Seimas linksta įteisinti privalomą psichologų dalyvavimą vaikų apklausose

Seimas linksta įteisinti privalomą psichologų dalyvavimą vaikų apklausose

Seimas linksta įteisinti privalomą psichologų dalyvavimą vaikų apklausose bei nuostatą, kad apklausos būtų vykdomos tik specialiose patalpose. Tą numatančioms Prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktoms Baudžiamojo proceso kodekso pataisoms antradienį po pateikimo vienbalsiai pritarė Seimas.

Už pataisas po pateikimo balsavo 117 parlamentarų. Jos bus svarstomos skubos tvarka antradienį po trijų valandų.

Kaip Seimo tribūnoje aiškino Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė, be psichologų ir profesionalių vaiko teisių apsaugos specialistų dalyvavimo atliekamos vaikų apklausos dažnai neleidžia užtikrinti visapusiškos informacijos apie nusikalstamą veiką surinkimo, todėl ikiteisminiai tyrimai yra nutraukiami arba atliktos apklausos yra kartojamos ir vaikai iš naujo traumuojami.

"Šios priežastys paskatino parengti teikiamo įstatymo projektą, kurio tikslas yra užtikrinti tinkamą nepilnamečių liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugą apklausų baudžiamajame procese metu. Pataisomis siūloma nustatyti, kad nepilnamečių nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausos būtų vykdomos tik specialiai tam pritaikytose patalpose, ir tai būtų daroma visais atvejais privalomai dalyvaujant psichologui, kuris padėtų vaiką apklausti, ir vaiko teisių specialistui, kuris stebėtų apklausą", - sakė R. Svetikaitė.

Pasak Prezidentės vyriausios patarėjos, šiam įstatymui įgyvendinti nereikia didelių lėšų.

"Kitas dalykas ir šiandien teismuose ir kitose įstaigose yra įrengti apklausų kambariai, galbūt ne visur jie iki galo įrengti. Tą reikia sutvarkyti. Parengtų psichologų taip pat yra, teismų duomenimis, penki teismų psichologai per 2016 metus dalyvavo vidutiniškai 500 nepilnamečių apklausose, vadinasi, tai nėra neįveikiamas uždavinys", - sakė R. Svetikaitė.

Kita vertus, pasak Prezidentės vyriausiosios patarėjos, įstatymo įsigaliojimą būtų galima nukelti, ir numatyti ne nuo rugsėjo, kaip dabar, o nuo sausio.

"O dėl biudžeto lėšų galima diskusija, kad įstatymo įsigaliojimas galimas ir nuo sausio, tai nėra esminis dalykas. Svarbu, kad įstatymas būtų priimtas ir būtų laiko pasirengti jį įgyvendinti, priimti poįstatyminius teisės aktus", - sakė R. Svetikaitė.

Seime antradienį neeilinėje sesijoje svarstomi įstatymai apsaugoti vaikus nuo smurto.

Nukentėjusių nepilnamečių kasmet daugėja. Pernai jų buvo 2777, iš jų fizinį smurtą patyrė 1051 vaikas. Tačiau iš 1048 pradėtų tyrimų net 489 buvo nutraukti, teismui perduoti 346.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder