Rasa Svetikaitė: nebeliko inertiško teisėjų bendruomenės gynybiškumo

Rasa Svetikaitė: nebeliko inertiško teisėjų bendruomenės gynybiškumo

Teisėjų bendruomenėje nebeliko susitepusių kolegų gynybos, atkreipia dėmesį Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė ir pabrėžia tolimesnį šalies vadovės įdirbį skaidrinant teismų sistemą.

Anot R. Svetikaitės, teismų skaidrinimo ir teisingumo vykdymo, visos sistemos stiprinimo uždavinys lieka vienu pagrindinių prioritetų ir šią Prezidentės kadenciją. Stiprinant pasitikėjimą teismais, pasiekta nemažai teigiamų poslinkių.

"Nebeliko to inertiško teisėjų bendruomenės gynybiškumo tam tikrų susitepusių kolegų atžvilgiu", - sakė R. Svetikaitė.

Pasak patarėjos, šia kryptimi turi būti ir toliau labai stipriai bei atkakliai dirbama, o paaiškėję aplaidaus teisėjų darbo, šiurkščių pažeidimų faktai Pasvalio rajono apylinkės teisme yra skaudūs ir gėdingi visai teismų sistemai, juolab kad jie turi ir galimai nusikalstamų veikų požymių.

R. Svetikaitė apgailestavo, kad buvusi šio teismo vadovybė ilgą laiką šiuos dalykus dangstė ir slėpė, bet, kita vertus, teigiamai įvertino, kad šiuos pažeidimus atskleidė aukštesnio teismo - Panevėžio apygardos teismo - vadovybė, atlikusi patikrinimą. Tai esą teikia vilčių, kad aplaidus teisėjų darbas nebus toleruojamas pačios teismų sistemos, o Teisėjų tarybos požiūris dėl tolesnio teisėjų darbo išliks principingas.

Praėjusią savaitę Prezidentė D. Grybauskaitė kreipėsi į Teisėjų tarybą patarimo dėl Pasvalio rajono apylinkės teismo teisėjų Dalios Stankevičiūtės ir Vitalijaus Šidagio atleidimo iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą.

Aplaidaus teisėjų darbo faktai ir šiurkštūs pažeidimai Pasvalio rajono apylinkės teisme paaiškėjo po Panevėžio apygardos teismo pirmininko pavedimu atlikto patikrinimo, praneša Prezidentūra. Patikrinimo metu esą "nustatytos akivaizdžios klaidos ir nuolat pasikartojantys teisėjos D. Stankevičiūtės aplaidaus bylų nagrinėjimo, tyčinio jų vilkinimo, duomenų klastojimo ir dangstymo faktai tiek civilinėse, tiek baudžiamosiose bylose".

Patikrinimo metu nustatyta, kad teisėja D. Stankevičiūtė per ketverius metus neišnagrinėjo net 75 administracinių teisės pažeidimų bylų bei slėpė jų vilkinimą tyčia klastodama duomenis. Tokiu būdu teisėja D. Stankevičiūtė sudarė sąlygas pažeidėjams išvengti administracinės atsakomybės. Dėl patikrinimo metu paaiškėjusių klastojimo faktų jau kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

Patikrinimas atskleidė ir tuo metu Pasvalio rajono apylinkės teismui vadovavusio V. Šidagio aplaidų pareigų vykdymą. Nustatyta, kad V. Šidagis toleravo ir dangstė netinkamą teisėjos D. Stankevičiūtės darbą bei teikė neišsamius duomenis apie tyčia vilkinamas bylas, taip klaidindamas Teisėjų tarybą ir aukštesnįjį teismą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder