Vitalijus Gailius: Politikai ir teisėjai nebegalės išvengti atsakomybės slėpdamiesi už imuniteto

Vitalijus Gailius: Politikai ir teisėjai nebegalės išvengti atsakomybės slėpdamiesi už imuniteto

Seimas vienbalsiai priėmė Baudžiamojo kodekso pataisas, numatančias, kad politikai ir teisėjai nebegalės išvengti atsakomybės, slėpdamiesi už savo imuniteto.

Pasak pataisų autoriaus, Seimo nario Vitalijaus Gailiaus, įtvirtinta, kad teismų bylose senaties eiga privalo būti sustabdyta tol, kol nusikalstamą veiką padaręs asmuo turės imunitetą nuo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn. Senaties skaičiavimas atsinaujina nuo tos dienos, kai gaunamas leidimas asmenį patraukti atsakomybėn.

"Šiandien Seimas vienbalsiai balsavo už pataisas - tai geras signalas ir aiškus įsipareigojimas ateičiai. Politikams ir teisėjams imunitetas suteiktas ne tam, kad juo piktnaudžiautų bėgdami nuo atsakomybės. Ne vieną kartą matėme, kai ilgos imunitetą turinčių asmenų kadencijos tampa rimta kliūtimi siekiant vykdyti teisingumą. Dabar šito kliuvinio nebelieka", - teigė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys V. Gailius.

Už kodekso pataisas balsavo 75 Seimo nariai.

Seimo narių, ministrų ir teisėjų imunitetai nuo baudžiamosios atsakomybės yra įtvirtinti Konstitucijoje ir šalies įstatymuose.

V. Gailiaus duomenimis, analogiškos nuostatos dėl senaties terminų stabdymo galioja Austrijoje, Italijoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder