Šiluvoje prasideda Didieji Šilinių atlaidai

Šiluvoje prasideda Didieji Šilinių atlaidai

Šeštadienį Šiluvoje prasideda didieji Šilinių atlaidai, kuriuose bus minimi Švč. M. Marijos Gimimas, Tikėjimo metai, Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejus bei palaimintojo popiežiaus Jono Pauliaus II apaštališkosios kelionės Lietuvoje 20-metis.

Atlaidai truks devynias dienas ir baigsis rugsėjo 15-ąją.

Vienintelis Lietuvą aplankęs popiežius Jonas Paulius II apaštališkosios kelionės metu prieš 20 metų Šiluvoje viešėjo būtent rugsėjo 7-ąją, todėl bus paminėtas pirmąją Šilinių dieną.

Į pagrindinę atlaidų dieną - rugsėjo 8-ąją - piligrimus palydės jos išvakarėse Šiluvos bazilikoje rengiama vigilija - nuo 19.00 val. per visą naktį vyks Švč. Sakramento adoracija. Ji popiežiaus Pranciškaus kvietimu, skiriama ir maldai už taiką Sirijoje bei visame pasaulyje.

Už Krikštą ir tikėjimą sekmadienį Šiluvos aikštėje priešais Baziliką bus dėkojama švenčiant pagrindinę iškilmių Eucharistiją drauge su Lietuvos vyskupais.

Kaip ir kasmet, atlaiduose bus meldžiamasi už Policijos, Valstybės sienos apsaugos, Gelbėjimo tarnybų darbuotojus, Lietuvos kariuomenę, kunigus, ligonius ir medikus.

Rugsėjo 12-oji atlaiduose skiriama maldai už tautiečius, kurie gyvena ne Lietuvoje, ir jų šeimas. Rugsėjo 14-ąją rengiama Šeimų ir jaunimo, mokyklų, kolegijų ir universitetų diena.

Paskutinė atlaidų diena skiriama maldai už politikus, verslininkus, žemdirbius, kultūros, švietimo ir mokslo, žiniasklaidos darbuotojus, nevyriausybines organizacijas.

Kauno arkivyskupo metropolito S. Tamkevičiaus paraginimu į Šiluvą kviečiama, kaip tikriems piligrimams, dalį kelio nueiti pėsčiomis - kelis kilometrus per Šiluvos šilą. Šiame piligrimų kelyje rugpjūčio 25-ąją buvo pašventintos Kryžiaus kelio koplytėlės.

Tokios piligrimystės tradicijas palaikys ir rugsėjo 8-ąją Šiluvą pasieksiantys tarptautinio piligriminio žygio iš Kryžių kalno dalyviai. Rugsėjo 14-ąją - arkivyskupijos jaunimas, keliausiantys į Šiluvą iš Žaiginio parapijos, ir iš Kauno pėsčiomis atžygiuosiantys ateitininkai.

Šiemet atlaidų dalyviai po pamaldų turės galimybę išgerti arbatos, pabendrauti poilsio zonoje, palapinėse šalia sakraliosios aikštės. Šiluvos kultūros namuose kasdien bus siūloma kultūrinė programa. Piligrimai galės aplankyti Šiluvos muziejų.

Šiluvos atlaidų tradicija kilo XV a. viduryje. Nuo XVII a. pr. ėmė sklisti garsas apie Švč. M. Marijos apsireiškimą Šiluvos apylinkėse bei maloningąjį Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslą didžiajame Bazilikos altoriuje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder