Rusijos Dūma Kristijono Donelaičio muziejaus stačiatikių bažnyčiai neatiduos

Rusijos Dūma Kristijono Donelaičio muziejaus stačiatikių bažnyčiai neatiduos

Buvusios liuteronų bažnyčios pastatas Tolminkiemyje, kuriame veikia Kristijono Donelaičio muziejus, išbrauktas iš sąrašo objektų, kuriuos numatyta atiduoti Rusijos stačiatikių bažnyčiai, teigiama Iš Rusijos Valstybės Dūmos gautame oficialiame rašte.

"Laiške Rusijos Dūmos užsienio reikalų komiteto pirmininkas rašo, kad jie džiaugiasi pranešdami, jos šis objektas buvo išbrauktas iš objektų sąrašo. Bet tai, kad mums rašo ne vien šalia esančio Karaliaučiaus valdžia, o Maskva, ir jie sako tai pakankamai pozityvioje dvasioje (žinoma, kad visi kiti kultūros objektai buvo perduoti Stačiatikių bažnyčiai) rodo, kad, aš tikiuosi, visiems laikams, o ne laikinai K. Donelaičio palikimo esmė nebus iškraipyta", - LTV naujienų tarnybai teigė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris.

ELTA primena, jog spalio pabaigoje Kaliningrado srities Dūmoje buvo siūloma buvusią Tolminkiemio (Čistyje Prudy, Rusijos Kaliningrado sritis) liuteronų bažnyčią, kurioje veikia K. Donelaičio memorialinis muziejus, perduoti Rusijos stačiatikių bažnyčiai. Kad muziejus būtų išsaugotas, veiksmų ėmėsi Lietuvos kultūros veikėjai, politikai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išsiuntė laišką Rusijos Federacijos Prezidentui Dmitrijui Medvedevui, prašydama išlaikyti K. Donelaičio muziejų Tolminkiemyje Rusijos valstybės nuosavybėje. Su tokiu prašymu į Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos Pirmininką Borisą Gryzlovą kreipėsi Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

Lietuvių literatūros paminklo - poemos "Metai" autorius K. Donelaitis (1714-1780) dirbo liuteronų pastoriumi Tolminkiemio bažnyčioje. Memorialinis rašytojo muziejus buvo įkurtas 1964 m. atstatytoje Tolminkiemio bažnyčioje, čia įrengta memorialinė ekspozicija, bažnyčios kriptoje ilsisi K. Donelaičio palaikai.

1974 m. K. Donelaičio memorialinis muziejus buvo įtrauktas į Sovietų Sąjungos respublikinės reikšmės kultūros paminklų sąrašą, o 1997 m. - priskirtas Rusijos vietinės reikšmės istorijos ir kultūros paminklams ir perduotas Kaliningrado srities valdžios institucijų globai. Šiuo metu muziejų prižiūri Kaliningrado srities kultūros ministerija ir Nesterovo rajono valdžia.

K. Donelaičio poema "Metai" yra įtraukta į Europos literatūros šedevrų sąrašą. 2014-ieji Lietuvoje paskelbti K. Donelaičio metais - tuomet bus minimos rašytojo gimimo 300-osios metinės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder