Prezidentės patarėja: "Pareiga informuoti visuomenę virto gyvybiška grėsme, o viešasis interesas - paslaptimi"

Prezidentės patarėja: "Pareiga informuoti visuomenę virto gyvybiška grėsme, o viešasis interesas - paslaptimi"

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė mano, kad Darbo partijos narys, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas, įtarinėjantis prokurorus vilkinant Valstybės saugumo departamento pažymos nutekinimo tyrimą, veikia dėl partijos politinių interesų.

"Dar prieš savaitę daugelis labai atkakliai, garsiai ir vienareikšmiškai kalbėjo apie tai, kad šioje istorijoje nėra jokios paslapties, kad jokios žalos valstybei atskleidžiant informaciją nebuvo padaryta, kad slaptumo grifas buvo perteklinis ir suteiktas be reikalo ir kad tyrimas tuoj pat subliūkš. (...) Bet staiga nuomonė pasikeitė ir pasikeitė kardinaliai. Tikrai neatmesčiau tokios galimybės, kad tam tikro dirigento vadovaujamas choras pakeitė dainą ir dėl plika akimi matomų politinių interesų ėmė reikalauti įtarimų", - antradienį "Žinių radijui" sakė R. Svetikaitė.

Pasak Prezidentės patarėjos, apskirtai per mažai gilinamasi, ar paviešinus VSD medžiagą nukentėjo žmonių interesai.

"Faktas yra vienas, kad šiandien mes turime raudonuoti prieš Europą ir pasaulį dėl žiniasklaidos laisvės suvaržymo, šiandien turime kalbėti apie tai, ką seniai pasakė Konstitucinis Teismas, apie ką kalba Strasbūro teismas. Ir viskas tik dėl to, kad visuomenė buvo informuota apie Rusijos ketinimus dezinformuoti Lietuvos žmones. Tai iš tiesų paradoksalu ir makabriška, bet pareiga informuoti visuomenę virto gyvybiška grėsme, o viešasis interesas - paslaptimi", - kalbėjo R. Svetikaitė.

ELTA primena, kad diskusijos dėl spaudos laisvės užtikrinimo kilo po to, kai Valstybės saugumo departamento pažymos nutekinimą tirianti Specialiųjų tyrimų tarnyba atliko kratas ir apklausinėjo žurnalistus, siekdama išgauti informacijos šaltinį. Buvo apklausti šeši BNS žurnalistai ir redaktorės, kai kurių jų namuose atliktos kratos. Taip pat buvo apklaustas IQ apžvalgininkas Tomas Janeliūnas ir portalo "Delfi" vyriausiosios redaktorės pavaduotoja Loreta Laučiuvienė.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nutartimi įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį. Penktadienį BNS paskelbė šią nutartį apskundusi aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismui.

Praėjusį ketvirtadienį Generalinė prokuratūra pranešė gavusi duomenų, kurie leidžia konstatuoti, kaip įslaptinta informacija pateko į žiniasklaidos priemones, ir kas iš valstybės tarnautojų tame dalyvavo. Tačiau įtarimai šiuo metu dar niekam nėra pareikšti, tyrimas tęsiamas.

Tai įvertindamas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, "darbietis" Artūras Paulauskas pareiškė, kad prokuratūra vilkina bylą.

"Aš nesuprantu prokuratūros veiksmų. Vakar pareiškę, kad žino, kas nutekino slaptą informaciją, jie delsia pareikšti įtarimus. Čia yra tyčinis Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimas. Matyt, taip siekiama palaukti, kol Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija pasakys, kad pažymos slaptumo grifas buvo uždėtas nepagrįstai, taip bus lengviau perkvalifikuoti nusikaltimą į lengvesnį", - sakė A. Paulauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder