Seimas įteisino PVM lengvatą spaudai

Seimas įteisino PVM lengvatą spaudai

Antradienį Seimas, priėmęs Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisas, įteisino 9 proc. PVM lengvatą spaudai, lengvatinį PVM tarifą keleivių vežimo paslaugoms ir neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui.

Už tai balsavo 99 Seimo nariai, 6 buvo prieš, susilaikė 19 parlamentarų.

Įstatymo pataisos turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 d. 

Seimui priėmus Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, lengvatinis 9 procentų PVM tarifas bus taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

Premjeras Andrius Kubilius apgailestavo, kad Seimas nesugebėjo "išsilaikyti nepasidavęs PVM lengvatų epidemijai" ir tos "epidemijos" pagautas nuo LITŲ metų sumažina pajamas į biudžetą daugiau negu 100 milijonų litų.

"Negaliu pritarti tokiam Seimo sprendimui, kuris mažina biudžeto pajamas 100 mln. litų ir net daugiau, o tuo pačiu metu Seime mes vieningai artėjame prie Fiskalinės drausmės sutarties patvirtinimo", - sakė Ministras Pirmininkas, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos Krikščionių demokratų frakcijos narys Andrius Kubilius.

Jis taip pat pabrėžė, kad įstatymą priėmus kreipsis į Prezidentę Dalią Grybauskaitę su prašymu vetuoti su Prezidente ir Vyriausybe nesuderintas pataisas.

"Užmigote savo taupymo lopšyje ir nematote, kas darosi Europoje", - sakė socialdemokratas Juozas Olekas. Jo nuomone, PVM lengvatos gali sukurti papildomas darbo vietas Lietuvoje, viešojo transporto lengvatos nieko nepakenks valstybės biudžetui. "Problemos susidarė dėl jūsų neišmanaus valdymo",- teigė J. Olekas.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys, kritikuodamas PVM lengvatas, jų šalininkus pavadino "Lietuvos graikais, kurie praskolino Lietuvos valstybę 3 metams į priekį". "Transportininkus paremiate, o iš motinų ir kitų atimate",- apgailestavo jis.

Susilaikyti nuo dovanėlių dalinimo prieš rinkimus ragino ir konservatorius Saulius Pečeliūnas.

Seimo TS-LKD frakcijos seniūno Jurgio Razmos nuomone, Seimas priėmė pakankamai subalansuotą sprendimą, nes "iš lengvatų puokštės paliko pačias jautriausias".

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dar pernai buvo pasiūliusi Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, kuria siūloma periodiniams spaudos leidiniams numatyti 9 proc. PVM tarifą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder