Rimas Bružas: ekspedicija „Prezidentas Smetona“ – vienos įsimintiniausių dienų gyvenime

Rimas Bružas: ekspedicija „Prezidentas Smetona“ – vienos įsimintiniausių dienų gyvenime

„10 dienų, praleistų jūroje kartu su Klaipėdos universiteto „Brabander“ komanda, daugeliui ekspedicijos narių turbūt buvo vienos įsimintiniausių gyvenime“, – taip iš Šventosios uosto LRT TELEVIZIJOS laidai „Labas rytas, Lietuva“ sako žurnalistas, dokumentinių filmų kūrėjas Rimas Bružas.

š Šventosios uosto su LRT TELEVIZIJOS žiūrovais sveikinęsis žurnalistas R. Bružas sako, kad ši vieta laivui ypatinga. Būtent prie šio uosto krantinės tarpukariu padaryta legendinio laivo fotografija.

„1939-aisiais naciams užgrobus Klaipėdą, čia švartavosi legendinis Lietuvos laivyno flagmanas „Prezidentas Smetona“. Tuo metu Šventosios uostas buvo gerai pritaikytas laivybai“, – pasakoja žurnalistas.

Kaip teigia žurnalistas ir dokumentinių filmų kūrėjas, laivą „Prezidentas Smetona“ Lietuva įsigijo 1927-aisiais. Po Pirmojo Pasaulinio karo Vokietija pagal Versalio sutartį turėjo sunaikinti savo karinį laivyną, taip Lietuva įsigijo legendinį laivą.

Laivas atliko pakrančių apsaugos funkciją, buvo skirtas kovai su kontrabanda. Tačiau, R. Bružo pasakojimu, esą, saugant pakrantes netrūkdavo ir linksmų istorijų.

„Laivas buvo garinis, variklis veikė kūrenant anglimis. Juokauta, kad, užkūrus laivą, kontrabandininkai pamatydavo dūmus ir pabėgdavo“, – pasakoja žurnalistas.

Anot R. Bružo, vėliau laivas tapo prezidentine jachta. Prezidentas Antanas Smetona turėjo specialią kajutę, kur leisdavo laiką. Jachtoje taip pat mokėsi Lietuvos jūrininkai. Tai buvo pirmasis laivas, tarnavęs tiek kaip mokomasis, tiek kaip prezidentinė jachta.

Kaip pasakoja R. Bružas, šiuo metu ruošiami dokumentai, kurie bus atiduoti Estijos žinyboms. Laivo radybos vieta bus paskelbta saugoma istorinio paveldo vieta.

„Apie [laivo] iškėlimą tikrai nėra jokių kalbų. Nėra tokio tikslo. Laivas yra kapavietė, ten yra žuvę žmonės. Su visa derama pagarba tą vietą mes pažymėsime“, – sako R. Bružas.

Antradienį Klaipėdos universitete (KU) vyks oficialus mokslininkų ir ekspedicijos dalyvių, Estijos vandenyse Baltijos jūroje radusių pirmąjį nepriklausomos tarpukario Lietuvos karo laivą „Prezidentas Smetona“, sutikimas ir spaudos konferencija.

Daugiau apie ekspedicijos įspūdžius – vaizdo įraše.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder