Seimo pirmininkė padėkojo JAV senatoriui Ričardui Durbinui už paramą Lietuvai

Seimo pirmininkė padėkojo JAV senatoriui Ričardui Durbinui už paramą Lietuvai

Darbo vizitą Vašingtone (Jungtinėse Amerikos Valstijose) baigianti Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, susitikusi su lietuvių kilmės JAV senatoriumi Ričardu Durbinu (Richard J. Durbin), kalbėjosi apie Lietuvos narystę NATO ir energetinės nepriklausomybės įtvirtinimą.

Lietuvos parlamento vadovė padėkojo JAV senatoriui už ilgametę paramą Lietuvai ir pakvietė toliau bendradarbiauti stiprinant Lietuvos ir JAV ryšius.

R. Durbinas pagyrė Lietuvą už svarų indėlį į NATO ir pastangas būti ypač aktyvia Aljanso nare.

"Lietuvos dalyvavimas NATO yra pavyzdinis. Ne paslaptis, kad JAV Kongrese prieš priimat šį sprendimą buvo abejojančių dėl Lietuvos gebėjimo būti visaverte NATO nare. Tačiau Lietuva įrodė savo sugebėjimus ir ištesėjo duotą pažadą ne tik naudotis saugumo skydu, bet ir aktyviai prisidėti ji stiprinant. Šiandien drąsiai sakau, kad sprendimas priimti Lietuvą į NATO buvo teisingas", - sakė JAV senatorius.

Susitikime daug dėmesio buvo skirta ir energetinio saugumo aktualijoms. Senatorius domėjosi Lietuvos planais ir veiksmais šioje srityje.

I. Degutienė pažymėjo, kad energetinis saugumas ir nepriklausomybė yra prioritetiniai Lietuvos Vyriausybes sau keliami uždaviniai.

"Suprantame, kad be energetinės nepriklausomybes nebus ir visiškos politines nepriklausomybes. Spręsdami šiuos iššūkius bendradarbiaujame su savo partneriais Europos Sąjungoje, tačiau tikimės ir didesnio JAV dėmesio. Bet visų pirma stengsimės padaryti tai, kas priklauso nuo mūsų pačių - reikia atlikti daugelį iki šiol ilgai atidėliotų namų darbų. Turime panaikinti dujų ūkio monopolį ir atskirti dujų perdavimo ir paskirstymo valdymą. Dabar egzistuojantis dujų ūkio monopolis trukdo atsirasti alternatyvaus dujų tiekimo galimybėms. Tikimės, kad panaikinus monopolį sparčiau pajudės ir suskystintų dujų terminalo projektas, kurio statyba - kitas Vyriausybės uždavinys ir svarbus prioritetas", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė pakvietė JAV senatorių apsilankyti Lietuvoje kitais metais minint kruvinųjų Sausio įvykių 20-ąsias metines.

Susitikimuose Vašingtone drauge su Lietuvos parlamento vadove dalyvavo būsimasis Seimo opozicijos lyderis, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas, Algirdas Butkevičius bei Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris.

Parlamento vadovė į Vilnių grįš penktadienį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder