Prie Vyriausybės - Darbo kodekso palaikytojų ir priešininkų protestai

Prie Vyriausybės - Darbo kodekso palaikytojų ir priešininkų protestai

Pirmadienį prie "Stop" juosta nuo protestuojančiųjų atsitvėrusios Vyriausybės susitiko Seimo priimtą Darbo kodeksą palaikančiųjų ir jam besipriešinančių stovyklos. Vienoje V. Kudirkos aikštės pusėje sustojo profsąjungos su plakatais "Darbuotojams - orų atlyginimą!", "Neoliberalams ne vieta LSDP", "Nėštumas - grėsmė netekti darbo".

Prieš 12 val. prie Vyriausybės susirinko ir jaunimo iniciatyvinė grupė "Gyvenimas per brangus", kurios nariai praėjusios savaitės pabaigoje buvo užtvėrę įėjimą į Ministrų Kabineto pastatą. Judėjimas reikalauja pakeisti kai kurias naujo Darbo kodekso dalis ir sugrąžinti senųjų galiojimą, daugiausiai susijusių su darbuotojo atleidimo iš darbo terminais bei sąlygomis, taip pat nėščiųjų teisėmis. Piketuotojai neigiamai vertina ir nenustatytos apimties darbo sutartis bei laikinojo darbo sutartis nuolatiniam darbui.

"Tai didins laikinųjų darbo sutarčių skaičių ir darbuotojų nesaugumo jausmą apskritai", - teigė reikalavimus skaitęs judėjimo "Gyvenimas per brangus" atstovas Benediktas.

Prie Vyriausybės prieš naujas Darbo kodekso nuostatas taip pat protestavo ir profesinių sąjungų atstovai.

"Aš jaučiuosi nesaugus (...), dažnai jaučiuosi persekiojamas darbo vietoje, ir tų pačių profsąjungos narių, nemanau, kad reikėtų viską naikinti. Turi būti didesnis lankstumas darbuotojams, o ne darbdaviams", - sakė "Gelžsaugos" profsąjungos atstovas Liutauras Arnastauskas.

Vilniaus viešojo transporto profsąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius įsitikinęs, kad naujasis Darbo kodeksas sustiprina darbdavius, o ne darbuotojus.

"Kelia nerimą, kad Seimas priėmė nuostatą, jog darbuotojas nėra silpnesnė pusė su darbdaviu, matome akivaizdų paradoksą, kad šiandien darbo ginčų komisijos yra užverstos darbuotojų prašymais priteisti jiems teisėtai uždirbtus pinigus. Ir Vyriausybė sako, kad 90 proc. darbuotojų yra atleidžiami darbdavio spaudimu. Mes jau šiandien matome, kad yra sukurta neigiama sistema, kuri vėliau dar labiau darbdavius padarys stipresniais", - sakė A. Markevičius.

Profsąjungos pirmininkas teigė pirmą kartą matąs per piketus nuo protestuotojų atitvertą Vyriausybę, tiek policijos pareigūnų.

"Tai rodo, kad Vyriausybė atsiriboja nuo piliečių", - sakė A. Markevičius.

Tarp protestuotojų Darbo kodekso nepalaikančiųjų stovykloje yra ir Socialdemokratų partijos marškinėlius dėvintis vyras, laikantis plakatą "Neoliberalams ne vieta LSDP". Didesnė grupė Darbo kodeksui nepritariančių socialdemokratų žada protestuoti pirmadienį, 18 val., prie Lietuvos socialdemokratų partijos būstinės.

"Taip yra, nes esame nukrypę nuo pamatinių socialdemokratijos vertybių partijoje, ir dauguma partijos narių yra tuo pasipiktinę, mato, kad vykdoma politika atstovauja ne mūsų rinkėjų interesams, o mūsų rinkėjai - samdomi žmonės, pensininkai, studentai, žemdirbiai, smulkusis ir vidutinis verslas, o interesas - šiek tiek kitos grupės, kuri laiko žmogų darbo jėga", - sakė smulkiajame versle dirbantis ir Darbo kodeksui nepritariantis socialdemokratas Vytas Ledas.

Vidurdienį prie protestuotojų prisijungė apie 20 penktadienį ten su palapinėmis protestavusių kairiųjų pažiūrų jaunuolių, dar anksčiau rengusių protestus Kaune.

Kitoje pusėje sustojo socialdemokratinių ir liberalių pažiūrų jaunimas su plakatais: "Darbščiam darbo visada bus", "Naujas DK - daugiau laisvės, daugiau pinigų".

Lietuvos liberalaus jaunimo pirmininko Manto Šniokos teigimu, palaikymo akcija siekiama parodyti, kad jaunimas palaiko Seimo priimtą Darbo kodeksą.

"Nes tai jaunimui atveria didesnes galimybes įsidarbinti, galimybę derinti asmeninį gyvenimą - tiek studijas, tiek darbą. Mes įžvelgiame vieną pagrindinių dalykų - būtent investicijų pritraukimą. Kai valstybė tampa konkurencinga, lanksti, akivaizdžiai galime vertinti tai, kad investicijų ir užsienio kapitalo daugės, kas sąlygoja ir daugiau darbo vietų", - privalumus vardijo M. Šnioka.

Savo politinių pažiūrų nenorėjęs įvardinti 23 metų amžiaus Karolis yra įsitikinęs, kad naujasis Darbo kodeksas prisideda prie Lietuvos konkurencingumo gerinimo.

"Mes siekiame, kad darbo santykiai būtų laisvesni, kad darbuotoją būtų galima paprasčiau priimti, kas ir paskatintų Darbo biržoje esančių žmonių mažėjimą", - kalbėjo Karolis.

Pirmadienį aštuonių jaunimo organizacijų atstovai kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentę dėl šiuolaikiškų ir valstybės pažangą skatinančių darbo santykių įteisinimo. Tos organizacijos - "Global Lithuanian Leaders", "Global Shapers Vilnius Hub", Jaunimo organizacija "Darbas", Jaunųjų konservatorių lyga, "KurkLT alumni" tinklas, Lietuvos liberalus jaunimas, Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder