Šauktiniai tarnyboje galės ir užsidirbti

Šauktiniai tarnyboje galės ir užsidirbti

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) vakar pritarė Karo prievolės įstatymo pakeitimams, numatantiems, kad į privalomą 9 mėnesių karinę tarnybą bus kviečiami tik 19-26 metų jaunuoliai. Vyresni, iki 38 metų, tarnaus tik tuo atveju, jei panorės patys.

Aišku, būtų daug maloniau, jei privalomą karinę tarnybą gyventojai matytų tik per televizorių. Kaip krepšinio varžybas. Ir žiūrovai, tapę krepšinio ar karinės tarnybos „profesoriais“, tik reikštų savo „profesionaliąsias“ emocijas. Esą, kreivaranki, kur pasukai tanką, kodėl neįmetei kamuolio. Ar taip mėtoma į krepšį ar svaidoma granata. Aišku, būtų daug maloniau, jei mus karo atveju gintų kitos valstybės NATO narės. O NATO narė Lietuva tik stebėtų karinių veiksmų „transliaciją“. Spręstų, kas taikliau šaudo. Danas ar britas.

Tačiau, sprendžiant iš to, kad NSGK siūlo Seimui skubos tvarka svarstyti Karo prievolės įstatymo pakeitimus jau kitą savaitę, Lietuva, jei kiltų karinės intervencijos pavojus, taip pat privalės gintis. Šaukiamojo amžiaus jaunuoliams išsisukti nuo karinės tarnybos nebus lengva.

Aišku, kai kurie norėtų pabėgti į užsienį. Ir iš ten tik žvalgytis. Tačiau projekte numatyta, kad potencialūs šauktiniai, išvykstantys iš Lietuvos pusmečiui ar ilgiau, turės pranešti savo naują adresą, kur atsiųsti šaukimą. Be to, šaukimą bus galima įteikti ne tik pačiam šauktiniui, bet jo šeimos nariams, tėvams ar darbdaviams. O bedarbiui jaunuoliui net galės įteikti Darbo birža. Už šaukimo nepriėmimą ar neįteikimą grės administracinės baudos. Šauktiniai, neatvykę į karinę tarnybą, taip pat bus baudžiami 144-289 eurų bauda.

Lietuvoje šiuo metu yra 45 tūkst. piliečių, atmetus studijuojančius, kurie jau šį rudenį gali būti pašaukti į kariuomenę. Planuojama pirmuoju šaukimu pašaukti 3-3,5 tūkst. jaunuolių. Bet tik tuos, kurie be kriminalinio šleifo. Kad nekompromituotų Tėvynės gynimo idėjos.

Planuojama sudaryti šešias šaukiamųjų eiles teritoriniu principu. Pagal šauktinių gyvenamuosius regionus. Karo prievolės įstatymo pakeitimo projekte siūloma mokėti šauktiniams kas mėnesį 140 eurų ir dar kaupti jų asmeninius pinigus papildomame fonde. Čia kaupiamų pinigų dydis tiesiogiai priklausys nuo šauktinio asmeninių savybių. Nes jo tarnyba bus vertinama „labai gerai“, „gerai“ ir „patenkinamai“. Kuo aukštesnis bus kario įvertinimas, tuo daugiau pinigų jam įkris į papildomą fondą. Įskaičiavus kas mėnesį gaunamas įmokas, labai gerai įvertintas šauktinis po 9 mėnesių gaus 2633 eurus, gerai įvertintas - 2291 eurą, o patenkinamai - 1949 eurus. Jaunuoliams, atėjusiems tarnauti savo noru, kaupiamasis fondas bus didesnis 25 proc. Be to, visiems šauktiniams 9 mėnesius toliau bus mokamos socialinio draudimo įmokos. O tiems, kurie turi vaikų - ir išmokos už vaikus. Tačiau, anot Lietuvos bankų asociacijos prezidento Stasio Kropo, jei šauktiniai yra paėmę iš bankų paskolas, bankai sutinka 9 mėnesiams atidėti tik paskolos grąžinimą. O palūkanas 9 mėnesius vis vien skaičiuotų.

Kita vertus, jei Lietuvoje prasidėtų kariniai neramumai, taptų striuka ir čia įsitaisiusiems skandinaviškiems komerciniams bankams. Tad jie patys turėtų būti suinteresuoti, kad jų Lietuvoje valdomą turtą kas nors gintų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder