VSD neįgalus apsivalyti, nes nenori

VSD neįgalus apsivalyti, nes nenori

Buvusio FNTT direktoriaus, dabar Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko, generolo Vitalijaus Gailiaus pateikta informacija apie Lietuvos valstybę užvaldančios nusikalstamos saugumiečių gaujos veiklą nė motais net parlamentinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariams, kuris vakar gilinosi į antraeilius klausimus.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) vakar nė kiek neatsižvelgė į V.Gailiaus atskleistus faktus apie buvusių bei esamų Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojų veiklą, kuri, parlamentaro nuomone, laužo ir įstatymus, ir Konstituciją.

Apie tai V.Gailius išsamiai papasakojo interviu „Respublikai“, kurį išspausdinome vakar. Apie tai Seimo narys atvirai kalbėjo ir per televiziją.

Tyli už leidimą

Tačiau NSGK nariai vakar nuo ryto svarstė pasiūlymus dėl Civilinio kodekso papildymo, gilinosi į Akcinių bendrovių, Įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymus, aptarė krašto apsaugos sistemos plėtros programą, kalbėjosi apie saugumo užtikrinimą Lietuvos diplomatinėse atstovybėse.

Apie saugumiečių gaujos, kurią aiškiai įvardijo buvęs Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktorius, dabar Seimo narys V.Gailius keliamus pavojus NSGK nariai tikriausiai būtų nė neužsiminę, nors posėdyje dalyvavo pats VSD generalinis direktorius Gediminas Grina.

Atrodė, kad NSGK posėdyje V.Gailių vakar palaikys bent vienas parlamentaras - Remigijus Ačas, kuris kreipėsi į G.Griną. Tačiau Seimo nariui rūpėjo tik teismo į darbą sugrąžinto FNTT direktoriaus pavaduotojo Vytauto Giržado leidimo dirbti su slapta informacija klausimas.

VSD vadovas G.Grina be užuolankų pareiškė, kad FNTT pareigūno sugrąžinimas į pareigas yra tik į krūmus dėjusio vidaus reikalų ministro Dailio Barakausko reikalas, o VSD lieka nuošalyje, pritaria teismo sprendimo vykdymui.

„Dėl V.Gailiaus aš klausimo nekėliau, nes gerbiu VSD direktorių G.Griną, - „Respublikai“ sakė R.Ačas. - O ką pasakė mano kolega Seimo narys V.Gailius apie tą gaują, nelabai ir žinau, nesu įsigilinęs. Kadaise VSD man atsisakė suteikti leidimą dirbti su slapta informacija. Kreipiausi į teismą, jis nusprendė, kad VSD neteisus, man privalo tą leidimą suteikti. VSD ginčijo sprendimą, byla keliavo į aukštesnes instancijas ir procesas užtruko gal apie šešerius metus. Tik atėjus dirbti G.Grinai aš tą leidimą gavau, todėl VSD tikrai jokių pretenzijų neturiu“.

NSGK nieko nežino

Pasibaigus NSGK posėdžiui, „Respublika“ teiravosi šio komiteto pirmininko Artūro Paulausko, kodėl V.Gailiaus atskleisti faktai apie VSD voratinklį niekam taip ir neparūpo.

- Ar šiandien NSGK svarstė tai, apie ką viešai prabilo V.Gailius? - „Respublika“ paklausė Artūro Paulausko.

- Mes paklausėme tik dėl galimybės V.Giržadui toliau eiti FNTT direktoriaus pavaduotojo pareigas ir atgauti teisę dirbti su slapta informacija. VSD vadovas G.Grina atsakė, kad po teismo sprendimo jokių problemų nebėra.

- V.Gailius sako, kad egzistuoja buvusių ir esamų saugumiečių gauja, kuri užsiima antikonstitucine veikla. Kodėl jūsų tai nedomina?

- Komitetas tokių duomenų neturi, mes tai pirmą kartą išgirdome, todėl toks klausimas net nebuvo įtrauktas į darbotvarkę. Jis nebuvo net aptartas.

- Kodėl?

- Todėl, kad jo nebuvo darbotvarkėje.

- O kas jums, kaip komiteto pirmininkui, sutrukdė šį itin aktualų ir svarbų klausimą įtraukti į darbotvarkę?

- Aš pirmiausiai nevartočiau tokių terminų kaip „gauja“. Antra - mes neturime jokių faktų, kuo paremti tokie V.Gailiaus pasisakymai. Kai žinosime konkrečiau, ką jis nori pasakyti, tuomet galbūt galėsime svarstyti.

- Jums nesvarbu, apie ką prabilo V.Gailius?

- Aš girdėjau tik kad jis naudoja tokį terminą - „gauja“, bet kas po juo slypi, aš negirdėjau.

„Respublikai“ belieka priminti, kad V.Gailiaus minimos buvusių bei esamų saugumiečių gaujos veikla itin aktyviai buvo vykdoma ir tuomet, kad VSD generaliniu direktoriumi dirbo Arvydas Pocius. Jį į VSD vadovus tiesiogiai protegavo tuometinis Seimo pirmininkas A.Paulauskas.

VSD šefas Gediminas Grina: „Mums reikia kaltinimų“

Vakar ir VSD generalinis direktorius Gediminas Grina davė interviu „Respublikai“.

- Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius aiškiai pasakė, kad VSD dirba daug puikių, gerų ir sąžiningų žmonių, tačiau kai kurie esami ar buvę saugumiečiai susibūrė į nusikalstamą gaują. Kaip departamentas reaguos į tokį pareiškimą?

- Pirmiausia - VSD nekomentuoja Seimo narių pasisakymų. Jie yra iš etinės srities, kol nėra pateikta faktų. Kol yra tik etika, vadinasi, yra kitos institucijos, kurios tokius dalykus vertina.

- Ar jūs apskritai reaguosite, kaip atsakys departamentas į tai, ką sako ne gatvės praeivis, o buvęs Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas, FNTT direktorius, dabar - parlamentinės Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius?

- Mes dar neturime jokios formalios medžiagos, kuri leistų imtis kokių nors veiksmų.

- Kalbėdamas apie prieš Konstituciją einančių saugumiečių veiklą, V.Gailius jau įvardijo vieną asmenį - jūsų pavaduotoją R.Vaišnorą, kuris, be kita ko, esą užsiėmė ir nuosavo būsto nuomos užsienio diplomatams verslu, nes turėjo išskirtines sąlygas gauti gerų klientų?

- Tas, kas tai paskleidė, turi mums pateikti konkrečią informaciją. Mes ją priimsime, nes visą laiką priimame informaciją. Tik šiuo atveju niekas jokios informacijos neduoda.

- Kokių minčių jums asmeniškai sukėlė V.Gailiaus atskleista nelegali saugumiečių veiklos sistema?

- Man pačiam kyla klausimas, kodėl juodinamos valstybės institucijos nepateikiant jokių faktų?

- Seimo narys kalba ne apie visą VSD, o tik apie buvusių ar esamų saugumiečių gaują.

- Kartoju dar kartą - kai bus konkreti medžiaga šiuo klausimu, tuomet ji ir bus atiduota atitinkamoms institucijoms arba ją vertinsime patys.

- Kokios medžiagos jums reikia, jei parlamentaras jau tiek daug papasakojo viešai?

- Mums reikia kaltinimų dėl veiklos. Arba jeigu V.Gailius turi konkrečios informacijos, tegul jis kreipiasi į prokuratūrą ir mes su ja bendradarbiausime, atliksime tyrimus.

- Bet juk kalbama apie slaptai veikiančią organizuotą grupę?

- Tai iš kur tas žmogus, kuris apie tai kalba, viską žino?

- Ar VSD įgalus apsivalyti nuo tokių žmonių, kurie, pasak V.Gailiaus, veikia prieš įstatymus?

- Aš nesuprantu tokio žodžio - apsivalyti. Arba yra teisėta veikla, arba neteisėta.

- Tačiau ant VSD mesta rimta dėmė - su ja ir pasiliksite ar bandysite savo mundurą išsiskalbti?

- Tai visą laiką ant mūsų viską meta. Šiandien aš net neturiu ką skalbti, nes kalbėjimai neparemti faktais nėra skalbimas.

Jeigu konkretūs pareigūnai atliko konkrečią nusikalstamą veiką, tai privalo tirti atitinkamos institucijos. Kol aš esu VSD direktorius, nė vieno žmogaus nedengsiu, jei jis vykdo nusikalstamą veiklą.

O kalbant apie ant mūsų metamas dėmes turiu pasakyti, kad privalome būti geležiniais žmonėmis, nes kitaip tapsime politizuoti.

- Kodėl VSD taip aktyviai dalyvavo tuometinių FNTT vadovų V.Gailiaus ir V.Giržado atleidimo iš darbo procese?

- Mes ne aktyviai dalyvavome, o vykdėme prokuratūros nurodymą vykdyti tyrimą, ir norėčiau akcentuoti, kad galutinis teismas pripažino, kad visi VSD veiksmai buvo pagrįsti ir teisėti.

- Tačiau nors ir kaip teisėtai bei pagrįstai VSD stengėsi atleisti iš pareigų V.Giržadą, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) jį reabilitavo ir grąžino į darbą?

- Na, ką (pauzė). Tai o ką mes turime su tuo bendro?

- V.Gailius sako, kad V.Giržado tyrimo VSD melo detektoriumi - poligrafu - išvados buvo suklastotos?

- Jokio klastojimo nebuvo. Poligrafu atlikti labai paprasti tyrimai, tad apie juos net nėra ką diskutuoti.

- Kodėl apskritai VSD demonstravo tokį aktyvumą dėl V.Gailiaus ir V.Giržado - ar kone pagrindinė saugumo funkcija yra persekioti Lietuvai gerai dirbančius teisėsaugininkus?

- Čia buvo ne aktyvumas, o pareigų vykdymas.

- Kaip tuomet suprasti tokį faktą, kad LVAT nagrinėjant V.Gailiaus ir V.Giržado bylas, VSD pareigūnai staiga užgriuvo tą patį teismą ir ėmė tikrinti, kaip čia laikomasi valstybinių paslapčių apsaugos reikalavimų?

- Mes tikriname visus paslapčių subjektus ir čia nėra jokio sutapimo.

- Ar teismo patikrinimas buvo planinis, t.y. numatytas iš anksto?

- Per metus mes tikriname daug institucijų.

- Kodėl teismo patikrinimas taip sutapo su FNTT vadovų bylų nagrinėjimu, ar tai nebuvo spaudimas teisėjams aiškiai parodant, kaip jie turėtų baigti V.Gailiaus ir V.Giržado bylas?

- Nežinau kodėl sutapo, nes mes tokių taktinių klausimų nesprendžiam.

- Ar LVAT tikrintas asmeniškai su jūsų žinia?

- Aš, kaip direktorius, konkrečiai į kiekvieną patikrinimą nesigilinu, nes tai yra rutininė procedūra, kuri atliekama visose institucijose. Ir nieko stebuklinga tame teisme nebuvo rasta.

- Jūs nemanote, kad šis VSD patikrinimas buvo aiškus spaudimas teismui tik dėl V.Gailiaus ir V.Giržado?

- Aš politinių vertinimų nedarau apie jokius spaudimus.

Daugiau apie banditus iš VSD skaitykite dienraštyje „Respublika“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder