"Stinger" raketomis sunaikino visus taikinius

"Stinger" raketomis sunaikino visus taikinius

Balandžio 2 d. Baltijos jūroje nuo Lietuvos karinių jūrų pajėgų štabo ir aprūpinimo laivo „Jotvingis" (N42) denio vykusiose Lietuvos karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono kovinio šaudymo iš raketinio oro gynybos komplekso „Stinger" pratybose „Gintarinė strėlė 2014" visi paleisti Lietuvos karių šūviai buvo taiklūs – visi taikiniai jūroje ir ore sunaikinti.

„Lietuvos kariai pirmą kartą šaudė į Lietuvoje mokslininkų pagamintus taikinius, kurie atitinka naikintuvų greičio ir skleidžiamos šilumos parametrus“, – sakė mokymus stebėjęs Lietuvos kariuomenes vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius. Pasak kariuomenes vado, šimtaprocentinis pataikymas yra bendrų Lietuvos kariuomenės pajėgų pastangų, bendradarbiavimo ir pasirengimo rezultatas.

Pagrindinis šią savaitę vykstančių pratybų tikslas - patikrinti raketų „Stinger" privalumus ir trūkumus ginant laivą nuo galimų atakų iš oro, treniruoti ir įvertinti Oro gynybos bataliono karių kovinį pasirengimą.

Per pratybas kariai taip pat buvo treniruojami veikti nuo gegužės vidurio NATO greitojo reagavimo pajėgoms skiriamo Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivo „Jotvingis" įgulos sudėtyje. Taip Lietuvos karinių jūrų pajėgų kariai tęsia pasiruošimą budėti NATO greitojo reagavimo pajėgų NATO priešmininių laivų junginyje (angl. Standing NATO Mine Countermeasures Group One, SNMCMG1), kuriam nuo gegužės vidurio vadovaus Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkas komandoras Giedrius Premeneckas.

Lietuva NATO junginiui skirs vadovavimo ir aprūpinimo laivą „Jotvingis” bei štabo karininkų, kurie sudarys tarptautinio junginio štabo pagrindą. Tai bus pirmas kartas, kai vienos iš Baltijos šalių karininkas vadovaus NATO nuolatinės parengties junginiui.

Pratybose „Gintarinė strėle 2014" taip pat buvo išbandomas Kauno technologijų universiteto gynybos technologijų instituto sukurtas raketinis taikinys.

Šaudymai į taikinius vyko kariniams mokymas skirtoje teritorijoje Baltijos jūroje, kuri pratybų metu buvo uždaryta laivams ir orlaiviams.

Kovo pabaigoje Oro gynybos bataliono kariai taikytojai treniravosi Nyderlanduose su AST DOME treniruokliu. Gilindami įgūdžius bataliono raketinės sistemos „Stinger" skyrių vadai ir taikytojai Karinių jūrų pajėgų mokymo centre baigė bazinį jūreivio kursą, o vasarį – laivo artileristo kursą.

Raketinis oro gynybos kompleksas „Stinger" yra skirtas teritorijų ir svarbių objektų gynybai nuo antpuolių iš oro. Sistemoje naudojamos raketos, kurios, priklausomai nuo modifikacijų, gali sunaikinti priešišką orlaivį ar kitą taikinį 5 km atstumu ir daugiau nei 3 km aukštyje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder