VRK skirsto į mylimus ir nemylimus

VRK skirsto į mylimus ir nemylimus

Liberalų sąjūdžio atstovai įtariami Trakuose klastoję savivaldos rinkimų rezultatus, tačiau iki šiol jokių sankcijų nesulaukė. Gal todėl, kad jie liberalai? Juk ši partija kartu su konservatoriais visada reiškia paramą prezidentei Daliai Grybauskaitei. Tačiau ar tai nėra dvejopų standartų taikymas, kai, pavyzdžiui, 4 Darbo partijos nariai per Seimo rinkimus buvo išbraukti iš sąrašų už įtarimus, kurie tikrai ne sunkesni nei rezultatų klastojimas, nors jų kaltė net ir liko neįrodyta?

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas dar pirmadienį pranešė apie situaciją Trakuose, kur rastos pažeistos išankstinio balsavimo vokų plombos.

„Mūsų nuomone, plombos iš tikrųjų buvo pažeistos. Pirmą kartą su tuo susiduriame, plombų pažeidimas yra akivaizdžiai matomas“, - pareiškė Z.Vaigauskas. Pasak jo, akivaizdžiai matoma, kad dalis biuletenių buvo negaliojantys, bet didžiojoje dalyje tų biuletenių buvo balsuota už Liberalų sąjūdžio kandidatus ir tuos pačius kandidatus. Tačiau Z.Vaigauskas ne tik neįvardino, kokia bausmė sukčių laukia, bet net ir neįvardino įtariamųjų pavardžių. Jokios reakcijos nėra ir iš prezidentūros, kuri visiškai kitaip reagavo per 2012 m. Seimo rinkimus, kai buvo paskelbta, esą 4 Darbo partijos nariai pirko kalinių balsus. Prezidentūra tada iškart pareiškė, kad į tai „turi būti sureaguota principingai“. Taip ir buvo pasielgta: visi kandidatai pašalinti iš sąrašų, nors vėliau jų kaltė ir nebuvo įrodyta.

„Jie taip ir liko liudytojais, o visi kiti minėti byloje buvo išteisinti. Tačiau žalos niekas jiems neatlygins. Mes Seime bandėme priimti sprendimą, kad jie būtų grąžinti į sąrašą, ir Živilė Pinskuvienė būtų tapusi Seimo nare, tačiau Konstitucinis Teismas išaiškino, kad tai kažkodėl prieštarautų Konstitucijai, nors nebuvo jokių įrodymų, kad kažkas pažeidė rinkimų teisę. O liberalų atveju mes matome suklastotus rinkimų biuletenius. Todėl Trakuose rinkimų rezultatai turėtų būti naikinami ir kaltieji išbraukti iš sąrašų. Jei dėl biuletenių klastojimo būtų įvardinami ne liberalai, o Darbo partijos atstovai, jie iškart būtų pašalinti iš rinkimų arba rezultatai būtų paskelbti negaliojančiais, kaip buvo ir dėl minėtų 4 Darbo partijos narių ar dėl Seimo nario rinkimų Zarasuose, kur irgi buvo minėtas Darbo partijos atstovas. O dabar viskas ramu. Į politines partijas Lietuvoje žiūrima selektyviai. Nors pažeidimas šiuo atveju kur kas šiurkštesnis, jokios reakcijos kol kas nėra“, - piktinosi Seimo Darbo partijos seniūnas Vytautas Gapšys.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis tvirtino, kad jo bendražygiai kol kas nejudinami ne todėl, kad partija nuolat reiškia paramą prezidentei D.Grybauskaitei.

„Kol kas, kiek suprantu, dar vyksta tyrimas, todėl jokių sankcijų ir nėra. Jei paaiškės, kad kažkas tikrai buvo neskaidraus, tokie politikai turi būti patraukti per patrankos šūvį nuo mūsų partijos ir turi būti paskelbti nauji rinkimai Trakuose. Visų partijų atstovams turi būti taikomi vienodi reikalavimai“, - tvirtino E.Masiulis.

VRK vicepirmininkė Laura Matjošaitytė užtikrino, kad sankcijos kaltiesiems, jei tik jų kaltė bus įrodyta, tikrai bus pritaikytos.

„VRK kol kas renka duomenis ir per 7 dienas nuo rinkimų privalės priimti sprendimą, nes būtent per šį terminą komisija turi patvirtinti rinkimų rezultatus. Jei nustatysime, kad rinkėjų valia buvo iškreipta, bus taikomos sankcijos. Sprendimas tikrai bus objektyvus, tikrai nebus žiūrima, kokiai partijai kas priklauso“, - užtikrino L.Matjošaitytė.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder