Socialdemokratų ir premjero reitingai toliau krenta

Socialdemokratų ir premjero reitingai toliau krenta

Balandžio mėnesį reikšmingai mažėjo ir valdančiosios Socialdemokratų partijos, ir jos vadovo ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus reitingai, rodo šeštadienį dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbiama visuomenės nuomonės apklausa.

Tuo metu buvusį vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį prisiviliojusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos reitingai nuosekliai didėja - ši partija balandį pakilo į antrąją poziciją reitingų lentelėje.

Už socialdemokratus per rinkimus, jeigu jie vyktų kitą sekmadienį, teigė, jog balsuotų 15,7 proc. (kovą - 21,2 proc.) bendrovės „Vilmorus“ apklaustų šalies gyventojų. Vasarį socialdemokratų reitingas siekė 23 procentus.

Nepaisant kritimo socialdemokratai išlieka pirmi partijų reitingų lentelėje.

Apklausos duomenimis, premjeru balandžio mėnesį pasitikėjo 47,1 proc. apklaustų gyventojų, kovą ministro pirmininko reitingas siekė 50,7 procentus. Pasak „Vilmorus“ direktoriaus Vlado Gaidžio, A.Butkevičiaus reitingas smunka ketvirtą mėnesį iš eilės.

„Čia yra didžiulis, didžiulis kritimas, praradimas. (...) Socialdemokratų viešųjų ryšių kampanija, gelbėjantis nuo skandalų, nebuvo tinkama“, - BNS sakė V.Gaidys, apibendrindamas Socialdemokratų partijos ir premjero reitingus.

Pasak sociologo, ministrą pirmininką balandžio mėnesį neigiamai vertino 29,2 proc. apklaustųjų, kovo mėnesį - 25,5 proc., o vasario mėnesį - 21,9 procentai.

Valstiečiai mina ant kulnų

Balandžio mėnesį partijų reitingų lentelėje į antrą vietą pakilo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, su kuria apie kandidatavimą Seimo rinkimuose paskelbė buvęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Į antrąją vietą valstiečiai šoktelėjo iš šeštos pozicijos, kurioje buvo kovą (7,1 proc.). Balandį už juos nurodė ketiną balsuoti 11,1 proc. respondentų.

„Valstiečių ir žaliųjų sąjunga metus laiko po truputį nepastebimai kilo ir niekas apie tai nekalbėjo. Tiktai kai buvo pranešta, kad S.Skvernelis eis su jais į rinkimus, tada ta informacinė izoliacija pratrūko ir tada pradėjo visi kalbėti apie tą partiją, ne tik apie S.Skvernelį, ir ji labai gerai pasinaudojo žiniasklaidos dėmesiu“, - teigė V.Gaidys.

Už Liberalų sąjūdį balsuotų 9,6 proc. (10,4 proc.) rinkėjų.

„Tvarkos ir teisingumo“ partiją rinktųsi 8,4 proc. (7,7 proc.) atsakiusiųjų, Tėvynės sąjungą - Lietuvos krikščionis demokratus 8 proc. (10,2 proc.) rinkėjų, Darbo partiją - 7,7 proc. (6,8 proc.) apklaustųjų. Už Lenkų rinkimų akciją balsuotų 2,5 proc. (3,2 proc.) respondentų.

Rinkimuose nebalsuotų 12,1 proc. gyventojų, o 19,5 proc. apklausos dalyvių teigė nežinantys, ką rinktis.   

Populiariausias politikas - S.Skvernelis

Populiariausiu politiku balandžio mėnesį išliko buvęs vidaus reikalų ministras S.Skvernelis, nors jo reitingas nusmuko daugiau nei 4 proc. punktais. Buvusį ministrą balandį palankiai vertino 56,3 proc., o kovą - 60,9 procentai apklaustųjų.

„Anksčiau S.Skvernelis buvo specialistas, profesionalas ir nieko bendro su politika neturėjo, o dabar jis eina į politiką, eina prie partijų ir tie žodžiai „partija“ ir „politika“ mažina jo reitingą, bet jis dar turi daug rezervų“, - sakė „Vilmorus“ direktorius V.Gaidys.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės populiarumas balandį siekė 53,2 proc. (52,8 proc.), A.Butkevičiaus 47,1 proc. (50,7 proc.), Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio 43,1 proc. (44,5 proc.), Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio 41,7 proc. (42,7 proc.).

Į populiariausių politikų dešimtuką taip pat pateko Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Valentinas Mazuronis, Vilniaus meras liberalas Remigijus Šimašius, užsienio reikalų ministras socialdemokratas Linas Linkevičius ir „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas.

Gyventojams geriausiai toliau atstovauja D.Grybauskaitė

Balandį Lietuvos gyventojams toliau geriausiai atstovavo prezidentė D.Grybauskaitė.

Apklausos duomenimis, 16,4 proc. (kovą - 18,8 proc.) respondentų nurodė, jog jų interesams geriausiai atstovavo D.Grybauskaitė, o premjeras geriausiai atstovavo 8,9 proc. (12,7 proc.) apklausos dalyvių interesams.

S.Skvernelį atsakydami į šį klausimą nurodė 5,6 proc. (4,4 proc.) apklaustųjų, R.Paksą - 5,5 proc. (4,7 proc.) respondentų, o R.Karbauskį - 4,8 proc. (4,2 proc.) atsakiusiųjų.

Į dešimtuką pagal gyventojų atstovavimo reitingą taip pat pateko E.Masiulis, Liberalų sąjūdžio narys europarlamentaras Antanas Guoga, V.Mazuronis, konservatorių lyderis ir Europos Parlamento narys Gabrielius Landsbergis ir socialdemokratė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Reprezentatyvią apklausą visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ vykdė balandžio 6 - 15 dienomis. Jos metu apklausta 1034 Lietuvos gyventojų nuo 18 metų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder