Už karinius mokymus būtų kompensuojama maždaug 3000 litų studijų kainos

Už karinius mokymus būtų kompensuojama maždaug 3000 litų studijų kainos

Atlikus bazinius karinius mokymus galėtų būti kompensuojama maždaug 3000 litų studijų kainos arba teikiama maždaug 3600 litų siekianti subsidija darbui. Studijų kompensavimas, subsidijos, palengvinimai stojant į aukštąsias mokyklas yra svarstomi kaip galimybė karinius mokymus padaryti patrauklesnius.

Baziniai kariniai mokymai yra numatyti parengtame ir Seime svarstomame Karo prievolės įstatymo projekte. Jame minima, kad dėl konkrečių skatinimo dydžių, atsižvelgdama į šalies finansinę situaciją, turėtų spręsti Vyriausybė.

Prognozuojama, kad atlikusiems karinius mokymus trejus metus galėtų būti kompensuojama maždaug 10 proc. vidutinės studijų kainos, o subsidija darbui siektų iki 1,5 minimalios mėnesinės algos dydžio.

"Jeigu žmogus tas kelias savaites sėkmingai praeis bazinius karinius mokymus, įstojus į aukštąją mokyklą 3 metus jam bus kompensuojamas mokslas, ir tai sudarys maždaug 3 tūkst. litų, panašus principas ir su darbdaviais - yra prisirišta prie minimalaus atlyginimo dydžio, ir tam tikra suma pinigų bus jam kompensuojama, grįžus iš mokymų ir įsidarbinus", - sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė trečiadienį žurnalistams.

Kaip skatinimo priemonė, numatomos ir tam tikros lengvatos stojant į aukštąsias mokyklas. Svarstoma, kad praėjusiems bazinius karinius mokymus galėtų būti pridedamas papildomas balas.

Krašto apsaugos ministrė yra linkusi pritarti Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pasiūlymui, kad dėl papildomo balo stojantiesiems galėtų spręsti kiekviena aukštoji mokykla atskirai, ir nesutinka, kad toks palengvinimo įvedimas būtų išskirtinė ir neigiama diskriminacija kitų atžvilgiu.

"Šiuo metu papildomi balai yra numatyti sportininkams, gerai pasirodžiusiems olimpiadose, tai aš manau, kad ir bazinius karinius mokymus atlikusius jaunuolius už tą jų pareigos atlikimą būtų galima taip paskatinti", - sakė R. Juknevičienė.

Šaukimas į privalomąją pradinę karo tarnybą buvo sustabdytas 2008 metais, tačiau tuo metu nebuvo pasiūlytas būdas, kaip įgyvendinti konstitucinę pareigą - parengti pakankamą skaičių tinkamai krašto gynybai pasiruošusių piliečių.

Naujos redakcijos įstatymo projekte siūloma įvesti bazinius karinius mokymus, kurie galėtų trukti nuo 50 iki 90 dienų, dėl tikslios trukmės dar neapsispręsta. Juose savanoriškai galėtų dalyvauti 18-38 metų asmenys.

Mokymuose galėtų dalyvauti tiek merginos, tiek vaikinai. 19-26 metų jaunuoliai galėtų būti šaukiami privalomai, tačiau tai būtų daroma tik tuo atveju, jei nebūtų surinktas reikiamas savanorių skaičius. Jie būtų atrenkami atsitiktine tvarka - pasinaudojant kompiuterine programa. Jeigu norinčiųjų būtų per daug, atsitiktine tvarka būtų atrenkamas reikiamas skaičius.

Dalyvaujantieji mokymuose gautų išmokas buitinėms reikmėms - maždaug 130 litų per mėnesį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder