuotojų apsilankė spektaklyje.

Renginys pranoko lūkesčius. Jau stebint treniruotes, viskas atrodė nepaprasta: 25 m aukštis, aplink vyksta laivo korpuso surinkimas, laksto žiežirbos, o šokėjai elegantiškai straksi ant milžiniškų vartų. Tačiau kai į visumą susijungė vaizdas, garsas, šokis, mintis ir pati erdvė, tikiu, abejingų neliko. Manau, šiuo projektu pavyko įrodyti meno ir gamybinių erdvių sinergiją."

Renginys, kuris išjudino

Kristina SADAUSKIENĖ, žurnalistė, gidė

"Smagu, kad projektas "Giedanti Vydūno upė" atvėrė miestiečiams ir svečiams įspūdingą uosto erdvę, kad jį pamatytų susirinko labai daug žmonių ir kad vertikalus šokis tampa tradicija Klaipėdoje.

Nesu didelė Vydūno gerbėja, bet buvo įdomu pamatyti, kaip ir ką apie jį papasakos spektaklio kūrėjai. Kalbant apie raišką, prisipažinsiu, žiūrėdama pasigedau didesnio vizualizacijų vientisumo, nepatiko iš kaži kur atsiradusios, kaip supratau, jaunimo nuomonės apie Vydūną - nei šiaip, nei taip.

Taip pat svarstau, kad gale buvę žiūrovai gal ne visada matė šokėjų judesius. Bet tai tik detalės - džiaugiuosi spektakliu. Norėčiau daugiau taip žmones išjudinančių renginių."

Unikalus spektaklis

Daiva PALUBINSKAITĖ, choreografė, jogos mokytoja

"Labai vientisas, išbaigtas spektaklis. Sužavėjo jo idėja ir dermė tarp muzikos, judesio, vaizdo. Unikalus projektas! Kalbant apie judesio techniką - tai buvo beprotiškai ekstremalu, drąsu ir elegantiška. Mane labiausiai sužavėjo judesio ir vaizdo santykis.

Kadangi esu jogos mokytoja, man labai artima Vydūno filosofija, kūryba, tačiau niekada nebūčiau pagalvojusi, kad ją galima taip šiuolaikiškai, neprimityviai perteikti šokiu, gyva muzika."

Nepaprasta vieta

Laisvūnas KAVALIAUSKAS, paveldosaugininkas, kuris įkūnijo Vydūną dokumentinėje apybraižoje "Išminties mylėtojas"

"Labai patiko spektaklis. Nepaprasta vieta, kur jis vyko. Įspūdingas buvo tiek pats kelias nuo Vakarų laivų gamyklos vartų iki elingo, tiek pats elingas, kuriame vyko spektaklis. Kažin ar rastume Klaipėdoje kitą tokią vietą.

Labai meniškos ir efektingos buvo spektaklio vaizdo projekcijos, patiko ir muzika, ir šokis. Įspūdingas reginys. Galbūt Vydūno kūryba nebuvo išsamiai atskleista, tačiau per pusvalandį aprėpti visas jo idėjas tikrai sudėtinga. Tad kritikuoti tikrai nedrįsčiau.

Esu nuoširdžiai dėkingas menininkams už tokį spektaklį, o laivų statytojams linkiu dažniau įsileisti menininkus į savo erdves."

Pasigedo upės gelmės

Henrikas ŽIŽYS, kultūros bei pramogų renginių prodiuseris, režisierius

"Vien tai, kad šis įvykis buvo apie Vydūną ir jame buvo žmonių, kurie galbūt pirmą kartą išgirdo Vydūno vardą ir sutapatino jo vardą su paveiksliuku, kuris puošė 200 litų kupiūras, - didžiulis pliusas, pagarba.

Vertinant profesiniu požiūriu yra visokių "bet"... Man norėtųsi daugiau Vydūno gelmės ir filosofijos. Mano nuomone, ją geriau išreikštų labiau minimalizuotas vaizdas.

Šiame spektaklyje menininkai sukūrė labai spalvingą vaizdų mozaiką, bet ar daugiau visada yra geriau? Vydūno upės, jos gelmės aš pasigedau. Visgi Vydūnas ne Fredis Merkuris ir ne Mikas Džegeris. Tad man šis kūrinys paliko dviprasmišką skonį.

Galbūt prie tokio įspūdžio prisidėjo projekto anonsų suformuotos išankstinės nuostatos. Manau, kad buvo kiek persistengta su teiginiais "Pamatysite, ko nematėte" ir pan.

Kita vertus, darbas padarytas tikrai didžiulis. Didžiausi, komplimentai ir padėka jo iniciatoriams ir kūrėjams."

"Giedančią Vydūno upę" kūrė ir atliko:
Šokių mokykla CODA ir "Bencha theatre".
Idėjos autorė Kristina Norvilė.
Scenarijaus autorė Sondra Simana.
Režisierė Rūta Bunikytė.
Muzikos autorius Kristijonas Lučinskas.
Videoprojekcijos Vesta Obolevičiūtė.
Choreografė Rachel Melief.
Choreografės asistentė Micka Karlsson.
Šokėjai, choreografai Inga Briazkalovaitė, Aurelijus Liškauskas
Grupė "DRIEZHAS": Kristijonas Lučinskas (birbynė, elektronika), Inga Mikulėnė (vokalas), Viktoras Rubežas (mušamieji), Paulius Stonkus (bosinė gitara).
Šviesų dailininkas Stasys Jamantas.
Garso operatorius Mindaugas Putna.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder