Virginija Baltraitienė: RRA vadovai seniai kėlė įtarimą

Virginija Baltraitienė: RRA vadovai seniai kėlė įtarimą

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (RRA) ir jos vadovai jau kurį laiką kėlė nepasitikėjimą, LRT RADIJUI sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Pažymą dėl neskaidrių viešųjų pirkimų buvo pateikusi ir Viešųjų pirkimų tarnyba. Pasak V. Baltraitienės, ji siekė, kad būtų nušalinti abu vadovai.

„Pati agentūra ir jos vadovai mums seniai kėlė įtarimą. Buvo atliktas ir auditas, mūsų patikrinimas. Ir po Viešųjų pirkimų tarnybos pažymos buvo sutarta su direktore, kad ji turi išeiti. [...] Buvau sakiusi ir naujai laikinai direktorei, ir senai, jog, mano nuomone, turėtų būti sutarta, kad ir patarėjas išeitų iš darbo“, – sako V. Baltraitienė.

Jos teigimu, vyriausiasis patarėjas Žilvinas Putramentas nebuvo atleistas, nes RRA juridinis statusas yra valstybės įmonė, kuri nėra tiesiogiai pavaldi ministrei.

„Tai yra direktoriaus apsisprendimo reikalas. Na, buvo, matyt, nusprendę dar palikti patarėją, bet, kaip minėjau, pati įstaiga mums kėlė nepasitikėjimą ir valdybai buvo pavesta žiūrėti naujai vykdomus pirkimus, viską tikrinti po padidinamuoju stiklu. Ir ta nuojauta neapgavo“, – teigia žemės ūkio ministrė.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė kyšininkavimu įtariamus RRA vadovus. STT įtaria, kad kyšius ėmė vyriausiasis patarėjas su Darbo partija (DP) susijęs Ž. Putramentas ir buvusi direktorė Rasita Kraujalytė-Noreikienė. Taip pat buvo sulaikyta dviejų įmonių savininkė, kuri įtariama jų papirkimu.

STT atstovas Ruslanas Golubovas LRT RADIJUI sako, kad įtariamieji buvo sukūrę korupcijos schemą, pagal kurią verslininkei buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti agentūros organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus.

„Schema išties įdomi. Mūsų žiniomis, verslininkė papirkinėdavo valstybės tarnautojus dovanų čekiais, kurių bendra vertė yra apie 10 tūkst. eurų. Įdomiausia šioje schemoje yra tai, kaip paskui buvo išgryninami pinigai, t. y. galimai korumpuoti valstybės tarnautojai už tuos čekius įsigydavo tam tikras prekes, vėliau jas grąžindavo ir gaudavo grynuosius pinigus“, – aiškina R. Golubovas.

Pareigūnų teigimu, bendra kyšių vertė siekia apie 10 tūkst. eurų, o už juos laimėta beveik 130 tūkst. eurų vertės viešųjų pirkimų.

Įtariamųjų darbo ir gyvenamosiose vietose atliktos kratos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder