Užblokuota svetainė - smūgis pasitikėjimui

Užblokuota svetainė - smūgis pasitikėjimui

Internetas verslui atveria plačias auditorijos pasiekiamumo galimybes, tačiau paieškos sistemos sykiu yra ir galinga įvaizdžio formavimo priemonė, klientų akyse galinti pridėti ne tik pliusų, bet ir minusų. Bandant patekti į įvairių įmonių interneto svetaines kartais atsirandantis užrašas, jog tai yra žalinga vartotojo kompiuteriui, gali ne tik įskiepyti nepasitikėjimą, bet ir atnešti finansinių praradimų.

Prieš keletą dienų "Google" paieškos sistema užkrėstu puslapiu buvo paskelbusi naujienų agentūros BNS spaudos centro tinklalapį, neseniai nuo to nukentėjo ir Klaipėdos muzikinio teatro, dienraščio "Vakarų ekspresas" bei nemažai kitų svetainių.

Patekimas į tinklalapius, "pasipuošusius" lentele su užrašu "Reported Attack Site!", lankytojams blokuojamas. Informuojama, jog užkrėstos svetainės bando įdiegti programas, kurios vagia privačią informaciją, užkrečia kitus kompiuterius, gadina sistemą. Beje, taip pat skelbiama, jog tik kai kurios užkrėstos svetainės žalingą programinę įrangą platina tyčia, o dažniausiai tai vyksta be savininko žinios ir leidimo.

Teoriškai galima nustatyti ir finansinę žalą, patiriamą dėl svetainės blokavimo, pavyzdžiui, apskaičiavus, kiek klientų tuo metu nepamatė puslapyje patalpintų reklamų arba neįsigijo siūlomos produkcijos.

Saugumui - finansai ir žmonės

Pasak BNS spaudos centro direktoriaus Artūro Račo, iki šiol neaišku, ar svetainė nukentėjo atsitiktinai, ar tai buvo tyčinis įsilaužimas, dėl kurio ji tapo infekuota.

"Virusas užkrėtė ir keleto klientų kompiuterius, o tai visada yra nemalonu", - sakė A. Račas.

Tądien, kai svetainė buvo užblokuota, norintieji joje apsilankyti matė užrašą, jog šis puslapis - pavojingas. Tai kenkia ir įmonės įvaizdžiui - kyla abejonių dėl patikimumo.

"IT skyrius dirbo, surado spragą, uždarė, ir bendromis jėgomis bandome aiškintis, kodėl taip atsitiko. BNS dirbu daugiau nei 10 metų, tačiau nieko panašaus nebuvo atsitikę. Tačiau toks jau tas internetinis verslas, kad tenka susidurti su panašiais dalykais", - sakė R. Račas.

Pakenkimą, kaip didžiausią žalą įmonės reputacijai, įvardija ir internetinės parduotuvės pigu.lt direktorius Dainius Liulys. Daugeliui interneto parduotuvių, anot jo, po to būtų sunku atsigauti ir susigrąžinti pirkėjų pasitikėjimą.

Nukentėti nuo svetainės blokavimo ar įsilaužėlių atakų pigu.lt neteko.

"Mes, būdami parduotuvė internete, skiriame patį didžiausią dėmesį savo svetainės saugumui ir užtikriname, kad mūsų pirkėjai nenukentės - tai liečia asmens duomenų konfidencialumą, atsiskaitymo už prekes saugumą ir kitus svetainės veikimo aspektus, - sakė D. Liulys. - Patys kiekvieną dieną testuojame savo svetainę ir nuolat diegiame naujas apsaugos priemones.

Mes esame jau gana didelė parduotuvė internete, ir todėl galime skirti pakankamus finansinius ir žmogiškuosius išteklius, kad užtikrintume svetainės veikimą ir saugumą. Žiūrint į šį darbą atsakingai, paprastai pavyksta apsisaugoti nuo bet kokių bandymų įsilaužti."

Galimos turtinės žalos dydį, jeigu svetainė nukentėtų dėl užsikrėtimo virusu ir blokavimo, D. Liulys neskubėjo įvardyti. Anot jo, pirkėjų pasitikėjimą išmatuoti ir įvertinti skaičiais būtų sunku.

"Tiksliausia būtų sakyti, jog mūsų vardas yra svarbiausia, ką turime, ir dedame visas pastangas, kad mūsų pirkėjai ir toliau mumis pasitikėtų", - sakė jis.


Meškos paslauga

Pasak svetaines administruojančios įmonės "Profis" direktoriaus Filipo Borcovo, problema, kai blokuojama interneto svetainė, atsiranda dėl viruso - paieškos sistema "Google" įspėja apie jį, kai kurios naršyklės į tokį puslapį neleidžia įeiti.

Bėda ta, kad net ir panaikinus virusą "Google" gali dar kurį laiką išlaikyti informaciją apie užkrėstą svetainę. Pavyzdžiui, virusą pašalinus per keletą minučių, lentelė, informuojanti apie lankytojų kompiuteriams galimą žalą apsilankius tokiame puslapyje, gali būti išmetama dar porą dienų.

"Taip "Google" padaro ir meškos paslaugą - demotyvuoja vartotojus, daro antireklamą. "Google" taip pat yra žiniasklaidos priemonė, nors mes to dažniausiai nesuvokiame", - sakė F. Borcovas.

Anot jo, paieškos sistema formuoja įvaizdį apie svetainę. Pavyzdžiui, jeigu įvedus raktažodį tam tikros įmonės tinklalapis išmetamas pirmasis, gali susidaryti įspūdis, kad ši įmonė yra didžiausia, svarbiausia savo srityje ir pan., nors taip galbūt ir nėra.

Svetainės blokavimas veikia panašiai - įvaizdis lankytojų akyse gali kristi.

"Viena iš priežasčių, kodėl svetainėje atsiranda virusas - kas nors iš administratorių jį turi savo kompiuteryje ir įkelia. Gali būti ir piktybiškai - kas nors siekia prisijungti ir įkelti. Gali būti užkrėstas serveris", - vardijo F. Borcovas.

Dažniausiai, anot jo, tokios problemos atsiranda dėl nesaugių sistemų, t. y. virusai patenka per paliktas saugumo spragas.

"Daugelis svetainių turi vietų, kur atidarytos durelės. Jeigu turime svetainę tame pačiame serveryje, galime visiems į direktoriją sukelti virusus", - sakė F. Borcovas.

Anot jo, jeigu jau yra virusas, tai yra ir naudos iš jo gavėjas, nors taip būna ne visada - kartais virusais užkrečiama tiesiog šiaip sau.

Virusas į naršyklę gali įrašyti kokią nors nepageidaujamą informaciją, prie naršymo istorijos "prikabinti", pavyzdžiui, pornografijos tinklalapį ir pan. Tai gali būti daroma ir reklamos sumetimais.

Anot F. Borcovo, nuo virusų nukenčia apie 1 proc. interneto svetaines turinčių žmonių.

"Panaikinti virusą dažniausiai labai paprasta. Sudėtingiausia padaryti taip, kad jis nebeatsirastų. Gali net ir nežinoti, iš kur jis atsirado", - sakė jis.

Į policiją nesikreipta

Lina NEMEIKAITĖ, Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus atstovė
Pranešimų dėl interneto svetainių blokavimo esant užsikrėtimui virusu policijoje nėra užfiksuota.

Įvairūs pareiškimai tiek iš fizinių, tiek iš juridinių asmenų gaunami. Jei veikoje yra nusikaltimo požymių, pradedami ikiteisminiai tyrimai. Dažniausiai jie pradedami pagal tam tikrus Baudžiamojo kodekso straipsnius. Atliekami ikiteisminiai tyrimai, identifikuojami asmenys, nustatoma, kas padarė nusikalstamą veiką, byla perduodama nagrinėti į teismą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder