Seimo viešbutis

Seimo nariai vis dar gyvena sovietmetyje

Seimo nariai, kurie neturi nekilnojamojo turto Vilniuje, turi galimybę gyventi Seimo viešbutyje. Tačiau viešbutis meldžia remonto. Suklypę langai, milžiniški radiatoriai koridoriuose, sovietmetį menantys baldai ir buitinė technika - tokia aplinka kartais priverčia raudonuoti net ir aukštus postus užimančius politikus, sumaniusius pasikviesti svečių.

Skauda širdį

Parlamentaras Petras Gražulis Seimo viešbutyje gyvena jau penktą kadenciją ir trijų kambarių bute praleidžia gana nemažai laiko. Iš Gargždų atvykęs parlamentaras tikina, kad gyventi Seimo viešbutyje galima, tačiau reikėtų bent jau minimalaus remonto, pavyzdžiui, pakeisti langus.

„Lauką šildom, langai neužsidaro. Penktame aukšte gyvenu. O iš viso yra šeši. Žinau, kad per lietų viršutiniame aukšte per stogą bėga vanduo. Valdžia susitvarko visokias socialines įstaigas, tai čia bent jau langus tegul sudeda. Tie sovietiniai baldai tai mat juos devynios. Tačiau nekeisti langai jau yra apsileidimo klausimas. Apsileidęs Seimas dar bando rodyti pavyzdį kitiems - renovuokime, apšiltinkime namus. O patys ką darome?“ - stebėjosi politikas.

Dėl kiaurų langų ir į lauką iškeliaujančios brangios šilumos P.Gražuliui labiausiai ir skauda širdį.

„Juk per visą šį laiką buvo galima du kartus langus pakeisti už tuos pinigus, kurie buvo išleisti pastato šildymui. Lygiai tas pats su radiatoriais. Koridoriuose jie sustatyti ilgiausi ir dar dviem eilėmis. Kur tai matyta? Kas šiais laikais šildo laiptines ir dar šitaip?“ - piktinosi P.Gražulis.

Gėda atsivesti svečių

Seimo viešbutyje netrūksta ir kitokių nepatogumų. Štai P.Gražulio balkone didieji langai ne tik praleidžia šilumą, bet ir iš viso iki galo neužsidaro. Koja pasidarbuoti tenka ir norint bent padoriai užverti ne tik baldų stalčius, bet ir langus. O vienas langas per audrą buvo ir visiškai iškritęs, gerai, kad nieko nesužalojo.

Susižavėjimo nekelia ir butuose įkurdinti sovietinius laikus menantys baldai. Gremėzdiškos sekcijos kartais priverčia raudonuoti prieš užsukusius svečius. Juk tokias retai kur bepamatysi, o svečiai negali patikėti, kad tokius dalykus galima išvysti būtent Seimo viešbutyje. O įsigyti naujų baldų nėra taip paprasta. Reikia gauti kanclerio leidimą, mat šis turi rasti, kur senuosius baldus padėti, negali jų nurašyti.

Jokia prabanga nedvelkia ir žvelgiant į buitinę techniką. Virtuvėje tenka naudotis sena elektrine virykle „Elektra“. Pats Seimo narys yra įsigijęs tik naujesnę skalbyklę.

P.Gražulį juokina kalbos apie Seimo viešbutyje įkurtoje pirtelėje ir baseine prabanga besimėgaujančius Seimo narius. Pirtelė niekada nebuvo kažkuo ypatinga, o ir naudotis ja nelabai kas norėjo, todėl ši dabar yra užrakinta.

„Visas Seimo viešbutis buvo pastatytas atgavus Nepriklausomybę, Lietuvai sunkiais pirmaisiais metais. O dabar per 25 metus nesugebama sutvarkyti net elementariausių dalykų. Erzina toks neūkiškumas“, - stebisi P.Gražulis.

Bėdos įvairios

Seimo nariams, gyvenantiems viešbutyje, kyla ir dar daugiau bėdų. Štai Rimui Antanui Ručiui, ką tik užėmusiam į Europos Parlamentą išvykstančio Valentino Mazuronio vietą, Seimo viešbutyje sunku užmigti. Jis atskleidė, kad miegoti gali eiti tik įsijungęs televizorių, mat kitu atveju iš lovos verčia didžiulė vibracija, kuri sklinda iš po Seimo viešbučiu esančio eismo tunelio.

Su panašiomis bėdomis tekdavo susidurti ir parlamentarui Kęstui Komskiui. Jis anksčiau taip pat gyveno virš tunelio esančiame bute, todėl tekdavo kentėti ne tik triukšmą, bet ir didžiulius dulkių sluoksnius, kurie neišnykdavo net kasdien plaunant kambarius.

Dabar K.Komskis gyvena kitame - buvusio Seimo pirmininko Viktoro Muntiano bute. Politikas džiaugiasi, kad pastarajame prieš 7-8 metus buvo pakeista dauguma baldų.

„Tai yra vienas iš geresnių butų. Bet langas pakeistas tik vienas, visi kiti ne. Virtuvės baldai, tarp jų ir viryklė, taip pat pastatyti prieš 20 metų. Aišku, yra tvarkinga, švaru, bet tikrai remonto prašosi. Aš gyvenu 6-ame, paskutiniame, aukšte, tačiau dabar su tekančiu lietaus vandeniu netenka susidurti. To neišvengdavau ankstesniajame bute, nusiskundimų girdžiu ir iš kolegų. Dabar gyvenu virš Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės, tad stogas toje vietoje yra aptvarkytas“, - pasakojo K.Komskis.

Seimo narys pasakojo žinantis, kad kiauri langai, sienos ir stogas Seimo viešbučio išlaikymą šildymo sezono metu gerokai pabrangina. Šilumos išnaudojama tris kartus daugiau negu netoliese įsikūrusiuose panašaus ploto butuose.

Savarankiška nuoma - ne išeitis

P.Gražulis prisiminė, kad yra buvę pasiūlymų Seimo narius apgyvendinti nebūtinai viešbutyje, o leisti jiems rinktis nuompinigius, kuriuos galėtų išleisti savarankiškai nuomodamiesi būstą. Tačiau toks sprendimas politikui neatrodo labai logiškas.

„Yra pastatytas šis mūsų bendrabutis, tai reikia jį išnaudoti, o ne palikti likimo valiai. Be to, centre būstas brangus, o išsinuomojus kažkur toliau tektų per kamščius važinėti į darbą. Juk dabar šiuo atžvilgiu vieta tikrai yra patogi“, - mano P.Gražulis.

Jam pritarė ir K.Komskis: „Nuompinigiai būtų iš dalies geras variantas, bet reikia pripažinti, kad greičiausiai prasidėtų ir ne visai sąžiningi dalykai. Galbūt nesumokėtų visų pinigų, dalį sau pasiliktų. Nebent reikėtų kažkokios griežtos kontrolės sistemos. Aš manyčiau, kad šiandien turint tokioje vietoje visą Seimo viešbutį jį reikia išlaikyti. Tai strateginė vieta, labai patogi, prie pat Seimo. Tai yra tam tikri pranašumai, kurie kompensuoja tuos trūkumus“, - sakė politikas.

K.Komskis prisiminė ir siūlymų parlamentarams statyti naują viešbutį, mat prie Seimo kaip tik dar yra laisvo ploto. Tačiau tai jam neatrodo tinkama. Politikas mano, kad užtektų dabartinį viešbutį bent minimaliai renovuoti ir palengvinti griežtas biurokratines taisykles, kurios viešbučio gyventojams neleidžia butuose net pasistatyti savo baldų, kas taip pat nuimtų ir dalį naštos nuo valstybės pečių.

„Valstybė turi rūpintis savo turtu, tai yra faktas. Jis negali toks būti. Tai yra pastatas centre, jis turi geriau atrodyti. Gerbiant savo valstybę ir žmones, manau, kad sąlygos turėtų tikrai būti geresnės“, - sakė K.Komskis.

Jonas Milerius, Seimo kancleris:

Tiems Seimo nariams, kurie turi teisę gyventi viešbutyje, iš biudžeto yra apmokamos visos išlaidos. Į tai įeina ir komunaliniai mokesčiai. Seimo nariai viešbutyje, be abejo, gyvena ir su šeimomis, mes nežiūrime su kuo.

Kaip ir daugeliui tokio tipo namų, viešbučiui reikalinga renovacija. Vyksta darbai, pastangos, projektavimas. Jeigu būtų sutvarkyti langai, padarytas apšiltinimas, tai vėlgi būtų mažesnės išlaidos bent jau už šildymą. Bandome patekti į renovacijos projektus. Su specialistais yra skaičiuojama, kiek energijos netenkama dėl pastato būklės. Yra daug pozicijų, kurias reikėtų tvarkyti. Bet šiais metais, manau, tikrai nebus nei lėšų, nei spėsime patvirtinti projekto. Reikia pateikti objektyvius duomenis, pagal kuriuos bus priimti sprendimai, ar tikrai viešbutis yra tokios būsenos, kad reikia remontuoti, ar dar reikia palaukti. Praėjusioje kadencijoje buvo svarstyta, ar nebūtų logiškiau Seimo nariams skirti nuompinigius, už kuriuos jie galėtų nuomotis būstą. Tačiau kai viskas buvo suskaičiuota, aiškėja, kad tai kainuotų daugiau.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder