Saviškių klanui - auksinės vietelės

Saviškių klanui - auksinės vietelės

Radviliškio Savivaldybės įstaigose sėkmingai įsidarbina valdžios grietinėlei artimi žmonės – giminės ir bendrapartiečiai. Mero Dariaus Brazio brolio žmona paskirta vadovauti Šeduvos globos namams. Korupcijos ryšiais įtariamas buvęs meras Antanas Čepononis sėkmingai kyla karjeros laiptais jį priėmusioje Savivaldybės bendrovėje.

Vietoj komentaro pasirinko kavutę

Ketvirtadienį Radviliškyje įvykusio rajono Tarybos posėdžio metu su naujomis pareigomis buvo pasveikinta rajono mero D. Brazio brolienė Andžela Brazienė. Iki tol dirbusi Pakalniškių seniūnijos vyresniąja specialiste, ji nuo gruodžio mėnesio vadovaus Šeduvos globos namams, kuriems penkerius metus vadovavo ir pats D. Brazys.

A. Brazienė buvo vienintelė konkurse dalyvavusi kandidatė. Jai pasisekė sėkmingai atsakyti į pateiktas užduotis ir tapti laimėtoja.

SĖKMĖ: Radviliškio rajono mero brolienė Andžela Brazienė nuo gruodžio mėnesio šoktels karjeros laiptais aukštyn – ims vadovauti Šeduvos globos namams.

Tarybos posėdyje balsuojant dėl laimėtojos paskyrimo į naująsias pareigas, meras, kaip ir dera, nuo šio klausimo svarstymo nusišalino.

Po posėdžio D. Brazio „Šiaulių kraštas“ paprašė skirti porą minučių komentarui.

„Kokiu klausimu?“, – pasiteiravo meras. Išgirdęs, jog bus klausiama apie Šeduvos globos namų direktorės skyrimą, D. Brazys trumpai nukirto: „Prašau pateikti klausimus raštu“.

Patikslinus, jog prašome tik trumpo komentaro, kuriam nereikia papildomo pasiruošimo, meras pakartojo atsakymą ir nuskubėjo į mažąją Savivaldybės salę kartu su ten pakviestais Tarybos nariais gerti kavos, o kitądien išvyko į komandiruotę Vokietijon.

Kai kurie atsakymai – identiški

Tiesa, kitą dieną redakcijai buvo atsiųsti mero atsakymai, po kuriais pasirašė su žurnalistais bendraujanti Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė.

Atsakymuose tvirtinama: giminystės ryšys konkurso rezultatams įtakos neturėjo, tokį sprendimą priėmė konkurso organizavimo komisija, o pats meras balsavime Taryboje nedalyvavo.

Esą konkurse norėjo dalyvauti dar vienas pretendentas, tačiau jis nepateikė informacinių technologijų išmanymo patvirtinančio dokumento, tad jo kandidatūra buvo atmesta.

NUSIŠALINIMAS: Radviliškio meras Darius Brazys: „Tarybos posėdžiuose, kai buvo priimami sprendimai šiuo klausimu, visada nusišalindavau nuo balsavimo“.

Argi šios pareigos yra tokios nepatrauklios, kad jos nesulaukė susidomėjimo?

„Ne visiems žmonėms yra artima tokia darbo sritis, kurioje reikia dirbti su socialiai pažeidžiamais žmonėmis, ypač globos namuose. Gali būti, kad kitų galimų kandidatų nesudomino būsimo atlyginimo už šį atsakingą ir nelengvą darbą dydis“, – teigiama atsakyme.


Žodis į žodį į du pastaruosius klausimus raštu atsakė ir Savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė.

Atlyginimo pokyčiai – klaida?

Peno abejonėms davė ne tik keistokas nesidomėjimas, atrodytų, neprastomis pareigomis. Klausimų kilo ir dėl naujosios direktorės atlyginimo.

Pirminiame sprendimo projekto variante A. Brazienei buvo įrašytas 20,2 dydžio darbo užmokesčio koeficientas (bazinės mėnesinės algos dydžiais) ir 300 litų priedas prie atlyginimo. Iš viso – 2764 litai.

Vėliau sprendimo projektas buvo pakeistas – koeficientas sumažintas.

Keistas sutapimas: konkurso rezultatais ir A. Brazienės kandidatūra ėmė domėtis žiniasklaida – koeficientas A. Brazienei sumažinamas.

Posėdyje opozicijai pasidomėjus šiais pakeitimais, apie kuriuos nebuvo užsiminta komitetų posėdžiuose, tai buvo įvardinta technine sprendimo ruošėjos klaida.

Beje, D. Brazio manymu, neitin didelis tokioms atsakingoms pareigoms globos namų direktorės atlyginimas, Šiaulių miesto savivaldybės Globos namuose yra keliais šimtais litų mažesnis.

Įstaigos tinklalapyje skelbiama, jog trečiąjį šių metų ketvirtį šios įstaigos vadovė vidutiniškai gavo 2428 litų mėnesio darbo užmokestį. Šiaulių globos namų buhalterė paaiškino: jų direktorei priedų nenustatyta.

Šiltos vietelės saviškiams

Šiltos vietos giminaičiams ir partijos bendražygiams Radviliškio rajono savivaldybėje – ne naujiena.

Atsistatydinus į STT akiratį pakliuvusiam rajono merui Antanui Čepononiui, jis ant ledo neliko. Buvusį merą po sparnu šiltai priglaudė bendrapartietis Pranas Mickus, vadovaujantis Savivaldybės uždarajai akcinei bendrovei „Radviliškio šiluma“.

Krikščioniui eksmerui specialiai buvo įkurta nauja rinkotyros specialisto pareigybė su kelių tūkstančių litų atlyginimu bei priedais prie jo.

Tačiau specialistu A. Čepononis ilgai nedirbo ir gana greit šoktelėjo karjeros laiptais aukštyn. Šiuo metu jis jau – Realizacijos-abonentinio skyriaus viršininkas.

Bendrovėje „Radviliškio šiluma“ šildosi ir daugiau darbo netekusių konservatorių.

Tarybos narys Vitolis Januševičius čia prisimatavo patogią direktoriaus pavaduotojo kėdę.

Dar A. Čepononio merystės metu naujas postas buvo įsteigtas ir vienam iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rajono skyriaus lyderių Vaidotui Jakavičiui, tapusiam įtakingo, jungtinio Švietimo ir sporto paslaugų centro vadovu.

V. Jakavičiaus žmona Audronė gavo pavaduotojos postą Radviliškio miesto seniūnijoje. Vėliau A. Jakavičienė tarnybinio kaitumo būdu buvo perkelta į Savivaldybės Turto ir vietinio ūkio skyrių vyriausiąja specialiste.

Į jos vietą Radviliškio miesto seniūnijoje seniūno pavaduotoja buvo priimta Savivaldybės administracijos direktorės J. Margaitienės sesuo Vigilija Dževečkienė.

J. Margaitienė apie sesers įdarbinimą jai pavaldžioje įstaigoje redakcijai atsakė: „Dėl viešųjų ir privačių interesų konflikto Administracijoje oficialiai raštiškai esu deklaravusi apie šį giminystės ryšį ir atsiribojusi nuo bet kokio priimamo sprendimo jos atžvilgiu“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder